Egymillió forint értékben adományozott újrapapír termékeket a Tetra Pak® a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó Utcai Gyermekklinikájának. Az italos kartondobozokat gyártó vállalat immár negyedik éve támogatja az intézményt, jelenlegi adománya kb. negyed évre elegendő papír kéztörlőt és orvosi papírlepedőt tartalmaz.

 

Egymillió forint értékben adományozott újrapapír termékeket a Tetra Pak® a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó Utcai Gyermekklinikájának. Az italos kartondobozokat gyártó vállalat immár negyedik éve támogatja az intézményt, jelenlegi adománya kb. negyed évre elegendő papír kéztörlőt és orvosi papírlepedőt tartalmaz.

 

A termékek átadását az Újrapapír Világnapjára időzítették, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a pazarló papírfogyasztásra, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára.

 

Több mint egymillió forint értékben adományozott újrapapír alapanyagból készített kéztörlőt és orvosi papírlepedőt a Tetra Pak a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikának, ahol havonta átlagosan 850 fekvő és 6.500 ambuláns kisbeteget kezelnek. A mintegy 2,7 tonna súlyú adomány 3-4 hónapra fedezi a Klinika szükségleteit.

 

„Négy hónap alatt mintegy 20.000 vizit zajlik a klinikánkon, így több ezer gyermek ellátását segíti ez az adomány. Emellett a mi munkánkat is nagymértékben támogatja azáltal, hogy a papírtermékek vásárlásából megtakarított összeget orvosi eszközökre vagy gyógyszerekre tudjuk fordítani" – mondta Prof. Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának igazgatója.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen nemes és nehéz feladatot végző intézményt áll módunkban támogatni immár negyedik éve, és nagy örömünkre szolgál, ha ezáltal segíthetünk a Klinikának abban, hogy forrásokat szabadítson fel a működéséhez szükséges más kiadásokra" – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az adományunkkal ugyanakkor a számunkra is nagyon fontos Újrapapír Világnapra is szeretnénk felhívni a figyelmet és minél jobban tudatosítani azt, hogy az italos kartondobozok – bár összetett anyagok – 100%-ban újrahasznosíthatók, és fontos újrapapír alapanyag nyerhető ki belőlük" – tette hozzá az igazgató asszony.

 

Magyarországon naponta összesen 1,9 millió darab italos kartondobozba csomagolt terméket vásárolunk, ám ennek ma csaknem 80%-a a kommunális hulladék közé kerül. Megfelelő szelektív gyűjtésükkel ezek a dobozok számos újrapapír termék, így papírzsebkendő, kartondoboz vagy a most adományozott orvosi papírlepedő és kéztörlő alapanyagául szolgálhatnának.

 

Hová dobjuk a kiürült italos kartondobozokat?

Az italos kartondobozokat Budapesten a papír, míg a fővároson kívül jellemzően a műanyag gyűjtőedényben kell szelektíven elhelyezni. Mivel a gyűjtés helye városonként eltérő lehet, keressük a hulladéktárolón az italos kartondobozok rajzát vagy ellenőrizzük városunkat a http://www.iksznet.hu/cikkek/hova-dobjam oldalon.

 

Március 1.: az Újrapapír Világnapja.

2006-ban a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) indította el az Újrapapír Világnap környezetvédelmi kezdeményezést, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pazarló papírfogyasztásra, a papír termékek újrahasznosításának fontosságára.

 

www.italoskarton.hu

http://www.tetrapak.com/hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük