A BalaBit IT Security, a hazai IT-biztonsági szakma legnagyobb éves konferenciáján, az ITBN 2011-en jelentette be új naplózó megoldásának, a syslog-ng Premium Edition 4 F1-nek a globális elérhetőségét.

A BalaBit IT Security, a hazai IT-biztonsági szakma legnagyobb éves konferenciáján, az ITBN 2011-en jelentette be új naplózó megoldásának, a syslog-ng Premium Edition 4 F1-nek a globális elérhetőségét.

A magyar tulajdonú vállalat saját fejlesztésű naplózó megoldásához fejlesztett High-Speed Reliable Logging (HSRL) technológia világszerte is újdonságnak számít, mivel a nemzetközi mérési kritériumok alapján végzett laboratóriumi tesztek szerint már egy belépő szintű hardveren is másodpercenként közel 1.000.000* logüzenetet képes kezelni. Ez az eddig ismert naplózó szoftverek közül a legnagyobb dokumentált teljesítmény. A BalaBit syslog-ng Premium Edition 4 F1 verzió már teljes egészében tartalmazza a HSRL technológiai fejlesztéseket. Mivel a vállalat elkötelezett a nyílt forráskódú közösség támogatása iránt, a termék legújabb nyílt forráskódú változatában, a syslog-ng Open Source Edition 3.3-ban szintén megtalálható a HSRL fejlesztések többsége. A HSRL technológia bevezetésével a BalaBit továbbra is megőrizheti globális piacvezető pozícióját a naplóeszközök piacán, amely jelenleg az informatikai biztonság egyik leggyorsabban bővülő szegmense.

 

A syslog-ng legújabb verziója már nem csak a pénzügyi, telekommunikációs, egészségügyi és kormányzati szervezeteknek jelent segítséget, akikre az iparági és törvényi előírások kötelezően vonatkoznak, hanem azoknak a speciális igényű szervezeteknek is, amelyek kiterjedt hálózattal, adatközponttal vagy cloud infrastruktúrával rendelkeznek, illetve ezekre épülő szolgáltatást nyújtanak. A logok hatékony gyűjtése, tárolása és elemzése eddig főként IT-biztonsági célokat szolgált és jelentősen hozzájárult a compliance-kötelezett vállalatokat érintő auditok sikeres teljesítéséhez. A HSRL technológia azonban kiszélesíti a naplózás felhasználási területeit: megnövekedett teljesítményének köszönhetően az üzemeltetés nem csak hatékonyabbá és jobban tervezhetővé válik, de a hardverigény csökkentésével jelentős összeg is megtakarítható az üzemeltetésre szánt költségkeretből. Mindez az egyre csökkenő IT-büdzsék ellenére is javíthatja a szervezetek üzletfolytonosságát.

 

"Tapasztalataink arra engednek következtetni, hogy a következő öt évben megkezdődik a szerver hardverek eltűnése a KKV szektorból, és hamarosan már csak az igazán nagy szervezetek számára lesz kifizetődő egy saját IT infrastruktúra birtoklása és üzemeltetése. A cloud megoldások használata általánossá válik. Márpedig ez azt jelenti, hogy az informatikai rendszerben történő, minden aktivitást rögzítő logok is ezekben a felhőkben keletkeznek majd, tehát ott is kell őket gyűjteni. Így a jövőben a naplózó piacon felértékelődnek a nagyvállalati megoldások és olyan extrém terhelési igények válnak általánossá, amelyeket ma még csak néhány rendszerben ismerünk a világon" – mondta Györkő Zoltán, a BalaBit üzletfejlesztési igazgatója. „A nyílt forráskódú syslog-ng naplózó megoldást több mint 10 éve kezdtük el fejleszteni. Mára az iparág de-facto naplózó szabványává vált, több mint 650.000 vállalat használja világszerte, például a Boeing, a Credigen Bank, az Európai Légvédelmi és Űrtechnikai Társaság, a Fiducia IT AG, a NASA, és a Svenska Handelsbanken" – tette hozzá Györkő Zoltán.

 

A naplózópiac jövője

 

Elérkeztünk a számítástechnika hőskorának végéhez. Szinte minden technológiai és gazdaság trend – az IT outsourcingtól a virtualizáción át a mobilizációig – abba az irányba mutat, hogy a jövőben a vállalatok egyre kevésbé fognak szervereket üzemeltetni. Ehelyett a számítási és adattárolási kapacitásokat ipari IT infrastruktúraként veszik majd igénybe professzionális szolgáltatóktól. Ez a folyamat a hardverek, az üzemeltetési szolgáltatások, a tőke és a kockázat outsourcingját jelentik. A BalaBit ezekre a kihívásokra is felkészíti ügyfeleit az új HSRL technológiával, amely az informatikai megfelelőség biztosítása mellett a piacon megszokottnál egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményt képes nyújtani.

 

A HSRL technológia

 

A BalaBit új naplózó technológiája, a High Speed Reliable Logging a jövő elvárásainak készült: nagy teljesítményt, biztonságos üzemeltetést, könnyebb menedzsmentet és megbízható működést kínál, biztosítva az adatok bizalmasságát, sértetlenségét és elérhetőségét. Az alábbi Infografika bemutatja, mire jó a HSRL technológia.

A HSRL naplózó megoldásokkal szemben támasztott minimális elvárások:

  • IPv6 támogatás
  • 64 bites elosztott (multi-thread) architektúra
  • titkosított gyűjtés és tárolás
  • időpecsételt, aláírt, sorszámozott
  • nincs adatvesztés (zero-message-loss/disk buffer)
  • 500.000 + üzenet/másodperc

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük