2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Kultúra Napja a Klebelsberg Kultúrkúriában

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98180"><img class="image image-preview" src="/files/images/klebel_0.jpg" border="0" width="466" height="466" /></a></span>A Klebelsberg Kultúrkúria Klebelsberg Kamaraszínház plusz című új színházi sorozatát Kocsis István: A Tér című monodrámájával indítja a Magyar Kultúra Napján.</p> <p> 

A Klebelsberg Kultúrkúria Klebelsberg Kamaraszínház plusz című új színházi sorozatát Kocsis István: A Tér című monodrámájával indítja a Magyar Kultúra Napján.

 

A Klebelsberg Kultúrkúria Klebelsberg Kamaraszínház plusz című új színházi sorozatát Kocsis István: A Tér című monodrámájával indítja a Magyar Kultúra Napján.

 

Új színházi élményeknek ad teret a Kultúrkúria 2016 évad januárjától Klebelsberg Kamaraszínház plusz címmel. A bérletben meghirdetett nagyszínházi előadások mellett szeretnének a magyarországi és határon túli repertoárokból kisebb teret igénylő, időnként kísérletező előadásokat válogatni, s ezzel a színházi világ sokszínű, izgalmas, különböző stílusokat alkalmazó produkcióit is felkínálni a kedves közönségnek.

 

Az első két alkalommal, januárban és februárban két ragyogó színész bravúros játékéban gyönyörködhetünk.

 

Január 22-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadását láthatjuk, Sebestyén Aba közreműködésével. Kocsis István Tér című, Bolyai Jánosról szóló egyszemélyes drámája kerül bemutatásra, Sebestyén Abát ismeri a hidegkúti közönség, nem régen játszotta a Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámát.

 

„A tér tudománya mégiscsak elég szép marad. Éppen a dolog természetében rejlik, hogy ez logikai következtetések útján nem ismerhető fel, csak közvetlen szemlélet alapján. Sőt még az angyalok számára is hozzáférhetetlen marad, ha közvetlenül ki nem tapasztalják. Csak egyetlen olyan lény van, kinek szemlélete előtt az egész természet nyitva áll: Isten, a tér mestere."

 

Az abszolút térelmélet matematikai megalkotója, Bolyai János ezúttal filozófusként jelenik meg Kocsis István monodrámájában és a gondolkodó-alkotó ember önmeghatározó dilemmáival keresi a helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR"-nek nevez.

A világot „másként látó geométer" az emberiség „üdvét" tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen „ÉN" csillagként alakuló felfedezése.

 

Sebestyén Aba a színpad terében és a néző tekintetébe kapaszkodva megidézi Bolyai János sajátságos térmegélését, személyiségének letisztulásán keresztül, mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút tér-élményt.

Az előadást a Magyar Kultúra Napja tiszteletére mutatják be.

 

Február 5-én egy híres-hírhedt szerelmi viszonyról írt monodráma kerül bemutatásra Györgyi Anna briliáns játékában.

 

Peter Hacks darabja a világirodalom egyik leghíresebb és leghírhedtebb szerelmi viszonyának titkait tárja elénk. Goethe és Charlotte von Stein majdnem tíz évig tartó kapcsolata elevenedik meg, amely tele volt szenvedéllyel, váddal, szerelemmel és titkokkal. De ki is volt valójában Charlotte? A darab ősbemutatójának Charlotte-ja Ruttkai Éva volt. A Hidvégi Nóra rendezte előadásban Györgyi Annát láthatja a Klebelsberg Kultúrkúria közönsége.

 

A német szerző monodrámája Charlotte szemszögéből tárja elénk a történteket, ahogyan ő látta, ahogyan ő megélte. Charlotte egyedül van, a saját csapdájában vergődik. Helyzete akár egy foglyul ejtett vadállatéhoz is hasonlítható: ki akar törni a ketrecből, rója a köröket, de soha nem fog tudni kiszabadulni. Charlotte ebben a szerelemben – „vagy nevezzük bárminek" – fogalmaz meg kérdéseket, és megszállottan keresi rá a válaszokat, miközben teljesen leleplezi önmagát. Magát a nőiséget, a praktikákat, a kis titkokat tárja elénk, mégpedig önként, tele humorral.

 

Goethe már elhagyta Weimart, s így Charlotté-t is, aki már csak régi emlékeiből él, ezekre támaszkodva vívja meg csatáját nem is elsősorban férjével, von Steinnel, a város rosszindulatával, a pletykákkal, hanem önmagával, saját kétségbeesésével szemben. Eddig Goethe állt a háta mögött, most hiányával szembesül: a zseniális férfi végképp eltűnt az életéből, egyedül maradt, s ezzel a helyzettel szembe kell néznie.

 

Györgyi Anna kitűnő színésznő, Charlotte drámáját ezer színnel, mesteri tudással és mélyen átélve jeleníti meg, a könnyed játéktól a megbomlott elme katartikus víziójáig.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom utca 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.