Madeleine Peyroux július 4-én először lép fel Magyarországon a Get Closer Concerts szervezésében. A francia-amerikai világhírű énekesnő a MOMKultban mutatja be legújabb lemezének anyagát.

Madeleine Peyroux július 4-én először lép fel Magyarországon a Get Closer Concerts szervezésében. A francia-amerikai világhírű énekesnő a MOMKultban mutatja be legújabb lemezének anyagát.

 

A francia-amerikai énekes, Európa és Amerika kedvence, Madeleine Peyroux világi himnuszokkal, új lemezének anyagával mutatkozik be végre a magyar közönség előtt! A Secular Hymns egészen különleges keverékét nyújtja a megszentelt és a profán daloknak.

Egész pontosan húsz évvel azután, hogy első lemeze egy csapásra híressé tette, Peyroux új anyagát egy templomban vette fel, közönség előtt, állandó bőgősével és gitárosával, utólag is csak minimális mértékben tökéletesítve a felvételeket.

 

Ez a helyszín, egy Oxford környéki koraközépkori templom akkor ihlette meg, amikor egy exkluzív meghívás alkalmával először adott itt koncertet. A lemezre gospel témák, mai énekes-dalszerzők dalai (Tom Waits, Townes Van Zandt és Allen Touissant) és néhány örökzöld közül válogatott, de mindegyik erős blues lüktetéssel, és a lehető legszemélyesebb hangvételben szólal meg. Peyroux azt mondta a lemezanyagról, hogy ő mindig is a zenében élte meg a spiritualitást, és ezek a dalok mind egyediek, személyesek, sőt bensőségesek. Ám az egész lemezre is vonatkozik, amit a legnagyobb sláger címe ígér: Everything I Do Gonna Be Funky (From Now On).

 

„Peyroux sokszor olyan klasszikusok műveiben keres inspirációt, mint Federico García Lorca, Pablo Neruda, Dante, Shakespeare vagy Emily Dickinson. Írásai nem csak dalszövegként ismertek. Az egyik költeménye a 2012-es párizsi G20 konferenciára eljutatott ± 5 Mètres című, környezetvédelemi tematikájú irodalmi antológiában jelent meg, valamint tavaly saját versével búcsúzott Leonard Cohentől." (Török Ferenc)

https://www.youtube.com/watch?v=XLRCNVCl4eo

 

Peyroux Amerikában, Georgia államban született 1974-ben, de miután szülei tinédzserkorában elváltak, anyjával Franciaországba költöztek. Itt kezdett el énekelgetni, majd huszonkét évesen felvette a Dreamland című lemezt, és ezzel rögtön nagyhatású és népszerű énekesnővé vált. Sokat merít a jazzből, büszkén fogadja, ha Billie Holiday-éhoz hasonlítják a hangját, de Ray Charles, Joni Mitchell, sőt a francia sanzon legnagyobbjai is hatással voltak saját, jellegzetesen fátyolos, de sokszor felszikrázó, sűrű érzelmi töltetű hangszínére. Az új lemezen közreműködő Jon Herington gitáros és Barak Mori bőgős Pestre is elkísérik az énekesnőt, aki gyakran vesz kézbe maga is gitárt.

 

Részletek és jegyek a Get Closer Concerts oldalon.  

 

2017. július 4. 20.00

Madeleine Peyroux

MoMKult

 

https://www.getcloserconcerts.com/koncert/madeleine-peyroux/

https://www.youtube.com/watch?v=UPvHt1lEir4

https://www.youtube.com/watch?v=HECibuK36n8

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük