2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarországon dolgozó szlovákok ezreinek jövedelmét csökkentheti a forint árfolyamának alakulása

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57193"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image6_96.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>2011 utolsó hónapjaiban a közép-európai devizák árfolyamainak mozgása az utóbbi évek legnagyobb árfolyameséseit eredményezte - leginkább a cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint gyengültek.</p> <p> 

image6 96.thumbnail2011 utolsó hónapjaiban a közép-európai devizák árfolyamainak mozgása az utóbbi évek legnagyobb árfolyameséseit eredményezte – leginkább a cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint gyengültek.

 

image6 96.thumbnail2011 utolsó hónapjaiban a közép-európai devizák árfolyamainak mozgása az utóbbi évek legnagyobb árfolyameséseit eredményezte – leginkább a cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint gyengültek.

 

Az egyes országok gazdaságaira való hatások mellett érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon dolgozó szlovákok ezreit érintik jelentősen az utóbbi hónapok devizapiaci eseményei.

 A szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium adatai szerint a Magyarországon alkalmazott szlovák állampolgárok száma jelenleg 20 ezer és 30 ezer közé tehető, a magyarországi átlagkereset pedig – a KSH adatai alapján – 212 000 forint körül van.

 A Magyarországon dolgozó szlovákok, akik forintban kapják a fizetésüket, azt tapasztalják, hogy érezhetően kevesebbet ér a keresetük, amikor azt euróra váltják. Azoknál, akik naponta ingáznak a két ország között, és így szinte minden költségük euróban merül fel, különösen élesen vetődik fel ez a probléma.

 Peter Leonidou, a leggyorsabban növekvő forex kereskedési szolgáltatók egyikének, az Alpari Financial Services Ltd -nek (Alpari FS) az értékesítési igazgatója elmondta: „Az elmúlt hat hónapban a forint közel 15 százalékot veszített az értékéből. Júniusban az euró árfolyama még 265 forint volt, de novemberben már 315 forintot ért egy euró. Mindez azt jelenti, hogy a 212 000 forintos átlagkereset júniusban 800 eurót tett ki, novemberben pedig már csak 675-öt. Ha tartósnak bizonyul a jelenlegi árfolyam, vagy még tovább esik a forint, a szlovák munkavállalók a most következő évben akár két hónapi bérnek megfelelő összeggel kevesebbet visznek haza 2011-hez képest."

 A technikai elemzések terén is számottevő tapasztalattal rendelkező Leonidou szerint ennek megvan az esélye: „Magyarországot a közelmúltban mindhárom nagy hitelminősítő intézet (a Moody's Investor Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings) a bóvli kategóriába sorolta. Ennek következtében minden bizonnyal megnőnek az adósságfinanszírozás költségei, és nehezebbé válik Magyarország adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítése. Ez viszont gyengíti a befektetők forintba vetett bizalmát."

 A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a magyar államadósság meghaladja a GDP 80 százalékát, az ÁKK kimutatása szerint pedig a központi költségvetés devizaadóssága 35 milliárd eurónak megfelelő érték körül van.

 A 2010-ben alapított Alpari Financial Services Ltd. (Alpari FS) egy független devizabróker társaság, amely online kereskedési szolgáltatásokat nyújt a nemzetközi devizapiacon. Az Alpari FS az Alpari cégek nemzetközileg elismert családjának a tagja.

Az Alpari Család 22 országban, köztük a világ fontosabb pénzügyi központjaiban tart fenn irodákat, több mint 440 000 ügyfele van több mint 150 országból, az általa bonyolított kereskedés volumene meghaladja a havi 210 milliárd USD-t. Az Alpari Család a piac egyik vezető szereplője, amely innovatív technológiai megoldásokban jártas, tapasztalt brókereket alkalmaz.

Az Alpari FS lehetővé teszi az ügyfelei számára, hogy hozzáférjenek a nemzetközi devizapiachoz, és különböző pénzügyi eszközökkel kereskedjenek a specializált kerekedési platformján, így például devizákkal, spot metálokkal, nyersanyag-futures CFD-kkel. Az Alpari FS-t a kitűnő ügyfélszolgálat, az innovatív technológiák, valamint a széleskörű kereskedési eszközök és oktatási szolgáltatások jellemzik.

Az Alpari FS egy regisztrált ciprusi befektetési szolgáltató, amely a Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) engedélye alapján tevékenykedik, az EU pénzügyi eszközök piacairól szóló, a tőkepiacokat szabályozó direktívának (MiFID – Markets in Financial Instuments Directive) megfelelően. A lakossági ügyfelek követelései (a szabályozásnak megfelelően) a Befektetői Kompenzációs Alapnál kerülnek biztosításra.

© 2011 Alpari Financial Services Ltd.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.