A közelmúltban lezajlott nemesfém rali után úgy tűnik, hogy egy jóval kevésbé értékesnek tartott nyersanyag is hasonló figyelmet érdemelhet ki a befektetők részéről. A szén, habár továbbra is nagy mennyiségben áll rendelkezésre szerte a világon, rendkívül fontos a BRIC-országok számára és nem csak energiatermelési szempontból

 

A közelmúltban lezajlott nemesfém rali után úgy tűnik, hogy egy jóval kevésbé értékesnek tartott nyersanyag is hasonló figyelmet érdemelhet ki a befektetők részéről. A szén, habár továbbra is nagy mennyiségben áll rendelkezésre szerte a világon, rendkívül fontos a BRIC-országok számára és nem csak energiatermelési szempontból

Kína, a világ vezető acélgyártója, az éves globális termelésnek több mint 40%-át adja, az elmúlt években megsokszorozódott kereslete miatt saját szénkitermelése mellett is jelentős mennyiségű, jó minőségű szenet importál kohászati célokra. Az import növekedését leginkább az táplálja, hogy Kínában egyre fontosabb szerephez jutnak a gazdaság azon szektorai, melyek nagy mennyiségben igényelnek acélt, a különleges ötvöző anyagok (króm, molibdén) mellett. Ilyen például az autógyártás, a vasutak korszerűsítése, illetve a stabil, földrengésálló épületek tervezése. 2009-ben az ország behozatala összesen 36 millió tonnát tett ki, míg az európai import mértéke ugyanebben az évben csupán 41 millió tonna volt. A kereslet fellendülésének másik fő mozgatórugója India, az egykori agrárországból a világ ötödik legnagyobb acéltermelőjévé nőtte ki magát, ugyanakkor meghatározó szerepet tölt be a humán és informatikai szolgáltatások, illetve a generikus gyógyszergyártás területén. A feltörekvő országok szénimportját az ipari felhasználás és az ingatlan és infrastruktúra-fejlesztés nyújtotta kereslet-növekedés mellett a 2008-as szintek alatt található tonnánkénti árak, illetve az alacsony tengeri fuvardíjak is ösztönzik.

„E tényezők továbbá pozitív hatással vannak a vállalatfelvásárlási törekvésekre", nyilatkozta Bakács Tamás a Reálszisztéma portfoliómenedzsere. A vállaltfelvásárlási hírek kapcsán realizálható jelentős nyereségek képezik a Reálszisztéma-Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap hozamának egyik jelentős forrását.

A szénszektorban a közelmúltban megkezdődött akvizíciós hullám első lépéseként India vezető szánkitermelője, a Coal India Ltd. tett felvásárlási ajánlatot az USA negyedik legnagyobb szénkitermelőjének számító Massey Energy-re. Ezt követően látott napvilágot a hír, hogy az NMDC, Ázsia harmadik legnagyobb vasérc-kitermelője négy orosz szénbánya megvásárlását tervezi Mihail Prohorov milliárdostól. A közép-kelet európai régió sem maradt érintetlenül: októberben a cseh New World Resources 1,2 milliárd dollár értékű ajánlatot tett a lengyel Bogdankára. A sort az USA vezető szénkitermelője, a Walter Energy Inc zárja, aki bejelentette a kanadai Western Coal felvásárlását. Ennek következtében az addig a szektortársakhoz képest jelentősen alulértékelt Western Coal londoni jegyzése több mint 40%-kal emelkedett. Az egyesülés következtében a világ egyik vezető,  jó minőségű, kohászati célú szenet termelő bányatársasága jönne létre, melynek készletei megközelítőleg 385 millió tonnára rúgnának, mely az USA kilencévi teljes kohászati széntermelésének felel meg!

A felvásárlási tendencia egy érdekes momentuma, hogy a Walter Energy neve is felmerült a BHP Billiton által kiválasztott célpontok között. A világ egyik vezető bányaóriásának számító BHP a közelmúltban a kanadai kormány nyomására kényszerült elállni a Potash Corporation of Saskatchewan felvásárlásától, amiért nem kevesebb, mint 40 milliárd dollárt fizetett volna.  Jelenleg azonban bizonytalannak tűnik, hogy a bányaóriás a szénszektorban terjeszkedne-e tovább, elsősorban versenyjogi akadályok miatt. Ugyanakkor, a BHP célpontjai között olyan olajtársaságok neve is felmerült, mint az Anadarko Petroleum, vagy a vezető ausztrál olajvállalat, a Woodside Petroleum, amelyik globális szinten is az elsők között jár cseppfolyós földgáz-előállításban. Könnyen megeshet, hogy a Walter Energy a Western Coal-ra tett felvásárlási ajánlattal az esetleges BHP akvizíció elkerülése végett, az előre menekülés stratégiáját alkalmazta.    

„Befektetési politikánk során arra alapozunk, hogy a jövőben a bányavállalatok részvényei is a nyersanyagokhoz hasonló mértékben megemelkednek, a folyamatot pedig tovább fűtik az alulértékelt vállalatok körében sűrűsödő akvizíciók" – tette hozzá Bakács Tamás, a Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap portfólió menedzsere.

A prognózis létjogosultságát bizonyítja az, hogy a Toronto Stock Exchange bányavállalatokat tömörítő indexe, az S&P/TSX Capped Diversified Metals & Mining Index szeptember eleje óta 40%-kal emelkedett, amit a Kína által bejelentett megszorítások sem tudtak megállítani. Habár a növekedés jelentős, mértéke még így is elmarad a nyersanyagpiacon tapasztaltaktól. A jövőbeni növekedési folyamatot tovább fűthetik az alulértékelt vállalatok körében sűrűsödő akvizíciók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük