Június 16-​án ​fergeteges​,​ 10 nap​os programsorozat vette kezdetét​ Miskolc​on, mégpedig ​az opera jegyében​. ​Mostanság épp félidőben vagyunk, de még számos izgalmas zenei meglepetés vár a publikumra.

 

Június 16-​án ​fergeteges​,​ 10 nap​os programsorozat vette kezdetét​ Miskolc​on, mégpedig ​az opera jegyében​. ​Mostanság épp félidőben vagyunk, de még számos izgalmas zenei meglepetés vár a publikumra.

 

10 nap a zene bűvöletében

​​​​​​​​​​​A látványos opera-kavalkádban világhírű külföldi sztárokkal és hazai csillagokkal születik újjá az opera a Szinva partján. Hangversenyt ad az I Musici di Roma, a Russian Chamber Philharmonic és Nora Friedrichs. Az operajátszás európai útjait bemutató, Magyarországon máshol nem látható német, olasz és spanyol vendégelőadások mellett a világ legnagyobb gramofongyűjteménye érkezik Miskolcra.​ ​

 

​​​​​​Az opera újjászületése

A ​hátralévő pár napban felhangzik​ még​ Leonard ​Bernstein ​​Candide ​feldolgozása​, és ​​Piazzolla tangó-operája,​ a ​Maria de Buenos Aires is, amely szívet és lábat megdobogtató produkció. Hiánypótló alkotás Gyöngyösi Levente ​​A Mester és Margarita opera-musicalje, amely egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral,  ​Shigeaki Saegusa ​​ifj. Butterfly ​c. ​műve pedig a ​​Pillangókisasszony folytatását meséli el. Kuriózum lesz Girolamo Deraco különleges installációs zenei performansza (PHONE'), ahol a nagyrészt számítógép alkotta digitális hangokból újra analóg hangok válnak, méghozzá 100 klasszikus gramofon segítségével​ ​. ​

 

A Phone' szimfonikus zenei performanszban használt, a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó gramofonokat a közönség közelről is megcsodálhatja a Miskolci Nemzeti Színház nézőtéri társalgójában megrendezett kiállításon.

 

Fellép​ még​ a berlini operaélet új sztárja Nora Friedrichs, akárcsak az I Musici di Roma néven ismert világhírű olasz kamarazenekar, ​de itt lesz ​a kiváló orosz tenor Mikhail Agafonov és Francesco Buccarella zongoraművész is, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában szerepe​l​. (lásd: http://euroastra.hu/node/113426)

 

​​​​A Bartók Plusz Operafesztiválon​ a világhírű külföldi sztárok és hazai csillagok​ mellett​ utcai hangversenyek, balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, utcabál, népzene, jazz és világzene szórakoztatja a közönséget.

 

http://www.operafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük