2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívuma készül

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/87590"><img class="image image-preview" src="/files/images/1956_október_23.jpg" border="0" width="481" height="305" /></a></span>Az Eötvös Loránd Tudományegyetem - a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve - egyedülálló kezdeményezést indít: 1900 és 1990 közötti fényképeket keresnek, amelyek az ország első egyetemének huszadik századi pillanatait örökítik meg.

1956 október 23Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve – egyedülálló kezdeményezést indít: 1900 és 1990 közötti fényképeket keresnek, amelyek az ország első egyetemének huszadik századi pillanatait örökítik meg.

1956 október 23Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve – egyedülálló kezdeményezést indít: 1900 és 1990 közötti fényképeket keresnek, amelyek az ország első egyetemének huszadik századi pillanatait örökítik meg.

A 2010 ősze óta elérhető Fortepan fotógyűjteményben a látogatók ma több mint negyvenezer fénykép között böngészhetnek. A kivételes gyűjtemény az ELTE-ről elérhető anyagát szeretnék bővíteni és elérhetővé tenni mindazok számára, akik érdeklődnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek múltja iránt: várják az egyetemi előadásokat, szemináriumokat, diplomaosztókat, kisebb és nagyobb eseményeket, a kulturális, tudományos- és sportélet érdekes mozzanatait, az egyetem és az ELTE-sek mindennapjait megörökítő fotókat.

A beérkezett papírképeket, diákat, albumokat és magángyűjteményeket az Egyetemi Könyvtárral együttműködve digitalizálják, valamint közzéteszik az Egyetemi Intézményi Digitális Tudástárban (EDIT) is. Az ELTE-n összegyűlt fotók közül a legérdekesebbek a Fortepan oldalát is gazdagítják, így az egyetemi közösség összefogásából létrejön Magyarország első, bárki számára elérhető, egyetemi fotóarchívuma.

Az Ön emlékei is fontosak!

Ha Önöknek van olyan anyaga, amelyet szívesen megosztanának az Egyetem közösségével és a szélesebb közvéleménnyel, jelezzék a fortepan@rt.elte.hu e-mail címen! A fotókat folyamatosan várják, a digitalizálást követően visszaadják a tulajdonosoknak. A programot a Rektori Titkárság PR és Kommunikációs Csoportja koordinálja.


A Fortepan oldal magánkezdeményezésére jött létre 2010 őszén. Az alapítókat a gyűjtemény bemutatásakor, megosztásakor az a cél vezette, hogy felhívják a figyelmet (a jórészt ismeretlen) amatőr fotósok hagyatékaira, amelyekből egy, a hivatalos fotókból nem ismert Magyarország rajzolódik ki. Az oldal alapelve az is, hogy a Fortepan fotói a forrás pontos megjelölésével ingyen közölhetőek.

Kapcsolódó fotók:

  • Fortepan (10641): Múzeum körút, az ELTE épülete, távolban az Astoria kereszteződésben álló MTA-lakóház
  • Fortepan (17962): Egyetem tér 1-3., ELTE, felvételi vizsga
  • Fortepan (26459): Füvészkert
  • Szögi László: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története képekben (2010): Az Egyetem hallgatóinak felvonulása a Margit hídon 1956. október 23-án
  • Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története, Egyetemtörténeti CD-ROM. Szerkesztette: Szögi László, Kassa Melinda, Szelid Veronika (2010): 1959. május 1-jei felvonulás

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.