Januárban várhatóan tovább mélyül a magyarországi defláció, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, ha a forint addig valamelyest visszaerősödik – jósolták a jövő év első negyedére szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Januárban várhatóan tovább mélyül a magyarországi defláció, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, ha a forint addig valamelyest visszaerősödik – jósolták a jövő év első negyedére szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték: véleményük szerint az MNB új, csökkentett inflációs előrejelzésére is lefelé mutató kockázatok hatnak.
    A ház a maga részéről – az MNB 0,9 százalékos prognózisával szemben – mindössze 0,5 százalékos átlagos magyarországi inflációt vár 2015 egészére, és 2016-ra is jóval kisebb mértékű inflációs gyorsulást valószínűsít, mint a magyar jegybank.
    A JP Morgan londoni elemzőinek előrejelzése szerint a magyarországi fogyasztói árindex januárban 0,8 százalékkal csökken éves összevetésben.
    Novemberben 0,7, októberben 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak Magyarországon, mint a tavalyi azonos hónapokban.
    A JP Morgan elemzői ebben a környezetben 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre látnak lehetőséget 2015 első felében, és az egészen 2016 márciusáig az így kialakuló 1,60 százalékon marad.
    Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az enyhítés időzítése és mértéke az olajáraktól és a forintárfolyamtól is függ.
    A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az MNB márciusban, a következő inflációs jelentés közzététele után kezd újabb kamatcsökkentési ciklusba. Addigra ugyanis már várhatóan realizálódnak a jegybank jelenlegi inflációs előrejelzésére ható, lefelé mutató kockázatok, az orosz pénzügyi válság járványveszélye is valószínűleg enyhül, és a monetáris tanácsnak is lesz ideje vizsgálni, hogy milyen hatást gyakorol a forintra, ha az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítésbe kezd.
    A londoni elemzői közösségben általános az a várakozás, hogy ha az EKB az euróövezeti deflációs veszély elhárítására nagyszabású mennyiségi enyhítési programba kezd, és ezt a szuverén euróövezeti kötvényekre is kiterjeszti, az ehhez kapcsolódó portfolióbeáramlások hozamcsökkentő és valutaárfolyam-erősítő hatást gyakorolhatnak a közép- és kelet-európai piacokon, elősegítve a további MNB-kamatcsökkentést.
    A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusáról szóló előrejelzésre a forint esetleges tartós gyengesége jelenti a legfőbb kockázatot. Véleményük szerint a forintnak 309-310 forint/euró alá kellene visszaerősödnie ahhoz, hogy az MNB újabb enyhítési ciklusba kezdjen.
    Az MNB kamatcsökkentési ciklusának jövő évi újraindulását más nagy londoni házak mindazonáltal alapeseti prognózisaikban valószínűsítik.
    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a monetáris tanács jórészt csak azért nem csökkentette már decemberben a jelenlegi 2,10 százalékos alapkamatot, mert az idei államháztartási statisztikák miatt az év végéig tekintettel kell lennie a forintárfolyamra.
    A ház szerint a jövő év kezdetével – és a továbbra is enyhe inflációs kilátások közepette – ezek a korlátozó megfontolások valamelyest háttérbe kerülnek. Ennek alapján a GS londoni elemzői az MNB enyhítési ciklusának újrakezdésével számolnak, és összesen 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést várnak 2015-ben.
    A Goldman Sachs szakértői szerint is növelné ennek esélyét, ha – amint azt a cég valószínűsíti – az EKB szuverén euróövezeti kötvényekre is kiterjedő teljes körű mennyiségi enyhítési ciklusba kezd jövőre.
    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai a jelenlegi inflációs környezetben összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre – vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra – számítanak 2015-ben.

Kertész Róbert

gke \ gpp \ hgp

MTI 2014. december 24., szerda 13:23

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük