2016. március 21-én, a Költészet Világnapján, a Julius Meinl Fizess Verssel Kampány (lásd: http://euroastra.hu/node/99861) keretében több tízezren írtak idézetet egy kávéért cserébe világszerte. Magyarországon mintegy 8000 cetlit gyűjtöttek össze a résztvevő helyszínek.

 

2016. március 21-én, a Költészet Világnapján, a Julius Meinl Fizess Verssel Kampány (lásd: http://euroastra.hu/node/99861) keretében több tízezren írtak idézetet egy kávéért cserébe világszerte. Magyarországon mintegy 8000 cetlit gyűjtöttek össze a résztvevő helyszínek.

 

Ennek tiszteletére a Julius Meinl jóvoltából Banksy, a polgárpukkasztásáról híres brit graffiti-művész és Robert Montgomery, skót származású szobrász és költő egy „Poet-Tree: A Thousand Voices" nevű installációt készített Londonban, a Finsbury Avenue téren, ahol a Magyarországról származó versek és idézetek is helyet kaptak az ágakon!

 

A különleges és egyedi műalkotást 2016. április 19-én tekinthette meg a nagyközönség. Az installáció egy fát ábrázol, melyen a világ összes résztvevő országából összegyűjtött kis cetlik lógnak lombkoronát formálva, melyek között, Robert Montgomery művész saját, LED fényekből alkotott verse is helyet kapott. A kiállított mű célja, hogy megmutassa, hogy a költészet jobbá teszi a világot és fényt, varázslatot hoz a városok betonrengetegébe. 2016-ban, ez már a második Fizess Verssel Kampány volt, amit a Julius Meinl globálisan szervezett meg. 34 ország, 1294 helyszíne vett részt ebben a kezdeményezésben. Olaszországban az elkészült művekből egy egész hidat díszítettek fel, míg máshol verseskötet formájában, a résztvevő helyszínek dicsőségfalán vagy az interneten tekinthetőek meg az alkotások.

 

A költészet a bécsi kávéházi kultúra lényege

A Julius Meinl bécsi családi vállalkozás története szorosan összekapcsolódik a bécsi kávéházi kultúrával immár több mint 150 éve. A vállalat, több mint 72 országban a kávéházi kultúra nagykövete, így felmerül a kérdés, hogy vajon miért rajonganak ennyire az emberek ezért a légkörért?  Mit keresnek és találnak meg az emberek a bécsi kávéházak hangulatában? Nos, a válasz igen egyszerű: a sajátos kultúra, a különleges bécsi pörkölt kávéfajták, a kávé felszolgálásának módja valamint önmagában az ihletet adó légkör. Mindez nem csupán a bécsi kávéházi írók és költők munkáiban köszön vissza, hanem a mai napig az inspiráció forrását jelenti a művészek, költők és kreatív emberek számára világszerte. A költészet megalkotói nemcsak a költők, énekesek és művészek, hiszen mindenki költő a maga módján. Néhányunknak talán nem kell sok, hogy utat engedjünk az inspirációinknak, míg másoknak esetleg erősebb hatásokra van szükségük, a gondolatok szabad áramlásához pedig minden korty Julius Meinl kávé hozzájárul.

 

A Julius Meinl 1862 óta inspirál

 „Számunkra a bécsi kávéházi kultúra lelke az inspiráció. Lényegét jelenti a költészet. Egy sajátos filozófiáról van szó, mely szerint tudatosan kell kihasználnunk az időt, élveznünk a pillanatot és befogadnunk az ihletet éppúgy, ahogy a bécsi kávéházak irodalmárai tették. Ez pedig nem csak Bécsre igaz. A gyors tempójú kultúrákra is vonatkozik. Legyen szó, Sanghajról, Dubairól, Londonról vagy Chicagóról, az emberek mindenhol keresik a lelassult pillanatokat, amelyek később az inspiráció forrásai lesznek. Ebben az értelemben aktívan szeretnénk arra ösztönözni az embereket minden kontinensen, hogy több költészetet csempésszenek a világunkba, és ezzel tegyék jobb hellyé. Ez motivál bennünket március 21-én, a Költészet Napján, amikor a „Fizess egy verssel" kezdeményezésünket ünnepeljük világszerte." – nyilatkozta Marcel Löffler, a Julius Meinl Industry Holding elnök-vezérigazgatója.

 

Carina Leb, a Julius Meinl Industry Holding nemzetközi marketing igazgatója szerint:

„A költészet életre keltése jelenti a Julius Meinl vízióját. Az emberek motiválása világszerte, kreativitásuk feltárása és valóra váltása rendkívül ambiciózus cél. A globális „Fizess egy verssel" kezdeményezés a Költészet Világnapján egy kicsit előrébb visz bennünket. Partnereinkkel együttműködve világszerte, arra törekszünk, hogy az idei Költészet Világnapját nagyon különleges élménnyé varázsoljuk."

 

Az osztrák Julius Meinl családi vállalatot 1862-ben alapították. A cég a bécsi kávéházi kultúrát szimbolizálja, amelynek nagykövete Julius Meinl. Nap, mint nap ötmillió csésze Julius Meinl kávé segíti a kreatív pihenőidőt és a költői pillanatokat. 70 országban 40 000 gasztronómiai és üzleti vásárló számít a Julius Meinl kávéra. Az osztrák gasztronómiában a hagyományosan pörkölt kávé első helye vitathatatlan. Ennek következtében a vállalat a klasszikus pörkölésre, a prémium minőségre és az átfogó ügyfélszolgálatra támaszkodik. A siker kulcsa ez, amely az alapító, Julius Meinl I. receptjét követi. Ő volt az, aki az elsők között, kifejlesztette az ipari kávébab pörkölési módszert, több mint 150 évvel ezelőtt, és akit ma a bécsi kávéházi kultúra egyik atyjaként tisztelünk.

 

https://www.facebook.com/juliusmeinlhungary

https://www.meinlcoffee.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük