2016. május 23-án 13 órakor került sor az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából épülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére Újpesten, a Szent István téren. Az alapkő mellé egy időkapszulát helyeztek el, üzenettel a jövő nemzedékei számára.

 

2016. május 23-án 13 órakor került sor az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából épülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére Újpesten, a Szent István téren. Az alapkő mellé egy időkapszulát helyeztek el, üzenettel a jövő nemzedékei számára.

 

A Szent István téren, az építkezés területén került sor az alapkőletételre, ahol elsőként Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az alapkőletételen jelen volt Dr. Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. elnök vezérigazgatója, Gombos Balázs, a Hídépítő-Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. ügyvezető igazgatója és Szűcs Károly, a Kalotherm Építőipari Zrt. vezérigazgatója.

 

A 10 méter mélyen lévő alapkő mellé időkapszulát helyeztek el, melyben a polgármester köszöntője, az újpesti Bársonyszív Idősek Klubja tagjainak és dolgozóinak-, valamint az újpesti fiatalok üzenete, a Park Óvoda gyermekcsoportjainak rajzai, az Újpest-Káposztásmegyer Facebook oldalra érkezett látogatói üzenetek, a régi piac épületéből származó kődarab, az Újpest Önkormányzatának címerét hordozó gravírozott üvegérme és az Újpesti Napló egy aktuális lapszáma kapott helyet, üzenve a jövő nemzedékei számára.

 

Wintermantel Zsolt köszöntő beszédében fogalmazta meg, mit is akar Újpest üzenni az utódoknak:

Talán érdemes föltenni a kérdést, mit is akarunk üzenni a jövőnek, mi újpestiek a XXI. század második évtizedében? Úgy gondolom, mindenekelőtt azt üzenjük, hogy mi, újpestiek hiszünk a jövőben. Ellentmondásos korban élünk, súlyos válságokkal terhelt világban, de mi mégis hiszünk abban, hogy van jövőnk és Újpestnek is van jövője. Hiszünk ebben, mert látható, hogy van ereje nagy dolgokra vállalkozni. Saját uszodát építeni, folyamatosan fejleszteni az itt élők egészségügyi ellátását, megújítani az iskolákat, modern családi parkokat létrehozni, energiatudatos fejlesztéseket véghezvinni, megújítani legendás piacunkat egy új vásárcsarnokkal és kulturális központtal. Minden alapkőletétel azt jelenti, hogy erős közösség vagyunk, bízunk magunkban és hiszünk a jövőben.

 

Az Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont építésére a Szent István tér rendezése keretében kerül sor. Az építési munkálatok 2015 novemberében kezdődtek, az új épületkomplexum várhatóan 2017 nyarától nyitja meg kapuit. Az építkezés ideje alatt a régi piac zavartalanul üzemel. Az építtető, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. a munkálatok vezetésével az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft.-t bízta meg. Az épület és környezetének tervezését a Firka Építész Stúdió Kft. végezte. A mélyépítési és közműépítési munkák kivitelezője a Hídépítő-Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. A szerkezet-, és magasépítési munkálatokkal a Kalotherm Építőipari Zrt.-t bízták meg.

 

Műszaki adatok

Az új vásárcsarnok bruttó beépített területe a parkolók megközelítését szolgáló rámpával együtt több mint huszonötezer négyzetméter, míg nettó szintterülete megközelíti a tizennyolc ezer négyzetmétert. A létesítmény maximális befogadó létszáma több mint 4.000 fő. A teljes  épület akadálymentesített, korszerű, energiatakarékos szellőző-, és fűtő-hűtőrendszerrel kerül ellátásra.

Az épület kétszintes mélygarázsában technológiai feltöltő terület, ehhez kapcsolódóan 15 feltöltő-állás, valamint 120 személygépjármű parkoló áll majd rendelkezésre. Az árufeltöltés teherfelvonókon keresztül történik, az árudaszinteken belső feltöltő folyosó létesül. A vásárlók közlekedését felvonók, mozgólépcsők és lépcsőházak szolgálják ki.  Az alsó két szinten kialakított piac-, és vásártéren 57 áruda, 169 árusítóasztal és egy élelmiszerüzlet áll majd a vásárlók rendelkezésére, az árusítóasztalok, valamint az árudák egy része a földszinten, a hússzekció és az élelmiszerüzlet az emeleten kap helyet. A későbbiekben szezonális, illetve ideiglenes árusítás céljára további 130 asztal áll majd rendelkezésre a régi piac területén megépülő promenád alatti, részben fedett piactéren.

Az épület felső szintjein rendezvényközpontot és külső tetőkertet alakítanak ki. A multifunkcionális nagyteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség, maximálisan 1.250 álló, vagy 520 ülőhely alakítható ki, a két többcélú használatra alkalmas kisteremben együttesen további 240 fő kaphat helyet. A rendezvényközpont látogatóinak ruhatár, büfé és mosdó is rendelkezésére áll majd.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük