Két nap múlva kezdődnek a matematika érettségi vizsgák. E néhány axiómával sietnék a diákok segítségére.

Két nap múlva kezdődnek a matematika érettségi vizsgák. E néhány axiómával sietnék a diákok segítségére.

 

   A jó matektanár elmondja nekünk azt, amit már úgyis tudunk, de úgy, hogy ne értsük. Például: az a csodálatos a matematikában, hogy ha két számot összeadunk, egy harmadikat kapunk. Persze van kivétel is.

 

   Amit egy frissen érettségizett nem ért a matematikából, abból egy könyvtárat lehetne megtölteni. Az érti a matematikát igazán, aki úgy tud egy másodfokú egyenletet megoldani, hogy közben nem veszi le a cipőjét.

 

   A matematikában nem megérteni kell a képleteket, hanem megszokni. Viszont az a jó a képletekben, hogy olyan sok közül lehet válogatni a dolgozat elrontásához. De vigyázzunk! A legegyszerűbb képlet sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. És a kerek szám mindig gyanús.

 

   Ha egy egyenlet megoldására rossz eredményt kapunk, próbáljuk beszorozni az aznapi dátummal.

 

   Rossz voltam matekból – szólt a pótvizsgára készülő diák -, de aztán tettem egy 360 fokos fordulatot. Hogy miért kapott elégtelent? Mert azt mondta a szóbelin, hogy a törzsszám egy család összes tagjának a száma. És hogy a hányados az, ha egy üzletember pontosan tudja, hány adósa van.

 

   A reciprok megfordított értéket jelent. Ha kilépünk az Életbe, fontos szerepet kap. Vagyonbevallásnál a rokonok  nevére átírt vagyon a bevallott vagyon reciproka. És még egy tanács sikeres érettségi után: A függvény mástól függő dolog. Például az alkalmazott fizetése a munkaadó magatartásától függ.

 

   A matematika a tudományok kapuja. Csak gyakran nem találjuk a kapukulcsot. Ám a matematika mégis fontos dolog az életben. Ebből élnek a matematika tanárok.

 

   És végül egy Shakespeare idézet:

 

Muzsika, vers üdítse lelkedet,

Matematikát, metafizikát

Csak annyit, hogy gyomrodnak meg ne ártson

Nincs hasznod abból, melyben nem gyönyörködsz…

 

   Diákok, Barátaim! Sok sikert a matek érettségihez. Aki babonás, annak egy kalap újrahasznosítható hulladékot.

  Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük