A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára a január sem tartogat sok pihenést: elkezdték a szőlők metszését, a balatonlellei új vinotéka környezettudatos fejlesztését és a friss borok összeállítását is.

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára a január sem tartogat sok pihenést: elkezdték a szőlők metszését, a balatonlellei új vinotéka környezettudatos fejlesztését és a friss borok összeállítását is.

A borászati és üzleti rendezvényeken is egyre népszerűbb Bujdosó Pincészetnek az elmúlt hetekben nem sok ideje jutott a pihenésre, hiszen már január elején belevetették magukat az idei szőlőmunkálatokba, hogy a tőketerhelés beállításával az idei szüret is eredményes lehessen. A munkálatok során elkezdték a szőlők metszését, amelyben nagy segítséget jelent az előmetsző gép, így a vártnál sokkal gyorsabban haladnak.

A balatonlellei Bujdosó-üzem mellett, a december elején megnyitott új vinotéka berendezésére is sort kerítettek, ahol már üzembe helyezték a központi fűtőrendszert, amely egy vegyestüzelésű, automata faapríték-adagolós kazán működésén alapul.  Ezzel a beruházással mostantól a venyigét, a kivágott szőlőtőkét, gyökereket vagy a gyümölcsfák nyesedékeit kiválóan újra tudják hasznosítani. Január végére pedig egy hőszigetelt készáru raktárral bővítik telephelyüket. A beruházás folytatását tavasszal tervezik, amikor a melegvíz-előállítást napelemes rendszerrel kötik össze, hogy ezzel még környezettudatosabb üzemi körülményeket biztosítanak.

„Az év elején, a szőlőmunkálatokon túlmenően kiemelten fontos feladat a borok összeállítása is, amelyet a hagyományoknak megfelelően feleségemmel, Beával végzünk. Így született meg például a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot boraink háziasításából a legfrissebb Bujdosó Mentőöv rozé" – mondta Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza.

A terveknek megfelelően január közepétől elkezdik a 2014-es fehérborok palackozását, amit a Csomó (Sauvignon Blanc), a Kapitány (Irsai Olivér) és a Torony (Olaszrizling) tételekkel kezdenek.

„Természetesen idén is van egy kedvencem: a Rajnai Rizling, ami egyelőre a finomseprőn alakul" – tette hozzá Ferenc, aki a honlapjukon található  saját blogbejegyzéseiben (http://www.bujdoso.com/kategoria/blog/) hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, hétköznapokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük