Nagy jelentőségű zenei eseményre kerül sor november 15-én a Pesti Vigadóban. 170 évvel keletkezése után a Szent Efrém Férfikar és a Concerto Budapest Hamar Zsolt vezényletével bemutatja Liszt Ferenc: A négy elem c. kompozíciójának zenekari változatát.

 

Nagy jelentőségű zenei eseményre kerül sor november 15-én a Pesti Vigadóban. 170 évvel keletkezése után a Szent Efrém Férfikar és a Concerto Budapest Hamar Zsolt vezényletével bemutatja Liszt Ferenc: A négy elem c. kompozíciójának zenekari változatát.

 

Liszt 33 évesen – Európa ünnepelt sztárzongoristájaként – 1844-ben Marseille-ben koncertezett, ahol egy provence-i költő, Joseph Autran is élvezte lenyűgöző játékát, s egy versét ajándékozta a nagy géniusznak. A Les Aquilons (Északi szelek) c. romantikus költeményt Liszt megzenésítette férfikarra és zongorára és Marseille-ben be is mutatták.

A következő évben Liszt Autran három másik versét is ( La Terre – A föld, Les Flots – A hullámok, Les Astres – A csillagok) megkomponálta, s így létrejött a Les Quatre Elements (A négy elem) című kórusciklusa férfikarra és zongorára.

 

1848-ban Liszt utasításai és vázlatai alapján August Conradi – Liszt tanítványa és segédje – elkészítette a mű vázlatos zenekari hangszerelését, amelyet Liszt átnézett és több helyen javított. A nagy mester eközben A négy elem motívumaiból, zenei anyagából zenekari előjátékot komponált a kórusciklushoz. Ez lett a Les Préludes (Előjátékok) c. szimfonikus költemény, amelyet 1854-es bemutatójától kezdve mind a mai napig egyik legnépszerűbb művének tartanak. Liszt végül lemondott a zenekarkíséretes kórusok véglegesítéséről és kiadásáról, sőt szimfonikus költeménye előszavában nem Autran, hanem Alphonse de Lamartine versére utal. A kórusművekből azonban megtudhatjuk, hogy eredetileg milyen szövegek ihlették a Les Préludes jól ismert témáit.

 

A Szent Efrém Férfikar 2007-től rendszeresen énekli Liszt férfikarait, s ebben Eckhardt Mária, a hazai és a nemzetközi Liszt-kutatás vezető szakembere van segítségükre. 2014-ben sikerült Weimarból megszerezniük Liszt és Conradi vázlatait a Négy elemmel kapcsolatban. Ezeknek, valamint Eckhardt Máriának a zongorás változatból készült rekonstrukciója alapján Gémesi Géza zeneszerző-karmester készítette el a kórusciklus zenekari változatának előadásra alkalmas partitúráját és szólamanyagát, így végre megszólalhat a mű. Az ősbemutató a Concerto Budapest Magyar kincsek elnevezésű bérletében kerül megrendezésre Hamar Zsolt vezényletével a Pesti Vigadóban 2016. november 15-én, 19.30 órakor. A hangversenyen természetesen elhangzik a Les Préludes is, így a közönség szimfonikus formában is és a férfikar francia nyelvű előadásában is élvezheti Liszt csodálatos dallamait.

 

A koncert program:

Liszt: Les Préludes, S.97

Liszt: A négy elem (zenekari változat – Gémesi Géza rekonstrukciója) – ősbemutató

Szőllősy András: Addio – Georgii Kroó in memoriam (km.: Miranda Liu)

Kovács Zoltán: I. Szimfónia

 

Jegyvásárlás és további információk: http://bit.ly/2eDpxv9

A budapesti bemutató után két nappal, 2016. november 17-én este 19.00 órakor a Pécsi Kodály Központban is elhangzanak az említett Liszt művek a Filharmónia Magyarország rendezésében.

 

http://szentefrem.hu

http://filharmonia.hu

http://www.concertobudapest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük