Az elismerés történetében immár harmadik alkalommal szerepel postabélyeg a díjazottak között. Ez alkalommal a hazánk új Alaptörvénye tiszteletére 2011. április 25-én kibocsátott filatéliai különlegesség nyerte el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A díjat a Magyar Posta részéről Csegezi Tamásné, a Magyar Posta filatéliai igazgatója vette át 2011. szeptember 1-jén a Parlament Felsőházi Termében.

Az elismerés történetében immár harmadik alkalommal szerepel postabélyeg a díjazottak között. Ez alkalommal a hazánk új Alaptörvénye tiszteletére 2011. április 25-én kibocsátott filatéliai különlegesség nyerte el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A díjat a Magyar Posta részéről Csegezi Tamásné, a Magyar Posta filatéliai igazgatója vette át 2011. szeptember 1-jén a Parlament Felsőházi Termében.

 A Magyar Termék Nagydíj Pályázatot immár tizennegyedik alkalommal hirdették meg a minőségi termékek iránti igény és a minőségtudatos szemlélet széleskörű elterjesztése érdekében. Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntője után a Nagydíjakat, a Nívódíjat, illetve a Magyar Termék Nagydíj Pályázat különdíjait Dr. Latorcai János, Koszorús László, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága alelnöke, és Szabó Zsolt, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága alelnöke adta át.

A hazai bélyegtervezés évszázados tradícióra épülő művészeti ág, az alkalmazott grafika sajátos területe. Ez az a műfaj, ahol nem elég megbirkózni a témával, de le kell győzni a parányi méretekből adódó akadályokat is. A bélyegalbumok lapjaira, hazai és nemzetközi világkatalógusokba, múzeumokba kerül, és e helyeken halhatatlanná válik. Bélyegeink a postai küldeményeken eljutnak a világ legtávolabbi pontjaira, népszerűsítve hazánk kultúráját, közvetítik korunk fontos eseményeit és emléket állítanak jeles személyiségeknek.

 

 

2010-ben a különleges Gömböc „mozgó"-bélyegfüzet, 2009-ben pedig az egyedi technológiával és hőre színváltó festék alkalmazásával gyártott 50 éves a Budapesti Kutatóreaktor bélyegblokk, valamint az iridescens lakk szitanyomással díszített Sarkvidékek és gleccserek védelme bélyegblokk nyerte el a megtisztelő Magyar Termék Nagydíj címet. A 2011. évi Magyar Termék Nagydíj címre a Magyar Posta és az Állami Nyomda közösen pályázott. Az elmúlt években a Magyar Posta bélyegeit egymás után háromszor is Európa legszebb bélyegeinek választották.

 Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. április 25-én írta alá hazánk új Alaptörvényét, mely jövő januártól váltja az önrendelkezését elvesztett Magyarország 1949. évi alkotmányát. A Magyar Posta az esemény jelentőségéhez illő exkluzív alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte Magyarország új Alaptörvényét.

 A sorszámozott filatéliai különlegesség főmotívuma a Szent Korona. A keretrajzot Köllő Miklós alkotása, az Országház kupolacsarnokának Szent István király szobra és a boltívek díszítik. A blokk igazi különlegessége, hogy dombortechnikával, huszonhárom karátos aranyfóliával és ofszetnyomással készült, továbbá UV fénybe helyezve a Szent István ábrázolás felett félkörívben a „Legyen béke, szabadság és egyetértés" felirat olvasható. Egy más hullámhosszú UV fény alatt pedig a sorszámozás színt vált: a pirosból narancs, a feketéből zöld színű lesz. A piros sorszámozású speciális blokkon a Szent Koronát díszítő ékkövek helyén csiszolt üvegkristályok csillognak. Sem a hazai, sem pedig a nemzetközi filatélia-történet nem ismer hasonló megoldást. Ismereteink szerint ez az első olyan bélyeg a világon, ahol különböző méretű és különböző színű csiszolt kristályokat használtak fel a koronaékszert ábrázoló bélyeg készítéséhez.

 Egyedi a névérték is, hiszen a kibocsátás éve és a névérték megegyezik. Erre legutóbb a millenniumi év zárásának tiszteletére 2001-ben kiadott Szent Korona blokk esetében került sor.

 A blokk Hajdú József fotóművész közreműködésével Benedek Imre grafikusművész terve alapján az Állami Nyomdában készült. A fekete sorszámozású alapváltozatból negyvenezer, a kristállyal díszítettből pedig húszezer példány készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük