2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar regék és mondák az Ádámok és Évák Ünnepén

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79352"><img class="image image-_original" src="/files/images/d%C3%A1mok%20(1).jpg" border="0" width="486" height="640" /></a></span>Magyar regéket és mondákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén 2014. április 13-án, a Jókai Színház nagyszínpadán.</p> <p> 

Magyar regéket és mondákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén 2014. április 13-án, a Jókai Színház nagyszínpadán.

 

Magyar regéket és mondákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén 2014. április 13-án, a Jókai Színház nagyszínpadán.

 

Az idén 10 csoport lépett a színpadra, és előadásukban láthatók voltak egyebek mellett Attila királyhoz, a Szent Koronához, Szent Erzsébethez, Béla királyhoz, a Tihanyi visszhanghoz, Julianus baráthoz, Hunyadi Jánoshoz, Mátyás királyhoz, valamint Hunorhoz és Magorhoz köthető regék és mondák.

 

A szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez három éve csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház. Így idén már harmadik alkalommal ünnepelték az Ádámokat és Évákat. 2012-ben Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, míg tavaly Biblia történeteket mutattak be a diákok.

 

Az egyes csapatok pedagógusaik mellett színészek és rendezők segítségével ősz óta készültek a vasárnapi premierre. Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz középiskolás diák csatlakozott a programhoz.

A produkcióban a Békés Városi Színjátszó Csoport, a Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény (Mezőkovácsháza), a  békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és szolgáltatóipari Tagiskolája, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Ginmnázium), Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium vett részt.

 

A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott regét vagy mondát. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel a történetét. Az előadás után a társadalmi zsűri tagjai különböző díjakkal jutalmazták a csoportokat és a szereplőket.

 

A zsűri tagjai voltak Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályvezetője, Ando György néprajzkutató, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Seregi Zoltán, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgató-helyettese, valamint dr. Elek Tibor József Attila-díjas író, irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője.

 

A díjazottak:

Egyéni:

A legjobb táncos szereplő: Szabó Ágnes (Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium)

A legszebben éneklő szereplő: Benkő Máté (Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium)

A legszebben beszélő szereplő: Gulyás Gergő (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)

A legjobb férfi mellékszereplő: Falusi Balázs Áron (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)

A legjobb női mellékszereplő: Szabó Trixi (Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza)

A legjobb férfi főszereplő: Trokár Gergő (BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és szolgáltatóipari Tagiskolája) és Rácz Balázs (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)

A legjobb női főszereplő: Sánta Dzsenifer (Békés Városi Színjátszó Csoport)

A legjobb dramaturgia: Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

A legjobb koreográfia nem került kiosztásra

A legjobb rendezés: Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

 

Közösségi:

A legközösségibb előadás: Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas

A legjobb mai felfogású előadás nem került kiosztásra

A legszebben beszélők előadása Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

A leglátványosabb előadás Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas,

A legjobb üzenetet hordozó előadás: Szlovák Gimnázium

A legjobb hagyományos előadás: Békés Városi Színjátszó Csoport

A legjobb modern előadás: Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza

A legjobb táncos előadás békési Szegedi Kis István Református Gimnázium

A legjobb zenés előadás Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

A legjobb előadás: Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

 

A produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos polót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!" akcióban, vagyis ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba,akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.

 

Az emléklapok, oklevelek és díjak átadása után, a több mint kétszáz diák önfeledt ünneplésbe kezdett a Jókai Színház nagyszínpadán.

 

http://jokaiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.