A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Színes Város Csoporttal együttműködésben kért fel két magyar művészt, hogy a saját stílusukban fessenek meg egy tűzfalat Moszkvában.

 

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Színes Város Csoporttal együttműködésben kért fel két magyar művészt, hogy a saját stílusukban fessenek meg egy tűzfalat Moszkvában.

 

Az alkotók – FatHeat és TransOne – témaválasztása Sárkányölő Szent György legendájához kapcsolódik. A megfestett falon a város címerében is megtalálható sárkány absztrakciója látható. A Moszkva belvárosában található közel száz négyzetméter nagyságú felületre a két alkotó 3 nap alatt festette fel az alkotást.

 

A tűzfalfestés zárásaként Színes Város Budapest címmel fotókiállítás nyílt Farkas András fotográfus képeiből az orosz fővárosban. A szabadúszó fotós főként utcai és szociofotókat készít, e mellett évek óta dokumentálja a Színes Város Csoporthoz köthető falfestéseket.

 

„A Színes Város Csoport alapgondolata Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. 2014-ben Oroszország négy városában több tízezer ember ismerkedhetett meg Vasarely művészetével. Úgy gondolom, hogy a Színes Város által felkért művészek méltó képviselői a Vasarely által kigondolt kezdeményezésnek és Oroszországban sok szürke fal kiszínesítése várja őket" – mondta el Hegyi Anita, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet megbízott igazgatója. 

Hozzátette: mind a fotókiállítás, mind a falfestés egy hosszú távú együttműködés része a Színes Várossal, amely keretein belül várhatóan a következő állomás a több mint egy millió lakosú szibériai Omszk városa lesz, ahol a város megalapításának 300. évfordulója alkalmából ugyancsak egy művészeti célú falfestéssel színesítik majd a város arculatát.

 

Különleges együttműködésbe kezdtünk, hiszen az elmúlt években több külföldi művész érkezett a Színes Város Budapest Fesztivál meghívására alkotni, és idén is meghívást kapott egy orosz falfestő alkotó, Adno1, aki a nyár végén kezdődő fesztiválon fest majd remélhetőleg egy tűzfalra – nyilatkozta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára.

A szervezet képviselője kiemelte, hogy stratégiai céljaik között szerepel egy nemzetközi hálózat kialakítása, amelynek részeként eljuttatnak magyar művészeket külföldre, egyúttal minél több külföldi művészt hívnak meg Budapestre, ebben a célkitűzésben az első fontos partner a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet.     

 

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

 

https://www.facebook.com/fatheat

https://www.facebook.com/streetart.lab

https://www.facebook.com/TransOne-181039311944610

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük