2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Létrejött az új adatvédelmi hatóság

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/114"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" width="58" height="100" /></a></span>Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap az MTI-vel.

Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap az MTI-vel.

Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap az MTI-vel.

    Mint kiemelte: a független, csak a törvénynek alárendelt hatóság feladata lesz a jövőben a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Az adatvédelem és az információszabadság terén az esetleges jogsértések esetében a NAIH jár el a jövőben.
    Ezek mellett január elsejétől a NAIH képviseli Magyarországot az adatvédelem területén működő uniós testületekben és munkacsoportokban. Ennek kapcsán az elnöke megjegyezte: az új szervezet maradéktalanul megfelel a kötelező uniós előírásoknak, mivel független működésére a törvényben számos garancia van.
    A hatóság hasznosítani kívánja az ombudsmani időszak során szerzett tapasztalatokat is – emelte ki Péterfalvi Attila, de megjegyezte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH a korábbi adatvédelmi biztosi feladatkörökön túlmenően a bírságolási jogot is magába foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik.
    A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.
    A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője volt. Péterfalvi Attila megbízatása 2012. január elsejétől kilenc évre szól.

bkdi \ bti

MTI 2012. január 1., vasárnap 12:21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.