2012. január elsejétől a Londoni Nemesfémpiacon kizárólag olyan arannyal történhet kereskedés, amelyhez nem tapadnak vér és könnyek. A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség sajtóközleményben tájékoztatott a küszöbön álló önkorlátozásról, ami a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az emberi jogok megsértése elleni küzdelem jegyében történik – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

2012. január elsejétől a Londoni Nemesfémpiacon kizárólag olyan arannyal történhet kereskedés, amelyhez nem tapadnak vér és könnyek. A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség sajtóközleményben tájékoztatott a küszöbön álló önkorlátozásról, ami a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az emberi jogok megsértése elleni küzdelem jegyében történik – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A Londoni Nemesfémpiac a világ legnagyobb aranypiaca, ahol fizikai valójában kereskednek a nemesfémmel. Naponta átlagosan 20 millió uncia arany (kb. 600 tonna) cserél ott gazdát, vagyis pár nap alatt megfordul ezen a piacon a világ éves aranykitermelése. A kereskedésben elfogadott aranynak bizonyos feltételeket kell teljesítenie, amelyeket az úgy nevezett „Good Delivery Standard" foglal össze.

 

A szabványok szerint az aranyrudak aranytartalma minimálisan 995 ezredrésznyi kell, hogy legyen. A forgalomképes tömböknek ezentúl bizonyos méretbeni adottságokkal és megfelelő azonosítóval kell rendelkezniük. A londoni piacon zajló tranzakciók tárgya továbbá csak olyan arany lehet, amelynek gyártóját a kereskedést felügyelő Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) megbízhatósági tanúsítvánnyal ismeri el.

 

A napokban közzétett tájékoztatás szerint 2012. január 1-jétől egy további kritériummal fogja kiegészíteni az elfogadott aranytömbök követelményrendszerét az idén 92 éves múltra visszatekintő LBMA. A kulcsszó ennek kapcsán a konfliktusmentesség („Conflict Free") lesz. Ennek értelmében a Londoni Nemesfémpiacon kereskedelmi engedéllyel rendelkező gyártó cégeknek biztosítaniuk kell majd, hogy az általuk beszállított nemesfém olyan forrásból származik, amely nem áll kapcsolatban pénzmosással, a terrorizmus finanszírozásával, vagy az emberi jogok megsértésével. A szabályozás követi az amerikai tőkepiaci felügyeleti hatóság SEC valamint az OECD ásványkincsekre vonatkozó iránymutatásait a felelős ellátási lánccal kapcsolatosan a konfliktusok által érintett és a magas kockázatú területekről.

 

Az LBMA által elfogadott Good Delivery gyártók jegyzéke

 

A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség gyártói jegyzékén a világ 31 országának kiemelkedő nemesfémipari feldolgozói szerepelnek. Ez a lista általánosan elismert normát jelent az arany és ezüst befektetési rudak minőségére vonatkozólag. A széleskörű elfogadottság azon a szigorú követelményrendszeren alapszik, amelyek teljesítése a listára kerülés előfeltétele, valamint az akkreditált gyártók rendszeres időközönként történő aktív átvizsgálásán. A műszaki elvárások teljesítésén túl azonban számos egyéb feltételt is teljesíteniük kell azoknak, akik a listára szeretnének felvételt nyerni. Elvárások vannak például a tulajdonosi szerkezettel, a saját tőkével vagy a cég vállalkozási múltjával kapcsolatosan is. Az amerikai Dodd-Frank törvényre való hivatkozással, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó ásványokat „háborús ásványként" határozza meg, az LBMA már szeptemberben felszólította a listán szereplő feldolgozókat, hogy a Good Delivery státuszuk megőrzése érdekében igazolják termékeik konfliktusmentességét.

 

Az LBMA iránymutatás a felelős aranyfeldolgozáshoz innét letölthető.

 

A befektetési aranyak széleskörű, nem utolsó sorban nemzetközi forgalomképessége miatt a befektetők számára kiemelkedően fontos a „Good Delivery" minősítés. Magyarországon számos olyan tömbarany forog, amely nem rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal. Ezekre az „ismeretlen" gyártóktól származó aranyakra nem igaz az a sokat hangoztatott érv, hogy az arany a világ minden táján könnyen és gyorsan készpénzzé tehető. A valóság ezzel szemben az, hogy a „Good Delivery" státusszal nem rendelkező aranyak nehezebben és jellemzően csak áron alul értékesíthetőek.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük