Egyre kevesebb ruha, így egyre kevesebb csomag is az, amit egy rendezvényre magunkkal kell vinni. Talán ez sokaknak nem szempont, engem egyenesen feldob ez a hír. Az már kicsit feszélyez, hogy ismét olyan szuper programok lesznek, melyekből nehezen fogunk tudni választani. Vagy egyszerűen kiveszünk egy hónap szabadságot, és mindent végigjárunk. 

Egyre kevesebb ruha, így egyre kevesebb csomag is az, amit egy rendezvényre magunkkal kell vinni. Talán ez sokaknak nem szempont, engem egyenesen feldob ez a hír. Az már kicsit feszélyez, hogy ismét olyan szuper programok lesznek, melyekből nehezen fogunk tudni választani. Vagy egyszerűen kiveszünk egy hónap szabadságot, és mindent végigjárunk. 

Az örök szerelem hétvégéje; május 8-9.; Fonyód; www.fonyod.hu; A fonyódi Kripta Villa kultikus zarándokhellyé vált, az örök szerelmet és az emlékekhez való hűséget hirdetve. A szóbeszéd szerint „a ház alagsorában, a kriptában most is álmodik Magdus és Ödön. Az álom azért álom, mert soha nem vált valóra. A legenda úgy tartja, ha kedveseddel a nászágy fölött megfogjátok egymás kezét, örök szerelmet nyerhettek, biztosítva ezzel a közös, boldog jövőt.

 

Fenyővirágzás Fesztivál; május 7-10.; Balatonfenyves; www.balatonfenyvesen.hu; Fenyővirágzás Fesztivál és Balatonfenyves függetlenségének ünneplése. A fenyőfa virágzásához kötődő többnapos fesztivál és a község önállóvá válásának ünneplése egy rendezvény keretében, sztárvendégekkel.

 

EMU 6 napos Ultramarathon World Trophy; május 6-12.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; Az EMU (korábbi nevén Unixsport), Magyarország vezető és a világ legeredményesebb ultrafutó klubja, 2000-ben alakult Pécsett, a hazai ultrafutók összefogásának eredményeképpen. Ultrafutóink között Európa- és világbajnokot, Európa- és világcsúcstartót, valamint országos bajnokokat és országos csúcstartókat üdvözölhetünk.

 

Valóra Váltott Egészség; május 6-9.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; Az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokra és foglalkozásokra invitálják az érdeklődőket, ahol a legújabb természetgyógyász módszerekkel ismerkedhetnek meg. Az előadások mellett erdei gyalogtúrákat és nordicwalking-túrákat is kínálnak a részvevőknek.

 

Szürkebarát túra – Bortriatlon I.; május 9-10.; Badacsonyi Borvidék; www.badacsony.com; A Bortriatlon első állomása. Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel.

 

Tavasz virágmező túra; május 9.; Kornyi-tó parkoló; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy tavaszi kirándulásra. Május a hazai orchideák (kosborok) hava. Szerencsés esetben több orchidea fajjal is találkozhat a túrázó ezen a 4-5 órás, gyakorlatilag sík terepen vezetetett 5-6 km hosszú kiránduláson. Távcső hasznos lehet, hisz a sztyepprét felett számos madárfaj kerülhet a szem elé, és ha a sors úgy hozza még a magyar szürkemarha gulya látványában is gyönyörködhet az érdeklődő. A túra a Káli-medence belső részén halad, körbepillantva az elmúlt évmilliók geológiai csodáin.

 

Kultkikötő piknik; május 9.; Balatonföldvár; www.kultkikoto.hu; Az idén 10. születésnapját ünneplő KULTKIKÖTŐ – Balatonföldvári Szabadtéri Színház egész napos piknikkel csatlakozik a Nyitott Balaton programsorozathoz.  A programból: kulináris kalandok, színház és manufaktúra, muzsika és mozgókép, felbecsülhetetlen értékű nyeremények (szigorúan csak azoknak, akik vetélkednek, kvízeznek).

 

Madarak és Fák napja; május 10.; Gyenesdiás; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy túrára a Keszthelyi-hegységbe. A Gyenesdiástól északra fekvő Nagy Messzelátó-hegyet és a Négyszögű-hegyet körbejárva, a Vári-völgy agárkosboros rétjén keresztül halad a túra a BfNPI természetvédelmi őre vezetésével.

A túra hossza: 12 km, Szintkülönbség: 200 m (a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt) Időpont: 2015. május 10. Helyszín: Gyenesdiás, Nagymező, GPS: 46,783099°  17,294551°, Ingyenes

 

II.Concours d' Elegance veterán autó szépségverseny; május 15-16.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; A hazai veteránautós élet egyik meghatározó eseménye, a tavasszal megrendezésre kerülő LotusRetro Veteránautó Szépségverseny és Luxusautó Kiállítás.

 

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny; május 16.; Balatonfüred; www.hunsail.hu; A balatonfüredi évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség a vitorlás szezon hivatalos megnyitása, több mint 77 éves múltra tekint vissza. Az ünnepség a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével kezdődik, majd az ünnepi beszéd után felvonják a központi vitorlás hajóra a nemzeti lobogót, megkoszorúzzák a Balatont, a felsorakozott vitorlás hajókon megtörténik a vitorlabontás, mellyel hivatalosan is megkezdődik a vitorlás szezon. A verseny megtekintésére a hajókikötőből nézőhajó indul. A rendezvényhez a Concours d' Elegance veterán autós szépségverseny is kapcsolódik a Vitorlás téren.

 

Országos FengShui és Ezoterikus Találkozó; május 16-17.; Fonyód; www.fonyod.hu; A FengShui Galéria által szervezett találkozón országosan ismert és elismert ezoterikus és fengshui szakemberek előadásai, bemutatók lesznek láthatók, hallhatók, amelyeket különböző szórakoztató kísérőprogramok színesítenek.

 

Fonyódi Piac Feszt; május 23.; www.fonyod.hu; Fonyódon található a Balaton déli partjának legnagyobb piaca, amely az év minden szerdai és szombati napján működik. A Fonyód város szívében elhelyezkedő, mintegy 3 hektáros terület mint idegenforgalmi látványosság is jelentős, mivel lehetőséget nyújt nemcsak az állandó lakosoknak, de a pihenni vágyó üdülő vendégeknek is a napi cikkek, használt cikkek és élelmiszerek beszerzésére. A Fonyódi Piac Nyugat-Európában is ismert és közkedvelt turisztikai látványosság, mely több évtizedes múltra tekint vissza. Az évek múlásával bőséges kínálat alakult ki, ahol népművészeti, iparművészeti termékek, használati- és dísztárgyak mellett nagy választékban kaphatók zöldségek, gyümölcsök, növények, méz, antikvár és használt könyvek, festmények, egyéb régiségek és kisállatok (kutyák, macskák). A piac könnyen megközelíthető, mert a 7-es főút mellett, annak közelében helyezkedik el. A gépjárművel érkező vásárlók részére parkoló biztosított, mely a vásárlást, a kellemes piaci nézelődést kedvezőbbé, kényelmesebbé teszi.

 

Tavaszi Zsongás; május 23-24.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület a város vonzáskörzetébe tartozó településekkel közösen összefogva újdonságokban gazdag, lendületes rendezvénnyel indítja a nyári szezont.

Almádin innen és túl változatos sporteseményeken és versenyeken vehetnek részt a vállalkozó kedvűek. A két napos eseménysorozat alatt a szervezők színes színpadi programokkal, gyermek játszóházzal, kézműves- és kirakodóvásárral, gasztronómiai remekekkel és Almádi pecsenyével várják a kedves vendégeket.

 

Pünkösdi Borpiknik; május 23-24.; Csopak; www.csopak.hu; Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Csopaki strandon a Pünkösdi Borpiknik. Nemcsak finom csopaki borok várják a csopaki strand látogatóit, hanem szombaton egy egész napos vigassággal megválasztásra kerül Csopak Pünkösdi Királyfija is. Számos próbán kell keresztül menniük a jelentkező legényeknek (kik lehetnek csopakiak vagy akár nyaraló ifjak), a strand egész területén zajló viadalokon mérik össze erejüket és tudásukat, hogy elnyerjék a Pünkösdi Királyfi címet, majd este mulatsággal zárul a nap. Vasárnap és hétfőn táncbemutatók, egészségnap, kézműves játszóház, vidám koncertek és gyermekműsorok várják azokat, akik a pünkösdi hétvégén a csopaki strandot választják.

 

Várfesztivál; május 23-25.; Szigliget; www.szigliget.hu; A pünkösdi hosszúhétvégére háromnapos programsorozattal készülünk Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyerekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskedünk, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a szigligeti vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.

 

Májusi szöszmötölés – Bagoly éve a Levendula Házban; május 23.; Tihany; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.  A látogatók ezen a napon baglyosdobozt készíthetnek. A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes.

