Macedón nap a Fonóban 2015. május 23-án: vendég a Kopachka Néptáncegyüttes – tradicionális kopachkata táncosok. A műsor után balkáni zenét muzsikál a Zűrös Banda.

 

Macedón nap a Fonóban 2015. május 23-án: vendég a Kopachka Néptáncegyüttes – tradicionális kopachkata táncosok. A műsor után balkáni zenét muzsikál a Zűrös Banda.

 

A Kopachkata egy dinamikus és energikus tánc. Félkörben táncolják, leginkább esküvőkön, mulatságokon és vallási ünnepek alkalmával. A tánc lassú sétával kezdődik, majd gyorsuló lépésekbe vált. A kopachkata tánc a helyi közösségek jelképévé, kulturális identitásának részévé vált, nem csak Dramche faluban, hanem egész Pijanec-régióban.

 

2014-ben a kopachkata felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

A táncot a dobos kezdi, aki játékával összehívja a táncosokat; a dobkísérethez sokszor hegedű, duda illetve ének is csatlakozik; a Fonóban bemutatkozik egy különleges helyi eredetű húros hangszer, a kjemene.

 

Zűrös Banda: egy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei

"supergroup"-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért.

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi.

 

2015. május 23. (csütörtök) 20:00

Macedón nap a Fonóban

Kopachka Néptáncegyüttes és a Zűrös Banda

Fonó Budai Zeneház  

Budapest, Sztregova u. 3.

 

http://www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük