Az Óbuda Group végzi a Szaúd-Arábiában épülő Diamond Tower felhőkarcoló projektmonitoring feladatait a következő öt évben. A 330 méteres, 93 emeletes lakótorony az arab ország egyik legmagasabb épülete lesz.

 

Az Óbuda Group végzi a Szaúd-Arábiában épülő Diamond Tower felhőkarcoló projektmonitoring feladatait a következő öt évben. A 330 méteres, 93 emeletes lakótorony az arab ország egyik legmagasabb épülete lesz.

 

Folyamatban van annak a lakótoronynak az építése a szaúd-arábiai Dzsiddában (Jeddah), amelyben egy hazai mérnöktanácsadó vállalat, az Óbuda Group is fontos szerepet kapott. A cég nemrégiben írta alá Rijádban a Diamond Tower projektmonitoring feladatairól szóló szerződést. Az Óbuda Group mérnökei végzik majd az öt évre tervezett projekt megvalósulásának független műszaki, gazdasági és ütemtervi kontrollját, valamint tájékoztatják az építkezés előrehaladásáról a befektetőket és a finanszírozó intézményeket.

A Diamond Tower, azaz Gyémánt Torony tervezett 2019-es átadásakor a világ egyik legnagyobb lakóépülete és Szaúd-Arábia egyik legmagasabb épülete lesz – az első jelenleg a 601 méter magas, állami tulajdonú Mecca Royal Hotel Clock Tower Mekkában. Távlati tervként szintén Dzsiddában készülnek megépíteni a világ legmagasabb épületét, az 1 kilométeres Kingdom Towert is.

A magyar közreműködéssel készülő, jellegzetesen csavart alakú torony 93 emeletén lakások és hozzájuk tartozó kiegészítő, szórakoztató funkciók kapnak helyet. Az első 12 szinthez épületen belüli, lakáshoz közeli parkoló tartozik. A felső három szintre étterem kerül, amelyek közül az egyik a tervek szerint forogni fog, így nyújt majd különleges panorámát a Vörös-tengerre. A lakások várható árát még nem tette közzé a beruházó.

A Diamond Tower legfontosabb adatai

Helyszín: Dzsidda, Szaúd-Arábia

Kivitelező: Almasarat For Construction Co. Ltd

Átadás tervezett ideje: 2019

Funkció: lakótorony

Alapterület: 131 ezer m²

Magasság: 330 m

Emeletek száma: 93

Lakások száma: 320

 

„Óriási megtiszteltetés és komoly kihívás ilyen nemzetközi visszhangot kiváltó építkezés részesének lenni" – mondja Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. (az Óbuda Group tagja) vezérigazgatója. „Korábbi külföldi munkáinkhoz hasonlóan ez a megbízás is azt bizonyítja, hogy a magyar mérnöki szaktudás a világban bárhol versenyképes."

A cégcsoportnak nem ez az első megbízása külföldön, már nyolc ország projektjeiben sikeresen közreműködött. A tavaly átadott dubaji nemzetközi repülőtér Business Class Lounge Canopy tervezési, projektmenedzsment és műszaki ellenőri feladatait is az Óbuda Group látta el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük