Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, ill. Külügyminisztériuma kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon indította el a  „Meet the scientist" programot a Fulbright alapítvány keretében.

 

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, ill. Külügyminisztériuma kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon indította el a  „Meet the scientist" programot a Fulbright alapítvány keretében.

Együttműködő partnerként a Magyar Fulbright Egyesület, a lebonyolításra pedig a Magyar Innovációs Szövetséget kérték fel.   2010. november 19-i indítással  10 magyar középiskolában tartanak rendezvénysorozatot  a hazai természettudományos-,  ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítésére középiskolások körében.  

A sorozat meghirdetésére 2010. november 19-én került sor  a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett

I. Magyar Nemzeti Fulbright Napon,  melyen  Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett.   

A programindító rendezvény helyszíne a budapesti, XII. kerületi  Arany János Gimnázium volt.

Az iskola a  főváros kezelésében épült az 1920-as években, s a Notre Dame de Sion  női szerzetes rend tulajdona volt eredetileg.  1949-ben, a rend feloszlatása után az iskola Oleg Kosevoj neve alatt folytatta működését,

1955-től nevezik Arany János Gimnáziumnak,  jelenleg 8+4-es rendszerű oktatás folyik itt.

 Az előadást megelőző tájékoztatón részt vett 

Edward Loo attasé

Greiner István,  a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, 

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

Greiner István a rendezvénysor kapcsán emlékeztetett a hazai természettudományos képzés helyzetére, s ehhez kapcsolódóan a most induló rendezvénysor célkitűzésére; a fiatalok figyelmét a természettudományok felé irányítani olyan tudósokkal való közvetlen találkozásokkal, akik sikereket értek el a tudományok terén, s ezzel vonzó tükröt tarthatnak a diákok elé. 

Csomós Miklós rámutatott, míg a magyarországi művészeti képzés iránt a felvehető létszám 4-5-szöröse érdeklődik,

addig már lassan nem lesz tanár, aki a természettudományokat oktassa. Az európai átlag fele, egy-harmada a természettudományok iránt érdeklődő diákok száma hazánkban, ennél rosszabb helyzet csak Máltán és Cipruson alakult ki.  Máshol is vannak, voltak gondok, de nem ilyen méretűek és ma már lassan a tendencia megfordulni látszik, különösen, ahol mélyreható intézkedéseket is hoztak ezirányban, pl. az USA-ban, Angliában.

Pedig a hazai természettudományban működők jól szerepelnek a nemzetközi mezőnyben, s a következő években végző tudósok és mérnökök 20-30 év múlva az ország életének meghatározó szereplői lesznek. A természet-tudományokban azonban mindenért meg kell dolgozni, erre kell ráébreszteni leendő művelőit, de oly módon, hogy ráérezzenek ennek ízére. Ezen a területen nem lehet megélni elmesélő szintű ismeretekkel!

Az előrelépéshez tehát a fiataloknak közvetlenül kell (gyakorlati) ismereteket (is) szerezniük, erre szolgál a találkozó-sorozat, ahol emberközelbe lehet hozni az idevágó élményeket. 

A jövőre nézve fontos megállapítás; legyen meg a „mester-emberek" tisztelete, mert különben nagy gondok elé néz az ország.

Pokorni Zoltán nagyon jó ötletnek nevezte a kezdeményezést, különösen a tárgyat illető, riasztó hírek ismeretében.

Olyan emberekkel találkozhatnak a diákok, akiket példaképnek lehet tekinteni, erre a fajta indíttatásra mindig szükség volt és lesz. Látni kell őket, tanulni tőlük. Megértő tanárokra van szükség, akik a fiatal kor kialakulatlan, tudatra még nem is ébredő természettudományos  irányultságát megfelelően formálják.

Az első fél év során várhatóan négy fővárosi (pl.: a Fasori Evangélikus Gimnázium, Ady Endre Gimnázium) és hat vidéki középiskolába (pl.: a veszprémi Lovassy László Gimnázium, nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium) látogat majd el egy- egy korábbi, a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó Fulbright-ösztöndíjas, és tart népszerűsítő előadást tudományos területéről, társadalmi munkában. 

A meghirdetett célok elérését honlap és  Facebook-csoport is segíti majd,  kialakításuk folyamatban van.  Itt lesznek elérhetők az elhangzott előadásokról készült videófelvételek is.

Dr.Vass László főiskolai (BGF) rektor,  a Magyar Fulbright Egyesület elnöke mutatta be az előadókat.

Az első előadón, Csörgő Tamáson  kívül (az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet professzora,  korábbi Fulbright- ösztöndíjas) megemlítette

Laczkó Józsefet (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar, egyetemi docens),

Nagy Katalint (Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszék, tanszékvezető),

Botos Barbarát (osztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és

Csanád Mátét (ELTE TTK Fizikai Intézet, Atomfizikai Tanszék, tanársegéd) is.

Idézte a Fulbright ösztöndíjasok vezér-gondolatát:  „Elmegyünk, tanulunk és hazajövünk!"  Támaszkodni lehet a

'70-es évek óta gyarapodó számú, ma már mintegy 800 főnyi magyar Fulbright ösztöndíjas közösségre, akik ezt a programot támogatni képesek.  Az amerikai Fulbright szenátor a II. Világháború után indította kezdeményezését a világ tudósainak együttműködésére, a közéletben való megmutatkozására.

A program nyitott, aki erőt, tehetséget és kedvet érez, pályázzon!

Olyan színes egyéniségű, közvetlen emberségű tudósok fognak előadásokat tartani, akik megjárták pl. a Harwardot, vagy a svájci CERN működésében vesznek részt, vagy informatikai világcégek vezetői. 

http://www.meetthescientist.hu/

http://klebelsberg.eu/hu/oktatasi-intezmenyek/gimnaziumok/213-notre-dame-de-sion-romai-katolikus-leanygimnazium.html

http://www.innovacio.hu/

http://www.fulbright.hu/

http://www.fulbrightegyesulet.hu/

http://hungarian.hungary.usembassy.gov/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük