A magyar kultúra napját kétnapos programsorozattal ünneplik Gyulán. A Halmos Béla Népzenei Fesztivál a tavaly elhunyt prímás-népzenekutatónak állít emléket. A Fesztiválnak a megújult gyulai Vigadó ad otthont.

 

A magyar kultúra napját kétnapos programsorozattal ünneplik Gyulán. A Halmos Béla Népzenei Fesztivál a tavaly elhunyt prímás-népzenekutatónak állít emléket. A Fesztiválnak a megújult gyulai Vigadó ad otthont.

 

A kétnapos rendezvény 2014. január 17-én, pénteken fotókiállítással indul, bemutatva Halmos Béla életét, majd a Békés Megye Kultúrájáért díj átadására kerül sor. A díjat Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Kónya István, a közgyűlés alelnöke adja át. A programot a Békés Banda fellépése után 20 órától Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja.

 

Másnap, január 18-án 15 órakor az Aprók tánca a Téglás zenekarral nyit, majd Székely Orsolya: Hajnalban indultunk című film vetítése következik. 17.30 órakor ünnepi köszöntőt mond Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. 18 órakor Gryllus Dániel és a Sebő-együttes koncertezik, majd 19.30 órakor kezdődik a Halmos Béla népzenei gálaműsor.

Közreműködnek: Békés Banda, Téglás zenekar, János Hajnalka, Koncz Gergely, Mester László, Nyisztor György Hagyományőrző Együttes, Szabó Gábor, Kovács János, Lajkó Levente és Kiss Ilona, valamint Patyi Zoltán.

A gálaműsort a 21 órakor kezdődő Táncház zárja a fesztiválon részt vevő zenekarokkal.

 

Halmos Bélát erős érzelmi szálak kötötték Gyulához, a szüleivel itt töltötte gyermek és fiatalkorát, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Sok barátja, rokona él ma is a városban.

„Halmos Béla (1946-2013) Szombathelyen született. 1970-ben építészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1970 és 1972, majd 1979 és 1982 között dolgozott várostervező építészmérnökként a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben. Kisgyermekkora óta zenélt, a népzenével komolyabban 1969 óta foglalkozott. Előadóművészként kezdetben a Sebő-Halmos duó tagjaként, majd a Sebő együttes alapítótagjaként tevékenykedett. 1991-től volt a Kalamajka Együttes prímása. 1972 és 1979 között a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete Bartók Béla Néptáncegyüttesének volt zenekarvezetője. Elindulásától kezdve tevékenyen részt vett a táncházmozgalomban – zenészként, oktatóként, szervezőként, népzenegyűjtőként és kutatóként egyaránt. Az MTA Népzenekutató Csoportjának, majd az MTA Zenetudományi Intézetének külső munkatársaként Martin György megbízásából a népi tánczene körébe tartozó hegedűdarabok lejegyzésével, zenekari partitúrák készítésével és felvételek archiválásával foglalkozott. Több mint egy évtizeden keresztül gyűjtötte Ádám István széki prímás és zenekarának anyagát, amelyből végül kandidátusi disszertációja is született. A zenetudományok kandidátusa tudományos fokozatot 1987-ben kapta meg. 1992-től a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa, itt létrehozta a Hangszeres Népzene Kutató Csoportot. 1999-ben kezdte el a Táncház Archívum szervezését, amelynek 2000-től haláláig vezetője volt. Az Archívum 2001-ben a Hagyományok Házába került át. Munkaidején kívül különböző népzenei és néptáncos rendezvények állandó résztvevője, szervezője, szakmai partnere, zsűrizője. Tagja volt az Amatőr Néptáncosok Országos Tanácsa Zenei Szekciójának, a Magyar UNESCO Bizottság Kulturális Albizottságának, a Kossuth és Széchenyi Díj Zene- és Táncművészeti Albizottságának. A Táncházi Kamara (ma Táncház Egyesület) első elnöke, majd elnökségi tagja, a Magyar Zenei Tanács alapító tagja. A Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület elnökeként is tevékenykedett annak 2007-es megalakulása óta. Televíziós műsorok, önálló filmek zenei rendezője, szerkesztője és népzenei szakértője volt a rendszerváltás után.

Előadóként számos hangzóanyagon szerepel, népzenei kiadványokat is szerkesztett. Tanulmányok, önálló kötetek szerzője a népi hangszeres tánczene és a táncházmozgalom témakörében."

 

http://muvhazgyula.hu/uj

http://www.youtube.com/watch?v=ZkZbzDcSSO4

 

Lantai József