2023.június.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország a nukleáris biztonság színvonalának folyamatos növelésére törekszik

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51230"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IAEA_9.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span>A Paksi Atomerőben megkezdett stressz teszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekre vezethet - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági konferenciáján 2011. június 20-án, Bécsben.

iaea 9.thumbnailA Paksi Atomerőben megkezdett stressz teszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekre vezethet – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági konferenciáján 2011. június 20-án, Bécsben.

iaea 9.thumbnailA Paksi Atomerőben megkezdett stressz teszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekre vezethet – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági konferenciáján 2011. június 20-án, Bécsben.

 Fellegi Tamás felidézte, hogy az Európai Unió a fukusimai baleset után a lehető leggyorsabban reagált a témára a kormányzati, hatósági és iparági vezetőket felvonultató márciusi Magas Szintű Konferencia összehívásával. E találkozón merült fel a célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén a „stressz teszt" ötlete is. A múlt hónapban a tagállamok már abban is megegyeztek, hogy a stressz tesztek végrehajtása önkéntes alapon történjen. Az Európai Tanács elhatározta, hogy e folyamattal párhuzamosan a nukleáris létesítmények biztonságára vonatkozó jelenlegi uniós jogi és szabályozási keretrendszert felülvizsgálja 2011 végére.

 Magyarország a kezdetektől a stressz teszt elvégzése mellett foglalt állást – hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal már átadta a Paksi Atomerőműnek a teszt tartalmára vonatkozó hatósági követelményeit. Fellegi Tamás kiemelte, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat őszre várható eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél szigorúbb biztonságnövelő intézkedésekre vezethet.

 Fellegi Tamás arra is kitért, hogy a magyar elnökség komoly erőfeszítéseket tett a kiégett fűtőelemek és radioaktív üzemanyag kezeléséről szóló tanácsi irányelv elfogadása érdekében. Az elnökség az ügyet kiemelten kezeli, ezt jelzi, hogy ebben a félévben 12 kompromisszumos szövegjavaslat készült. Hónapokon át tartó megbeszéléseket követően a tagállamok között valamennyi kérdésben megegyezés született. Az Európai Parlament június 22-én dönt a javaslatról – ismertette a miniszter.

 Magyarország az első 59 állam között volt, amely csatlakozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez, és azóta is tevékenyen vesz részt annak működésében. A magyarországi NAÜ felülvizsgálatok igazolták hazánk feltétlen elkötelezettségét a nukleáris biztonság színvonalának folyamatos növelése mellett – fejtette ki Fellegi Tamás.

 A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2011. június 20-24. közötti, miniszteri szintű konferenciája lehetőséget biztosít a nukleáris biztonság megerősítése érdekében követendő irány meghatározására, a tapasztalatok és a jövőbeni intézkedésekre vonatkozó javaslatok megosztására. A résztvevők következtetéseket vonhatnak le a japán atomerőmű baleset tanulságaiból, értékelik a nemzeti, regionális és nemzetközi készenléti állapotokat és vészhelyzeti reagálási készséget. A konferencián miniszteri nyilatkozatot fogadnak el a témában.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.