Magyarország Spanyolországgal, Olaszországgal, illetve Bulgáriával együtt a közepesen kockázatos országok közé tartozik – ez derül ki a világ legnagyobb hitelbiztosítója, az Euler Hermes által publikált legfrissebb nemzetközi elemzésből. Az ország kockázati szintjét kedvezőtlenül befolyásolták a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések, az államadósság mértéke, az árfolyamingadozás, illetve a bankszektor sérülékenysége, ugyanakkor nemzetközi megítélésünket javítja az autóipar szakosodása és a folyó fizetési mérlegben 2010 óta mutatkozó többlet.

Magyarország Spanyolországgal, Olaszországgal, illetve Bulgáriával együtt a közepesen kockázatos országok közé tartozik – ez derül ki a világ legnagyobb hitelbiztosítója, az Euler Hermes által publikált legfrissebb nemzetközi elemzésből. Az ország kockázati szintjét kedvezőtlenül befolyásolták a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések, az államadósság mértéke, az árfolyamingadozás, illetve a bankszektor sérülékenysége, ugyanakkor nemzetközi megítélésünket javítja az autóipar szakosodása és a folyó fizetési mérlegben 2010 óta mutatkozó többlet.

A nemzetközi és hazai szinten piacvezető hitelbiztosító, az Euler Hermes negyedévente készíti el országkockázati elemzését a világ minden országáról, melynek során felmérik egy adott ország vállalkozásainak esetében a nemfizetés kockázatait, ezáltal segítséget nyújtanak a külkereskedelemben érintett vállalatoknak üzleti döntéseik meghozatalában. A hitelbiztosító kockázati elemzései során az ország kockázati megítélésén felül szektorkockázat-előrejelzést és az egyéni szintű cégkockázatot is vizsgálja.

Az Euler Hermes legfrissebb országkockázati értékeléséből kiderül, hogy a tavalyi évhez képest nem történt jelentős változás az egyes európai országok országkockázati besorolását illetően. Általánosságban a nyugat-európai, illetve észak-európai államok kerültek a legalacsonyabb kockázati szintre, míg a déli, illetve keleti országok magasabb kockázati besorolást kaptak. Országkockázati szintek tekintetében a közép-európai régió a legváltozatosabb. Míg déli szomszédjaink – Szlovénia, Horvátország és Szerbia – a magas kockázatú országok közé tartoznak, Ausztria, Szlovákia és Románia alacsony kockázatot jelentenek. A térségben Ukrajnának a legmagasabb az országkockázati szintje.

Magyarország – hasonlóan a többi európai országhoz – országkockázati megítélésén sem változtatott az Euler Hermes, a tavalyi év végi értékeléséhez képest: jelenleg a közepes kockázatú országok közé tartozik. Európában ebbe a kategóriába tartozik többek között Spanyolország, Olaszország, illetve Bulgária. A hitelbiztosító országkockázati elemzésében pozitívumként emelte ki Magyarországon az autóiparban kialakuló erős szakosodást, az ország uniós tagságát, illetve, hogy a folyó fizetési mérleg 2010 óta többletet mutat.

Az Euler Hermes Magyarország tekintetében a kedvezőtlen tényezők közé sorolja a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések miatt bekövetkezett romló beruházási légkört, az ország jelenlegi viszonyát az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, az államadósság magas szintjét, az árfolyam-volatilitást, továbbá a bankszektor sérülékenységét.

„Az exportorientált, nyitott gazdaságunk miatt a GDP növekedés üteme hektikusan változhat, emiatt a nemzetközi politikai változásoknak és gazdasági helyzetnek is ki van téve Magyarország. Emellett az egyre komolyabb mértékű munkaerőhiány további problémát okozhat a hazai vállalatok, így a gazdaság számára is"mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

A nemzetközi gazdasági és politikai események jelentős mértékben befolyásolják az országok kockázati besorolását, melyre tökéletes példa a napokban lezajlott brit választás is.  Az elmúlt három hónapban végzett közvélemény kutatások alapján elmondható, hogy a munkáspárt, illetve a konzervatívok támogatottsági szintje közötti különbség minimálisra csökkent, ezáltal a választás kimenetele szinte megjósolhatatlan lett.

Bár az utolsó pillanatban sikerült a konzervatív pártnak megőrizni vezető helyét és megnyerni a választást, ugyanakkor elvesztette parlamenti többségét, ezáltal kisebbségi- vagy koalíciós kormányzásra fog kényszerülni. Mindezek következményeként a fontosabb valutákkal szemben jelentős mértékben bezuhant a font. Az így kialakult helyzet akár összességében nemzetközi szinten gyengítheti Nagy-Britanniát, és a Brexittel kapcsolatos kérdések is tovább erősödhetnek.

Az Euler Hermes elemzéseiről

Az Euler Hermes szakértői által készített kvantitatív és kvalitatív elemzések információt szolgáltatnak az adott országban felmerülő gazdasági, politikai, üzleti környezeti, kereskedelmi és pénzügyi kockázatokról. Az általános országkockázati besorolás két fő tényezőből tevődik össze: az országminősítési mutatóból, illetve az országkockázat szintjéből. Az országminősítési mutató információt ad az egyes országokban felmerülő gazdasági egyensúlytalanságról, az üzleti légkör minőségéről, továbbá az esetleges politikai kockázatok valószínűségéről. Az országminősítés, illetve két további – a pénzügyi kockázatokat és a keresleti zavarokat mérő – indikátor határozzák meg az országkockázati szintet. Az Euler Hermes ez alapján négy kategóriát különböztet meg: alacsony, közepes, érzékeny és magas kockázatú országok.

„A kockázati előrejelzéseknek kiemelt szerepük van a hitelbiztosításban. Általánosságban elmondható, hogy a kockázatok elemzése során nagyrészt múltbeli adatokra hagyatkoznak az elemzők. Az Euler Hermesnél azonban egy olyan modellt dolgoztunk ki, melynek alkalmazásával a jövőbeni előrejelzéseket is figyelembe tudjuk venni a döntéseink során. A vevőkockázatok egyedi elemzése így magában foglalja az országok kockázati megítélésének időbeli alakulását, valamint az iparági előrejelzéseket is."mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük