Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagyperjele 2010. augusztus 20-án délelőtt szentmisét mutatott be a Szent István-bazilikában, majd délután részt vett a hagyományos Szent István-napi ünnepi szentmisén és az azt követő Szent Jobb-körmeneten. Esztergomban fogadta őt Erdő Péter bíboros.

Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagyperjele 2010. augusztus 20-án délelőtt szentmisét mutatott be a Szent István-bazilikában, majd délután részt vett a hagyományos Szent István-napi ünnepi szentmisén és az azt követő Szent Jobb-körmeneten. Esztergomban fogadta őt Erdő Péter bíboros.

A délelőtti szentmisén mondott homíliájában átadta a Szentföld szent helyeinek üdvözletét és áldását. „Büszkén mondhatjátok, hogy történelmetek elején egy 'szent család' áll: Szent Istvánnal együtt megemlékezünk ugyanis az ő hitveséről, Boldog Gizelláról és fiáról, Szent Imréről is. Egy olyan korban, mint amilyen a miénk, ahol épp a keresztény értelemben vett családra többfelől is veszély leselkedik, jó, ha találunk olyan megélt, példaértékű keresztény hitet, amely képes átjárni az élet minden területét, és képes kitágítani szűkös látókörünket, amelybe gyakran bezárkózunk" – fogalmazott.

Beszédében szól a szentföldi egyház helyzetéről is. Mint mondta, a szentföldi egyház olyan helyi egyház, amely őrzi a hitet, gondozza a szent helyeket és bemutatja azokat az ide érkező zarándokoknak. Jeruzsálemben, a keresztények csekély száma ellenére szembetűnő a liturgia és a rítusok gazdagsága. Több mint száz szerzetesrend dolgozik az oktatás, a szociális szféra területén, rajtuk kívül a szemlélődő rendek is jelen vannak. Az elmúlt években tapasztalhatóvá vált, hogy a bevándorló keresztények nagy arányban vannak jelen a Szentföldön. Ők különböző nemzetek fiai, nagyrészt munkások, alkalmazottak, gondozók, s néha nagyobb számban vannak jelen, mint a helyi keresztények.

A pátriárka arra kérte a hívőket, hogy mind többen látogassanak el a Szentföldre, hogy tanúságot tegyenek egyházi közösségükről és együtt imádkozzanak azért, hogy nagyobb igazságosság és több béke legyen minden nép számára.

Fouad Twal megemlékezett arról is, hogy Szent István király Jeruzsálemben is építtetett egy zarándokházat. Ez a ház már nem áll, de a meghívás, a zarándokok szíves fogadása ma is érvényes – tette hozzá. Amint Magyarországon, úgy a Szentföldön is elsődleges feladat a nevelés az ország jövője, valamint a plébániai iskolák megújulása szempontjából. Hiszen – többek között – innen származik összes papi és szerzetesi hivatásunk is – mondta.

A jeruzsálemi anyaegyház a Szent Istvánéhoz hasonló megpróbáltatáson megy keresztül, amikor utód nélküli jövő rajzolódik ki előtte. Sok keresztény, általában a legfiatalabbak és a legképzettebbek, a nehéz körülmények miatt elhagyják az országot, biztonságosabb és emberibb jövőt keresnek. Ez a jelenség nagyon aggasztó, tovább gyengíti a már amúgy is kicsiny keresztény közösséget. A jövő azonban Isten kezében van. „Ezért nem félünk a megpróbáltatások ellenére sem" – mondta Fouad Twal.

Beszéde végén megemlékezett arról hogy Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlotta országát. „Csatlakozzunk ma hasonló imádságban Szent Istvánhoz, boldog családjához, a názáreti szent családhoz, hogy az ő közbenjárásuk kiesdje Istentől a békét, a kiengesztelődést, a reménységet, és a földi élet végén az örök életet mindannyiunk, népeink, világunk és mindazok számára, akik szenvednek és akiket megpróbáltatás ér."

2010. augusztus 21-én, szombaton 18 órakor a pátriárka szentmisét mutatott be a Hermina úti kápolnában.

Magyar Kurír

Képek: Mudrák Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük