Több mint húsz ország közel negyven diákja és kutatója érkezik Budapestre, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Antall József Nyári Egyetemen ismerje és vitassa meg a Visegrádi országok Európai Unión belüli helyzetét és lehetőségeit.

 

Több mint húsz ország közel negyven diákja és kutatója érkezik Budapestre, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Antall József Nyári Egyetemen ismerje és vitassa meg a Visegrádi országok Európai Unión belüli helyzetét és lehetőségeit.

 

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az Antall József Nyári Egyetemet. A kéthetes, nemzetközi eseményre az idei évben 21 ország 39 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diákja, illetve kutatója érkezik a magyar fővárosba. A programsorozat központi témája idén a Visegrádi országok EU-n belül betöltött szerepe. A rendezvény fővédnökei a V4-es országok külügyminiszterei: Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere; Miroslav Lajčák, a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztere; Witold Waszczykowski, Lengyelország külügyminisztere és Lubomír Zaorálek, a Cseh Köztársaság külügyminisztere.

 

Az Antall József Tudásközpont rendezvényére többségében a V4-es országokból, a Nyugat-Balkánról (Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Moldova), valamint a Keleti Partnerség országaiból (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna és Fehéroroszország), illetve Olaszországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Izraelből érkeznek Budapestre a társadalmi folyamatok iránt érdeklődő fiatalok.

 

Az évente megrendezett Antall József Nyári Egyetemmel a Tudásközpont olyan magas színvonalú oktatási programot kínál, melyen keresztül láthatóvá válik a Visegrádi Együttműködés nemcsak politikai, hanem társadalmi, gazdasági, történelmi és kulturális vetülete is, erősítve a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát. A workshopokkal, vitákkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kiegészített kéthetes előadás-sorozat a Visegrádi Együttműködés számos fontos aspektusát járja körbe, mint annak történelmi távlatai és kulturális lehetőségei, a gazdaság- és energiapolitika, a kül- és biztonságpolitika, illetve az innováció és a fenntarthatóság. A nyári egyetem fontos célja a tudásátadás és az információcsere mellett az interkulturális párbeszéd kialakítása, ezért a szakmai előadások mellett különböző kirándulások és kulturális események is a program részét képezik. A nyári egyetem a fiatal értelmiségiek személyes kapcsolatainak bővítésén túl a térség egyetemei közötti kapcsolatok szorosabbá tételére is lehetőséget teremt.

 

A nyári egyetem megnyitójára 2017. július 3-án kerül sor. Itt beszédet mond Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője, valamint Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója. A megnyitót követően A Visegrádi országok szerepe az Európai Unióban – Növekvő visegrádi identitás Brüsszelben? címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Janusz Onyszkiewicz, az Európai Parlament egykori elnökhelyettese, Lengyelország egykori védelmi minisztere; Ján Figeľ, az Európai Unió EU-n kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja, Szlovákia EU-s csatlakozási tárgyalásának egykori vezetője és Győri Enikő, Magyarország Spanyol Királyságba akkreditált nagykövete, egykori EU-ügyekért felelős államtitkár részvételével. A beszélgetés moderátora Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük