Mediterrán ínyencségek illata és Flamenco gitár hangja töltötte be a levegőt egy különleges őszi estén a La Plaza Étteremben. Elhozták Spanyolországot Budapest belvárosába! Hamisítatlan délvidéki fiestán, ahol a spanyol olívabogyóé volt a főszerep, bejelentették a korábban meghirdetett nagysikerű receptverseny győztesét.

 

Mediterrán ínyencségek illata és Flamenco gitár hangja töltötte be a levegőt egy különleges őszi estén a La Plaza Étteremben. Elhozták Spanyolországot Budapest belvárosába! Hamisítatlan délvidéki fiestán, ahol a spanyol olívabogyóé volt a főszerep, bejelentették a korábban meghirdetett nagysikerű receptverseny győztesét.

 

Mediterrán est a spanyol olívabogyó jegyében. Gasztrobloggerek döntöttek a receptverseny győzteseiről. Kiderült, ki osztotta meg a nagyérdeművel hazánk gasztro bloggerei szerint a legkreatívabb olívabogyós ételkülönlegesség receptjét.

Különleges spanyol esten hirdették ki a hetek óta tartó olívabogyós receptverseny nyerteseit a La Plaza Étteremben. A verseny győztese Kövérné Kalmár Mónika a Praktikák sok gyerekhez blog írója lett, Spanyol halsalátájával. A rendezvény házigazdája Sági Szilárd gasztrokibic azt is bejelentette, hogy az idei október az olívabogyó hónapja lesz: a főváros legjobb éttermei várják majd az ínyenceket tapas variációkkal. Az esemény egyik különlegessége a spanyol séf Ruben Aguilar Bel produkciója volt, különleges textúrájú olívás desszertekkel, többek között speciális fagylalttal és zselédesszerttel lepte meg az est vendégeit.

 

Lelkes amatőrök és szakavatott gasztroguruk neveztek legjobb olívabogyós ételeikkel a hetek óta tartó receptversenyben. Mautner Zsófia, a Chili és Vanília, Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek, Havas Dóra, a Lila Füge, Bálint Ádám, a Spooon 1 2 3, és Jókuti András, a Világevő bloggere közösen úgy határoztak, Gorodecka Anna borban párolt olívabogyó receptje volt a legkülönlegesebb.

 

A „gasztoguru" kategóriában a Praktikák sok gyerekhez blog írója, Kövérné Kalmár Mónika lett a legnépszerűbb a szavazók körében spanyol halsalátájával.

"Keményebb volt hajtani a győzelemért, mint gondoltam volna. Nagy összpontosítást igényelt ez a facebookos szavazás, hiszen az ismerősök mozgósítása mellett az utolsó napokban már ismeretleneket bombáztam levelekkel, hogy sokgyermekes családanyaként szavazzanak rám. Már négy éve írok gasztroblogot Praktikák sok gyerekhez néven, amelynek apropója, hogy jómagam is négy gyermeket nevelek. Igazán örülök, hogy a spanyol halsalátám végül a mezőny legjobbjának bizonyult." – mesélte a blogger.

 

A két szerencsés testközelből válogathat majd a spanyol olívabogyók között egy Andalúz hétvégén. Az est házigazdája Sági Szilárd egy különleges bejelentést is tartogatott. A „Spanyol olívabogyó hetek" elnevezésű éttermi aktivitás jóvoltából a jövő hónapban számos helyen kóstolhatják majd meg az ínyencek a hamisítatlan spanyol olívabogyó-különlegességeket. Olyan közkedvelt éttermek adnak ízelítőt a spanyol olívabogyókból, mint a Bock Buda, Bock Pest, DiVino, Hemingway, Innio, Klassz, La Plaza, Ötkert, Pesti Disznó vagy a TG.

 

Az est egyik különlegessége Rubén Aguilar Bel, a La Plaza étterem séfjének bemutatója volt.

"Spanyolországban komoly kultúrája van az olívabogyónak. Lenyűgöz, hogy milyen sok fajtája és felhasználási módja van. Most ugyan desszertet készítettem belőle, de tapasok és marinádok alkotó elemeként szeretem a legjobban."- mondta el a séf.

A spanyol séf megmutatta, percek alatt hogyan lehet különleges és finom vendégváró marinádot készíteni, majd az olívabogyó sokoldalúságát bizonyítandó különleges textúrájú olívabogyós desszerteket varázsolt.

 

Rubén Aguilar Bel kagylós-citrusos receptje:

50g spanyol olívabogyó

1dl extra szűz olivaolaj

1db narancs héja

1db citrom héja

1 db lime héja

1db citromfű

100g kagyló (100g héjával)

 

A kagylót forró serpenyőbe dobjuk. Amint kinyíltak, megszabadulunk a héjuktól. A narancs, citrom és lime héját vékony csíkokra vágjuk és öt másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd jeges vízben hűtjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. A végén összekeverjük a hozzávalókat és 24 órát állni hagyjuk.

 

http://www.facebook.com/SzeretemAzOlivabogyot

 

A spanyol olivabogyó nem csak egészséges, de rendkívül sokszínűen felhasználható. A most befejeződött különleges receptverseny keretein belül bárki megoszthatta saját kedvenc olivás ételkülönlegességét a nagyközönséggel. A játékba bárki beküldhette könnyen elkészíthető receptjét, amelynek alapanyaga a fekete vagy zöld spanyol olívabogyónak kellett lennie. 

 

Jókuti András, a Világevő bloggere örömmel vállalta a részvételt a receptverseny zsűrijében.

„Nagy örömmel teszek eleget a felkérésnek, a spanyol gasztronómiának és a sokrétűen felhasználható, nagyon egészséges olivának is nagy rajongója vagyok. Ráadásul az egész verseny ugyanazt hirdeti, amit a blogomon, a vilagevo.hu-n en is közvetíteni próbálok: gasztronómiával foglalkozni, akár amatőrként hobbiból, akár profiként nagyon jó! Mindegy, hogy evés, főzés vagy étterem, a lényeg, hogy igényes legyen, finom és élményt adjon. Erre tökéletesen alkalmas már egy egyszerű olivakrém is egy finom péksüteményen. A gasztronómia élvezetéhez se sok pénz, se óriási szaktudás nem kell!

 

A profik is igyekeznek inspirációt adni az indulóknak, így feltöltötték saját receptjeiket a Szeretem az olivabogyót oldalra. Bodrogi „Fűszeres" Eszter egy hideg olivás krémleves, míg Bálint Ádám, a Spoon egyik bloggere egy különleges, citrommal és fahéjjal készült olivakrém receptjét ismertette meg a nagyközönséggel.

 

A magyar gasztrobloggerek a Szeretem az Olivabogyót oldalra inspirációként feltöltött receptjei mellett végül itt egy remek példa arra, hogy Manuel Barranco, egy igazi spanyol séf milyen könnyen elkészíthető finomsággal örvendezteti meg az olivabogyó rajongóit.

 

Fekete olivabogyó Teruelből

Hozzávalók:

– fekete spanyol olajbogyó

– szárított paradicsom

– őszibarack

– friss rozmaring

– darált fokhagyma

– oliva olaj

 

http://www.facebook.com/SzeretemAzOlivabogyot/app_403344253057121

 

A spanyol olivabogyóról: Spanyolország a világ legnagyobb étkezési olivabogyó előállítója és exportőre, évente 500.000 tonnányit termelnek belőle. Magyarország legfontosabb olivaforrása Spanyolország, az itthon elérhető olivabogyók 80-85%-a onnan származik. A spanyol olivabogyó – amellett, hogy egészséges – 100 grammonként csupán 150 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben.

 

http://www.spanyololivabogyo.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük