Immár hetedik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai Mari-díjasok, a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóztak tisztelettel, odafigyeléssel.

 

Immár hetedik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai Mari-díjasok, a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóztak tisztelettel, odafigyeléssel.

 

Díjat kaptak a legkiválóbbak, akik nélkül sohasem valósulhatna meg az előadások végén érzett katarzis, a tapssal materializált színházi csoda.

 

Ebben az esztendőben a szakmai zsűri nyolc háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést, akik nemcsak szakmailag, hanem színházszeretetükben, munkájuk iránti alázatukban is példamutató képviselői hivatásuknak. A jelölés két állami díjjal kitüntetett neves művész javaslata, illetve az adott színház társulatának véleményét is megfogalmazó igazgató döntése alapján történhetett. A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai.

 

Nagy volt a készülődés a Békéscsabai Jókai Színházban, a színházi szakma „apraja nagyja" indult el Békéscsabára, hogy megünnepelje a színházi háttérszakmák legkiválóbbjait. A nézőtér egy részét kibontották és a helyére rudat építettek. A nézők többek között karusszel levegőszámot, kínai rúdszámot és történelmi divatbemutatót is megcsodálhattak Szomor György, Gubik Petra vagy éppen Veréb Tamás éneke mellett. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak sikerprodukcióiból.

 

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amely a színházi háttérszakmák megbecsülésének kifejezésére hivatott. Az alapítók célja a színházi háttér- és kiszolgálószakmák, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek erkölcsi és anyagi elismerése. Maga a díj egy csapágyat formázó alkotás, melyről az első díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum színházi havilap főszerkesztője: Fekete Péter, a Jókai Színház akkori igazgatója a következőket mondta:

Maga a díj, egy csapágyat formázó iparművészeti alkotás, hiszen a háttérmunkások, mint egy-egy csapágygolyó a forgószínpad szerkezetében, egymást érintve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Vegyünk ki egyet-egyet ezek közül a golyók közül, és egy estére fényesítsük meg, aranyozzuk be azokat, adjuk át díjként – majd helyezzük vissza őket a többiek közé.

 

Idén a Magyar Teátrum Díjat

Bojczán István, a Békéscsabai Jókai Színház műszaki csoportvezetője,

Szaniszló Tamásné, a Gárdonyi Géza Színház jelmeztár-vezetője,

Hauzer József, a Móricz Zsigmond Színház hangtárvezetője,

Őri Rózsa, a Radnóti Színház rendezőasszisztense,

Kovács Ferenc, a Soproni Petőfi Színház műszaki vezetője, fővilágosítója,

Ignácz György, a Szolnoki Szigligeti Színház műszaki vezetője,

Somfai Péter, a Budapesti Operettszínház világítástervezője,

– a Nemzetiségi Különdíjat pedig

Nagy Imréné, a Cervinus Teátrum színházi titkára, gazdasági ügyintézője kapta.

 

A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíjat, Krisztiáni István, a Vígszínház szcenikusa vehette át. Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom jár.

Tolnay Pál a Magyar Állami Operaház első mérnöke, a magyar színháztechnikai élet kiemelkedő személyisége volt.

 

Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon. A díjátadók között a díj támogatói is helyet kaptak: Rábay Péter, a Luminis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Barna János, a Színpad- és Emelőgéptechnika Gyártó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Balogh Géza, az INTERTON Kft. ügyvezetője, Fazekas Tamás, a Zaj Rendszerház Kft. ügyvezetője, Kelle Gábor, a Lisys Project Kft cégvezetője, Pelyhe János, a Pelyhe és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, Szűcsborus János, a Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöke, valamint Tóth Kázmér, a Scabello Bt. ügyvezető igazgatója.

 

Az ünnepi gálaesten a Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei léptek fel a színházi élet jeles képviselői és a nézők előtt. A műsort Morvai Noémi és Szabó László vezette. A gálaestről televíziós felvételt a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Médiacentrum közösen készített.

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük