A Magyar Posta alkalmi bélyegeken mutatja be hazánk múzeumainak gyűjteményeit.

A Magyar Posta alkalmi bélyegeken mutatja be hazánk múzeumainak gyűjteményeit.


A sorozat 2016. évi címletein a hevesi Sakkmúzeum és az ibafai Janus Pannonius Múzeum Dohányzástörténeti gyűjtemény, a Pipamúzeum féltett kincsei közül látható néhány.


A bélyegek négycímletű kisív formátumban jelentek meg. Az újdonságok Jakab Tibor és Fűzi István fotóinak felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt-ben készültek. Június 3-tól kaphatók a készlet függvényében az első napi postákon, valamint a Filapostán, de megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is.

Hevesi Sakkmúzeum (Heves, Hunyadi u. 2.)

A Sakkmúzeum 1987. február 24-e óta működik, de anyagának gyűjtése már 1958-ban megkezdődött és a mai napig tart. Napjainkig több mint félszáz országból, mintegy 100 ezren tekintették meg. A legidősebb anyag egy sevilla-i komplett készlet, ami 1750-ből származik. Néhány különleges sakk-készlet is kiemelhető a gyűjteményből: elefántcsontkészlet Marokkóból, indiai szantálfa, tanzániai ébenfa, kirgiz népművészeti, achát készlet márványtáblával, kerámia készlet, valamint speciális sakk-készlet vak versenyzők számára. A gyűjteményt gyarapítják érmek, emlékzászlók, videó és hangfelvételek, valamint a sakksport világirodalma.

Ibafai Pipamúzeum (Ibafa, Arany János u. 2.)

A Pipamúzeum gyűjteményét az 1960-as években hozták létre és főként vásárlás útján kerültek a dohányzás múltját felidéző tárgyak a gyűjteménybe. Az 1968-ban nyílt kiállítás többször került átépítésre, korszerűsítésre. Láthatók itt szépen faragott tajtékpipák, porcelánpipák, az "ibafai fapipa" másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen a népi fafaragás szép példái, különféle gyufatartók, pipaszárak is. Egyedi darab a nagyméretű, esztergályozott, fa "társas pipa". Néhány darab történelmi személyiségekhez köthető, így Deák Ferenc és gr. Károlyi Mihály pipáját szintén megtekinthetik itt a látogatók.

 

Forrás: hevesmuvhaz.hu, jpm.hu

 • Megjelenés: 2016. június 3.
 • Névérték:
  355 Ft
  egyéb külföldi nem elsőbbségi levelezőlap és szabványlevél
  395 Ft
  egyéb külföldi elsőbbségi levelezőlap és szabványlevél
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 60.000 db fajtánként (4 bélyegkép és 1 vonalkód/kisív)
 • Perforálási méret: 40×30 mm
 • Kisív vágási méret: 100×138 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
 • Fotóművész:
  Jakab Tibor (Sakk)
  Fűzi István (Pipa)
 • Tervezőművész: Baticz Barnabás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük