2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ma 2010 augusztus 22-én Sanghaj nap a Duna Televízióban

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42578"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/shanghai.thumbnail.jpg" border="0" alt="Shanghai" title="Shanghai" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Shanghai</strong></span></span>Kína - népességét tekintve - legnagyobb városával, Sanghajjal ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői 2010. augusztus 22-én, vasárnap, ekkor lesz ugyanis a magyar nemzeti nap a sanghaji Világkiállításon.<strong> </strong></p><p>

ShanghaiShanghaiKína – népességét tekintve – legnagyobb városával, Sanghajjal ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői 2010. augusztus 22-én, vasárnap, ekkor lesz ugyanis a magyar nemzeti nap a sanghaji Világkiállításon.

ShanghaiShanghaiKína – népességét tekintve – legnagyobb városával, Sanghajjal ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői 2010. augusztus 22-én, vasárnap, ekkor lesz ugyanis a magyar nemzeti nap a sanghaji Világkiállításon.


Több ezer éves ősi szakmákról szóló magyar dokumentumfilmet (Kézművesek a Selyemút nyomában, 6.50), díjnyertes kínai játékfilmeket (Kis vörös virágok, 9.14; Az utolsó szabadtéri mozielőadás, 20.15), egy Sanghajban több épületet is tervező, elismert magyar építészről, Hudec Lászlóról készített alkotást (Hudec László: magyar építész Sanghajban, 19.15) láthatnak nézőink, de megismerkedhetnek a sanghaji kikötővel (10.45), a kínai gasztronómiával (Ezer finomság – Ételkülönlegességek Kína konyháiban, 15.45), és elkalauzoljuk Önöket a Világkiállításra (16.20) is. Heti Hírmondó című élő magazinműsorunk vendége pedig Tirts Tamás, az ORTT testületi tagja lesz (18.25).

Augusztus 22-én, vasárnap Sanghaj-nap lesz a Duna Televízióban, ekkor lesz ugyanis a magyar nemzeti nap a sanghaji Világkiállításon. Nézőink reggel 6.50-től Wonke Rezső dokumentumfilmjét láthatják, Kézművesek a Selyemút nyomában címmel. A filmben olyan, több ezer éves ősi szakmákkal ismerkedhetnek meg, mint a hernyóselyemszövés, a merítettpapír-készítés, a jade csiszolás vagy épp a tőrkovácsolás.

9.14-kor a Kis vörös virágok című, Zhang Yuan rendezte kínai játékfilmet mutatjuk be. A több fesztiváldíjat is megnyert – Berlin Nemzetközi Filmfesztivál, Alba Filmfesztivál, Tallinn "Fekete Éjszakák" Fesztiválja – alkotás a négyéves Qiang életébe enged bepillantást: láthatjuk, hogyan próbál a kisfiú alkalmazkodni az ötvenes évekbeli kínai társadalom által előírt szabályokhoz, és az óvónők által diktált erőszak-modellhez.

10.45-kor kezdődik A világ nagy kikötői című sorozatunk legújabb része, melyben ezúttal Sanghajt láthatják nézőink. Emberek tízezreinek megélhetése függ a szárazföld és a nyílt vizek találkozásánál létrehozott kikötőktől – másoknak viszont csak turistalátványosság ez a mikrokozmosz.

Délután háromnegyed négykor a gasztronómia kerül a középpontba, a kínai konyha sokszínűségével foglalkozik ugyanis az Ezer finomság – Ételkülönlegességek Kína konyháiban című német ismeretterjesztő film. Az alkotás az ételeken és az étkezéseken keresztül egy távoli, sok szempontból idegen kultúrát tár elénk: érdekes családmodellek, másféle életfelfogás és értékrend nyilvánul meg abban, ahogy a filmben szereplő emberek főznek – és esznek.

16.20-tól a sanghaji Világkiállításra kalauzoljuk el nézőinket Közelebb Kínához című műsorunkban. A 214 országot felvonultató rendezvényről készült riportunkból megismerhetik a magyar és a kínai pavilont, és bepillantást nyerhetnek minden idők legnagyobb világkiállításának kulisszái mögé is. 18.25-kor a Heti Hírmondó című élő közéleti magazinunkban Tirts Tamás, az ORTT testületi tagja lesz a vendégünk, ezután pedig egy magyar építész pályájával ismerkedhetnek meg nézőink, akit Kínában is nagyra tartanak. Hudec László Sanghaj arculatformáló építésze volt az 1920-30-as években; sok stílusos épülete még ma is áll, melyek jól reprezentálják a XIX. század virágzó magyar építészeti kultúráját, Közép-Európa intellektuális örökségét. 2008-ban a Sanghaji Magyar Főkonzulátus a sanghaji kormányzati szervekkel együtt Hudec-évet kezdeményezett a városban, mellyel a magyar építész életének és sanghaji munkásságának kívánt emléket állítani. A Hudec László: magyar építész Sanghajban című magyar dokumentumfilm 19.15-kor kezdődik.

20.15-kor ismét egy kínai játékfilmet láthatnak, Az utolsó szabadtéri mozielőadás címmel. A "kínai Cinema Paradiso" Kína egyik legtehetségesebb fiatal rendezőnőjének első, szívmelengető alkotása, mely egy fiúról, Maóról és egy lányról, Ling-lingről szól, akik kisvárosuk mozijában nőnek fel, s évekkel később véletlenül és rendhagyó körülmények között találkoznak ismét, Pekingben. A film a Marrakes Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri Nagydíját, Lótusz-díjat kapott az Ázsiai Filmfesztiválon, Szingapúrban első díjat nyert az elsőfilmes rendező kategóriában, és Ezüst tükör-díjat kapott Norvégiában, a távol-keleti filmek versenyében.

A Sanghaj-napról további érdekes információkat találnak a www.dunatv.hu  oldalon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük