A Kína és a közép- és kelet – európai országok egészségügyi, egészségipari együttműködése és cserekapcsolatai színvonalának további emelése érdekében a Kínai Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. június 18. és 20. között Magyarországon, Budapesten közösen rendezi meg a Kína – KKE országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát.

 

A Kína és a közép- és kelet – európai országok egészségügyi, egészségipari együttműködése és cserekapcsolatai színvonalának további emelése érdekében a Kínai Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. június 18. és 20. között Magyarországon, Budapesten közösen rendezi meg a Kína – KKE országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát.

 

Napjainkban az egészségügy jelentős globális növekedési szektornak számít, illetve új kapcsolatokat teremt az országok között. Ezen piacon a már meglévő és jövőbeli nemzetközi együttműködések nagy változásokat jeleznek az új csúcstechnológiai egészséggazdasági termékek kutatási és innovációs tevékenységében. Az egészségügy és az egészséggazdaság területén folytatott együttműködések fontos szerepet játszanak Magyarország nemzetközi kapcsolataiban. Nagy lehetőség rejlik a gyógyszeripar, biotechnológia, orvostechnológia és a hozzájuk kapcsolódó információ-technológia együttműködési és kereskedelmi területén is.  Magyarország hosszú évekre visszanyúló hagyományokkal, kiemelkedő feltételekkel és nemzetközileg elismert referenciákkal rendelkezik az egészséggazdaság területén. Gyógyszeriparunk a régió egyik vezetője, nagyon jó kutatási háttérrel rendelkezik a genomikától az infobionikáig. Az egyik leghagyományosabb magyarországi iparág az orvosi technológia.

Korábban több jelentős együttműködés zajlott már Kína és Magyarország között, ilyen például a Kína harmadik legjobb egyeteméhez, a Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolájához tartozó First Affiliated Hospital, School of Medicine és a Semmelweis Egyetem által aláírt együttműködési megállapodás is. A két intézmény között született megállapodás értelmében a SOTE hallgatói térítésmentesen tanulhatnak Zheijang tartományban. Jól látszik, hogy Kínát nemcsak a magyar kultúra és gazdaság érdekli, hanem a magyar egészségügy, egészséggazdaság is.

A mostani konferencia és kiállítás célja a további együttműködési lehetőségek kiaknázása a közép- és kelet – európai országok, valamint Kína tartományai között. A Magyarországra érkező kétszáz fős kínai delegáció részben egészségügyi szakemberekből, vezetőkből, részben pedig egészségipari befektetőkből áll. A találkozón Kína, valamint a közép- és kelet európai országok prominens állami vezetői, a 16+1 KKE-Kína egészségügyi együttműködésben résztvevő országok egészségügyi minisztériumainak delegációi és nagykövetei és a WHO képviselői vesznek részt. Az esemény fő témaköre a nemzeti egészségügy előmozdítása, de középpontjában állnak még olyan fontos, az adott országok népeinek egészségügyi biztonságát és egészségügyi fejlesztését érintő fontos kérdések is, mint a közegészségügyi együttműködés, a kórházak közötti együttműködés, az egészségügyi szakpolitikák és a hagyományos kínai orvoslás.

A rendezvény keretein belül június 18-án vasárnap, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar új épületszárnyának alapkőletételére kerül sor. Ezen az eseményen Őexcellenciája Liu Yandong asszony, a Kínai Államtanács elnökhelyettese, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterhelyettese, valamint Palkovics László oktatásért felelős államtitkár vesznek részt.

A rendezvénysorozat a hétfői napon egészségügyi szakmai konferenciával folytatódik. 2017. június 19-én a Pesti Vigadóban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr, Balog Zoltán miniszter úr, Liu Yandong, a Kínai Államtanács Elnökhelyettese,  Li Bin, Kína egészségügyi és családtervezési minisztere,  és Dr. Haik Nikogosian, a WHO Európai Regionális Igazgatójának képviselői nyitják meg a szakmai konferenciát.

A június 20-án megnyíló Egészség Kapuja kiállítás és konferencia, melyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyit meg, jó lehetőséget ad Kína és a KKE országok  gyógyszeriparának, orvostechnológia iparának, a  gyógynövényiparának, Ipar 4.0 Platformjainak, új technológiáinak, gyógy- és egészségturizmusának, oktatásának, egyetemi együttműködéseinek és a kutatás-fejlesztés-innovációs tudásuk bemutatására a Nemzeti Standokon. Az esemény kiváló alkalmat teremt a tudásközpontok (akadémiai, kutatóintézetek), kormányok (helyi, tartományi és állami), vállalkozások és a gyártóbázisok közötti együttműködés elősegítésére – különösen a gyógyszerfejlesztésekkel foglalkozó üzleti szolgáltatásokat nyújtó gyógyszerészeti, orvosi technológiai és biotechnológiai vállalatok számára.

Magyarország kiemelt, vezető szerepét jelenti az egészségügyi innováció témájában az, hogy egy ilyen rangos esemény helyszínét szolgáltatja a közép- és kelet – európai régióban. Kína számára Magyarország kiemelt fontosságú partner a térségben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük