A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2012. február 28. és 29. között megtartotta tavaszi rendes ülését.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2012. február 28. és 29. között megtartotta tavaszi rendes ülését.

A közoktatással összefüggésben szóba kerültek a hit- és erkölcstan oktatásával kapcsolatos kérdések, valamint a finanszírozás és az oktatás szervezése terén tapasztalható tisztázatlanságok, bizonytalanságok. A püspökök egyetértettek abban, hogy az egyház által fenntartott oktatási intézmények kiszámítható működtetése, valamint az elkötelezett és minőségi hit- és erkölcstan-oktatással kapcsolatos egyeztetések megkezdése érdekében a református és evangélikus egyházakkal közös levélben keresik meg az illetékes kormányzati felelősöket.

Idén ünnepeljük Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 120. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos egyházi ünnepségre és megemlékezésre kerül sor országszerte és a határon túl is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a jubileum kapcsán március 28-án teológiai konferenciát szervez a Központi Papnevelő Intézetben az egykori hercegprímás és kortárs magyar püspökök életszentségéről Mindszenty József és kortársai: vértanú és hitvalló püspökeink címmel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a püspöki konferencia idén is arra kéri az egyház minden tagját nagyböjt idején, hogy a húsvéti előkészület során külön figyelemmel forduljanak a rászoruló családok felé és lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel segítsék a nehézségekkel küzdők mindennapi megélhetését. Ezért március 11. és 18. között a templomokban, plébániákon várják a tartósélelmiszer-adományokat, amelyeket a Karitász helyi szervezetei segítenek szétosztani a rászorulók közt.

A Konferencia nagyböjt folyamán Áldások könyve címmel hiánypótló liturgikus kötetet jelentet meg a Szent István Társulat gondozásában. A katolikus vallásgyakorlatban az áldás, azaz a jókívánság egy olyan formája az imádságnak, amellyel az Egyház Isten kegyelmét, segítő erejét kéri konkrét, mindennapi élethelyzeteinkben és egyes, hitünket kifejező tárgyakkal kapcsolatban. Számos formája része a liturgikus hagyománynak, ezeket foglalja egy kötetbe ez a kiadvány. Az Áldások könyvét az egyházmegyéken keresztül juttatjuk el a papsághoz és pünkösd ünnepétől kezdődően már ezt a kiadványt használjuk.

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa XVI. Benedek pápa szándéka szerint meghirdette a Nagyvárosok missziója nevet viselő evangelizációs programot, amelyben tizenkét európai város vesz részt. Barcelona, Lisszabon, Párizs, Brüsszel, Frankfurt, Bécs, Varsó, Torinó, Zágráb, Liverpool és Dublin mellett a budapesti plébániák is bekapcsolódnak a programsorozatba. Ennek keretében március 9-én és március 25-én a Szent István-bazilikába közös találkozóra várják a híveket, a családokat, az ifjúságot és a papokat, hitoktatókat. A két nap programja lehetőséget nyújt a közösségben megélt nagyböjti készületre, a húsvét ünnepére való várakozásra.

2012. március 4-én ünnepli immár 3. alkalommal az egyház Boldog Meszlényi Zoltán emléknapját. Ezen a napon Erdő Péter bíboros 17 órakor szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában.

Immár több éves hagyomány folytatásaként ez év április 14-én, húsvét ünnepét követő szombaton rendezik meg Vácott az országos Isteni Irgalmasság Konferenciát, amelyen tavaly mintegy kétezren vettek részt hazánk minden pontjáról. A konferencia idei mottója: Boldogok az irgalmasok. Szintén a rendezvényhez kapcsolódóan készül a korábbi konferencia, a krakkói világkongresszus, valamint az irgalmasságról szóló vallomásokat tartalmazó kiadvány.

(MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük