2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar szoftver vezérli a horvát gáztárolót

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79370"><img class="image image-preview" src="/files/images/PSP_storage_print.preview.jpg" border="0" width="464" height="220" /></a></span>Egy multinacionális vállalatot és a legnagyobb helyi energetikai szoftvercéget is megelőzve a magyar IP Systems nyerte el a horvát földgáztároló új informatikai szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt pályázatot. A beruházás keretében a magyar szakemberek végzik az első horvát üzleti gáztároló működésének szoftveres támogatását. <p> 

Egy multinacionális vállalatot és a legnagyobb helyi energetikai szoftvercéget is megelőzve a magyar IP Systems nyerte el a horvát földgáztároló új informatikai szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt pályázatot. A beruházás keretében a magyar szakemberek végzik az első horvát üzleti gáztároló működésének szoftveres támogatását.

 

Egy multinacionális vállalatot és a legnagyobb helyi energetikai szoftvercéget is megelőzve a magyar IP Systems nyerte el a horvát földgáztároló új informatikai szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt pályázatot. A beruházás keretében a magyar szakemberek végzik az első horvát üzleti gáztároló működésének szoftveres támogatását.

 

Jelentős változásokat hozott az április elsejével induló új üzleti év a horvát nemzeti gáztároló, a Podzemno Skladište Plina d.o.o. (PSP) számára: az uniós előírásokat teljesítve lehetővé vált a tárolás a magánkereskedők számára is. A több szereplős üzleti modellben a tároló működtetéséhez a korábbinál sokkal összetettebb szoftverre volt szükség. Az új informatikai platform fejlesztésére kiírt tenderen a négy induló közül a magyar IP Systems nyert, többek között a Siemens Hrvatska és a KONČAR – a legnagyobb helyi energetikai és elektrotechnikai vállalat – pályázatát megelőzve.

 

„Verhetetlen ajánlatot tudtunk tenni annak köszönhetően, hogy már rendelkeztünk komplex tárolói kapacitásmenedzsment szoftverrel, így egy kész megoldást kellett testre szabnunk, nem a nulláról kezdtük a fejlesztést" – mondta Hock Tamás, az IP Systems ügyvezető igazgatója. A vállalat még 2010-ben alakított ki egy uniós szabványoknak megfelelő, ugyanakkor a szabadkereskedelmi piac igényeit is kiszolgáló földgáztárolói platformot az MMBF Zrt. számára, így a területen többéves tapasztalattal rendelkezett.

 

Az IP Systems a korábbi alapokon egy rugalmas rendszert hozott létre, amely az uniós földgázpiacon bárhol megállja a helyét. „Természetesen mindenhol vannak nemzeti sajátosságok – Horvátországban például óránkénti nominálás van, míg Magyarországon a gáznap a nominálás alapja -, de ezek egy stabil platformon viszonylag könnyen kezelhetők" – magyarázta Hock Tamás.

 

A horvát nemzeti gáztároló szabadkereskedelmi megnyitását előkészítő tendert 2013 augusztusában írták ki, így további előnyt jelentett, hogy az IP Systems rendszerét gyorsan be lehetett vezetni. Az induláshoz már 2014 elején készen állt minden, a fejlesztések ekkor már a tároló későbbiekre tervezett bővítését készítették elő. „Az új informatikai platformra való átállás gördülékenyen zajlott, így a tárolót nagyobb nehézségek nélkül tudtuk megnyitni a magánkereskedők előtt" – mondta a PSP igazgatója, Krešimir Malec.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.