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67.

 

Városi gyermeknap és Majális; május 30.; Fonyód; www.fonyod.hu; Fonyódon a Fonyódi Gyermeknap és Majális rendezvény a nyári programok nyitányaként a Vigadó téren szervezett zenés műsor keretében látja vendégül a gyermekeket és kísérőiket. Interaktív játszóház, táncbemutató, rajzverseny, kvízverseny szórakoztatja a Gyermeknap és Majális résztvevőit.

 

Csipke Világkiállítás; Kiskunhalas, Csipke Ház; május 8-25. www.halasicsipke.hu; Az 1902-ben életre keltett halasi csipke – immár évszázados értékeivel – Magyarország és bátran mondhatjuk, a nagyvilág méltó büszkesége. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2015. május 8-tól Lengyelország lesz a Halasi Csipke vendége. Lengyel csipkevarrók hozzák el alkotásaikat, és kiállítás keretében mutatják be munkásságukat. Május 9-én bárki megcsodálhatja a csipkekészítés technikáit a bemutatókon. Május közepén egy világhírű művésznő érkezik Halasra, aki különleges technikával egy halasi tömbház tűzfalát festi meg, Halasi Csipke motívummal. Az egyedi attrakció készítését közel 1 héten át láthatják majd az arrajárók, a felfestett csipkecsoda pedig sok-sok éven át hirdeti a világhírű Halasi Csipke szépségét.

 

Szegedi Borfesztivál; május 15-25.; www.szegediborfesztival.hu; A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a napfény városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat keretén belül május 16-án nyitja meg kapuit a XX. Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Klauzál téri Gasztroudvar idén is a hagyományos magyar ízek kedvelőinek kínál bőséges választékot. A második hétvégére a Hungarikumokat bemutató Dugonics téri Kincs-térrel és a Hídivásárral teljesedik ki a belvárosi fesztiválhangulat. 11 nap, 120 borász, 200 kézműves, 250 program.

 

Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál & Harley Davidson Gastroride; május22-24.; Hajdúszoboszló, Szent István Park; www.hajduszoboszlo.com; A tavasz első gasztronómiai fesztiválján Hajdúszoboszlón a grillezett ételek és a kiváló sörök a főszereplők. A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek.       

 

Régi idők tere; május 22-24.; Szolnok, Kossuth tér; www.szolnok.hu, www.szvf.hu; A rendezvény célja a néphagyományok ápolásán túl, a régi kulturális értékek felelevenítése és megőrzése, a térség turisztikai kínálatának növelése. Az  elsősorban a hétvégére Szolnokra látogató kirándulókat, kisgyermekes családokat megcélzó, két napos programkínálat a század eleji város, akkor még igencsak a népi kultúrával átitatott hangulatát idézi. Az apróbbak szórakoztatásáról népi játszóház, csúzlizda, szekrényjátékok, bodéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Fotószínház szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Többek között lesz kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót. Újra repül a sólyom a belvárosban, szól az üllő a kovács kalapácsa alatt és olvad az üveg az üvegfújó kezében. Az éhes és szomjas vendégeket a térre felépített fogadó helyben sütött étkeivel, és remek kávéházával várja. A vásári forgatagban találkozhatunk mutatványosokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi társulattal és gólyalábasokkal.                                                                                                                             

Pünkösdi Sokadalom; május 23.; Hajdúszoboszló, Szabadtéri Színpad; www.hajduszoboszlo.hu; A rendezvénnyel a néptáncot szerető gyerekeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget és olyan közösségi alkalmat, ahol azonos érdeklődésű fiatalok találkozhatnak egymással.

A Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola idén 13. alkalommal rendezi meg a Pünkösdi sokadalom néptánctalálkozót. A találkozóra az Észak-alföldi régióból és a határon túlról is érkeznek csoportok. A fellépők várható száma kb. 700 fő, 20 csoport. A tánccsoportok a közönség előtt a tájegységükre jellemző táncokat mutatnak be. A táncokat élő népzenei kíséret mellett láthatják az érdeklődők, az idei évben a Bakator Zenekar fog zenélni. A műsor számait szakmai zsűri értékeli -ezt egyénileg kérhetik a csoportok. A programot pünkösdi királyné választás illetve táncház zárja.                                                 

 

XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál; május 29-31.; Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, www.agoraszolnok.hu; A fesztivál célja a korábbi alkalmak hagyományait követve, a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, és új alkotások létrejöttét ösztönözni. Támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését, tekintettel a XXI. század elejének megkerülhetetlen elvárásaira. Teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó, bátor kezdeményezéseknek. A fesztiválon szereplő műveknek kiindulásukban a folklórra kell támaszkodniuk.  A művek elbírálásának szempontja a művészi érték.

 

Pünkösd a Szépasszonyvölgyben; május 23-25; www.ekmk.eu, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartók Béla tér 6. családi programok, borgasztronómia, művészet és bor piknik: művészek és borászok beszélgetése a szépasszonyvölgyi parkban, beszélgetésvezető Réz András, könnyűzenei-egyházzenei koncertek.

 

Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Parti – Kazár, Ófalu; május 30.; http://laskafesztival.kazar.hu;  A népművészet és folklór területén rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Kazár az idén is megrendezi a Kazári Laska Fesztivált és Tócsni Partit. A Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok, és hagyományőrző csoportok szórakoztatják. Több helyen lesz laska-és tócsni kóstoló, hozzá lehet jutni az ételek receptjéhez. Aki még nem evett, megkóstolhatja, aki még nem sütött megpróbálhatja, és megtanulhatja, a receptjét hazaviheti, és otthon is megsütheti családjának.

 

Forgórózsa Fesztivál; május 9-10. Tatabánya, Vértes Agórája; http://www.csutri.hu/; A Forgórózsa Fesztiválok célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népikultúráját bemutassa, minden évben más-más tájegységet kiemelve. A korábban egy napos, mára már két napossá fejlődött fesztivál legfontosabb programja, hogy az adott tájegységből meghívott idős hagyományőrzőkkel találkozhassanak az érdeklődők, megtekinthessék műsorukat, a még élő hagyományaikat, népviseletüket, közvetlen környezetükből bemutatásra kerülő, féltve őrzött népművészetüket. Minden egyéb program a fesztiválon kizárólag népi-, népművészeti vonatkozású, a folklór, a tárgyalkotó népművészet témaköreiből.

Történelmi íjász találkozó; május 17.; Sümeg, Vár és Aréna; www.sumegvar.hu; Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

VII. Tatai Patara – A nagy durranás – Tata ; május 22-24.; www.tataipatara.hu; Valóságos történelmi eseményre építve kerül megrendezésre a török kori történelmi fesztivál, mely autentikus hátteréül a tatai vár szolgál. A fesztivál során sor kerül várbéli koszorúzásra, kardcsörtető mustrára, díszlövésekkel színesített fáklyás felvonulásra, és a látványos csatákban több száz állig felfegyverzett török és keresztény vitéz küzd majd meg igazáért.

 

8. Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon; május 9.;  www.futanet.hu; Aki szeret bringázni, pattanjon nyeregbe, és kerülje meg a Tisza-tavat a 65 kilométeres távon, vagy járja be Tiszafüred környékét a 15 kilométeres túrán. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rövidebb távot a családosoknak, kisgyermekeseknek ajánljuk, míg a hosszabbra a rendszeresen kerékpározókat várjuk. A verseny és a túra forgalomtól mentes pályán, illetve kerékpárúton halad, így biztonságban gyönyörködhet a tájban.

A Tisza-tavi Bringatlon egy olyan váltóverseny, amikor minden részt vevő csapatnak garantáltan két kerékkel kevesebb van. A 2-3-4 fős csapatok létszámuknál pontosan eggyel kevesebb bringával rendelkeznek. Együtt rajtolva vágnak neki Poroszlóról az 57 km-es távnak, és a tiszafüredi célvonalon is együtt haladnak át. Akinek nem jutott bringa, annak futnia kell, nem utazhat még vázon sem. Az a résztvevőkre van bízva, hogy mikor cserélnek a táv során és az is az Ő döntésük, hogy a váltó tagjai mennyit futnak és bringáznak.

 

Tisza-tavi Fogathajtó és Lovas Ügyességi Verseny; május 18.; Poroszló, Rendezvénytér; www.ttoc.hu; Felidézve a poroszlói lovas hagyományokat fantasztikusan látványos egész napos program várja az érdeklődőket. Indulás és nevezés fogathajtó és egyéni ügyességi kategóriákban.

 

Gyermeknap; május 31.; Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum; www.ttoc.hu; Ez a nap a gyerekeké.! Minden, mi szem-szájnak ingere: kisállat simogató, játékos programok, foglalkoztatók, ugrálóvár….

 

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük