Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően novemberben kerül sor a Magyar Tudomány Ünnepe országos és egyetemi rendezvénysorozatára.

 

 

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően novemberben kerül sor a Magyar Tudomány Ünnepe országos és egyetemi rendezvénysorozatára.

 

A hagyomány alapját a Magyar Köztársaság Kormányának 1997-es döntése jelentette, amely november 3-át a Magyar Tudomány Napjává nyilvánította. Az Országgyűlés 2003. évi XCIII. törvénnyel a megemlékezést Magyar Tudomány Ünnepévé alakította újjá. Eszerint: „Az országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja."

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010. évi rendezvénysorozata november 3-30. között, az egész országban kerül megrendezésre. Az MTA Elnöksége a 2010. év kiemelt napjainak témájául az interdiszciplinaritást választotta „Határok nélküli tudomány. Kihívások és lehetőségek a tudományterületek határán" címmel.

Az egyetemen 11. alkalommal lebonyolításra kerülő eseménysorozatot november 3-án Dr. Gáti József kancellár köszöntő szavait követően Dr. Fodor János rektorhelyettes nyitotta meg, aki Marx György, a 2002-ben elhunyt fizikus szavait idézte: "Egy főre eső nemzeti jövedelmünk évi 6000 dollár, szemben az osztrák 19 000 és az amerikai 24 000 dollárral. A magyar társadalom tudományra fordított százalékos költségvetési támogatása nemzetközi viszonylatban nagyon alacsony; Amerikában ez a szám 2,6%, Ausztriában 1,5%, Magyarországon 0,8%. Ezért a magyar kutatók hazájukban nem lehetnek olyan sikeresek, mint külföldön. De ha összehasonlítjuk a kutatási eredményeikre kapott hivatkozásokat, akkor az adódik, hogy egymillió dollár kutatási támogatásból a magyarok 28 hivatkozást termelnek ki, az amerikaiak 13-at, a japánok, franciák és németek 6-ot. Álom: milyen szép volna, ha a 21. században a magyar társadalom szintén odafigyelne gyermekeire, tanáraira, kutatóira. Mert a 21. századot nem ágyúkkal és atombombákkal, hanem információval és alkotókedvvel lehet megnyerni."

A megnyitó után átadásra kerültek a hagyományos elismerések: Dr. Nemcsics Ákos egyetemi tanár „Az Év Kutatója Díjat" vehette át, Az „Év Hallgatói Publikációs Díját" Cseri Orsolya Eszter és Mucsi András kapta megosztva.

Kapcsolódva a Széchenyi évhez tablókiállítás tekinthető meg az egyetemen „Merjetek nagyok lenni, melyet ti, kik jobbra vagytok híva, születve…" Széchenyi emlékek nyomában Európában címmel, melyet a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület bocsátott az intézmény rendelkezésére.

A hagyományoknak megfelelően az előző évi Év Kutatója díjjal kitüntetett prof. Dr. Szeidl László előadását hallgathatták meg a résztvevők Matematikai modellezés, HOSVD alkalmazások címmel.

A következőkben a karok képviselői bemutatták és ismertették a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán megrendezendő konferenciáikat.

Az egyetemi eseménysorozat részletes programja a http://conf.uni-obuda.hu/UniObuda_MTU_2010/programok.html felületen tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük