2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Marad, sőt nőhet a nyomás a forinton

3 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56155"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_295.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Magyarország jelentős egyensúlytalanságokkal küszködik, gazdasága rendkívüli módon kitett a gyengélkedő eurózóna gazdaságának, belső kereslete pedig nem áll egyhamar talpra, így még az IMF-fel folyó tárgyalások ellenére is tartós maradhat a nyomás forinton - állapítja meg legfrissebb elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank kötvénypiaci stratégája. </p> <p> 

Magyarország jelentős egyensúlytalanságokkal küszködik, gazdasága rendkívüli módon kitett a gyengélkedő eurózóna gazdaságának, belső kereslete pedig nem áll egyhamar talpra, így még az IMF-fel folyó tárgyalások ellenére is tartós maradhat a nyomás forinton – állapítja meg legfrissebb elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank kötvénypiaci stratégája.

 

Magyarország jelentős egyensúlytalanságokkal küszködik, gazdasága rendkívüli módon kitett a gyengélkedő eurózóna gazdaságának, belső kereslete pedig nem áll egyhamar talpra, így még az IMF-fel folyó tárgyalások ellenére is tartós maradhat a nyomás forinton – állapítja meg legfrissebb elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank kötvénypiaci stratégája.

 

Magyarország az egyik legérzékenyebb európai gazdaság, exportjának 77 százaléka az EU tagországaiba irányul, ami normális körülmények között is kitetté teszi az országot az európai konjunkturális helyzetnek, de ez a hatás a belső kereslet gyengélkedése idején különösen erős lehet. Márpedig a magas adósságállomány elleni küzdelemben a közösségi költekezés visszafogása, az adóemelések, valamint a banki források elapadása miatt a belső kereslet nem képes kompenzálni a kivitel mérséklődését – írja legújabb elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) kötvénypiaci stratégája.

 

Ugyancsak növeli az ország kitettségét, hogy bankpiacának 79 százaléka európai bankok kezében összpontosul, ami az egyik legmagasabb ráta Európában. Ehhez képest a Fidesz-kormány erősen üzletellenes retorikájával, a banki különadóval, valamint a fix árfolyamon történő jelzálogtörlesztés költségeinek bankokra történő áthárításával elriasztotta a külföldi bankokat, amelyek visszafogták magyarországi tevékenységüket és csökkentették magyarországi kitettségüket.

 

Magyarország az elmúlt években nem szenvedett a külső források hiányától. A külföldi befektetők részaránya az állampapír-tulajdonosok között rekordmagasságokat ért el, ám ez a trend az utóbbi egy hónap sikertelen állampapír-kibocsátásainak fényében megfordulni látszik. Ebben az amúgy sem kedvező környezetben érte az országot a Moody's leminősítése, ami tovább szűkíti a külső finanszírozás mozgásterét – állapítja meg Tresca.

 

Az IMF-tárgyalások bejelentésével a kormány feltehetőleg időt akart nyerni, átmenetileg enyhítve a forintra nehezedő nyomást, ám a CA-CIB elemzője szerint ez paradox módon vissza is üthet, és a korábbnál is nagyobb nyomás alá helyezheti a forintot. A harcos külföldellenes – és ezen belül az IMF-ellenes – retorika eredményeként ugyanis a kormányzat számára nehezen elfogadható egy készenléti hitelmegállapodás, amelynek feltételeit az IMF diktálja – az IMF másik két konstrukciója viszont nem passzol a magyarországi helyzethez.

 

Kézenfekvő megoldás lenne elhalasztani a 2008-2009-es IMF-támogatás visszafizetését, ami jelentősen csökkentené az ország 2012-es külső finanszírozási igényét. A visszafizetés az eredeti megállapodás szerint 2012-től 2014-ig 16 milliárd euró külső finanszírozás megújítását teszi szükségessé, ami forintban kifejezve további forintgyengülés mellett a mainál is nagyobb terhet róhat a magyar gazdaságra. Ehhez azonban a készenléti hitelmegállapodás feltételeit legalább részben el kell fogadnia a kabinetnek – áll a CA-CIB elemzésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.