2010. december 14-én  a  Magyar Tudományos Akadémia volt a helyszíne a vonatkozó konferenciának és nyilvános sajtótájékoztatónak.  Az elmúlt 18 évben innovációs díjat nyert társaságok hozták létre a rendezvény kereteit jelentő Magyar Innovációs Klubot,  az esemény  házigazdája a 2009. évi Innovációs Nagydíjas Paksi Atomerőmű Zrt. volt.

 

2010. december 14-én  a  Magyar Tudományos Akadémia volt a helyszíne a vonatkozó konferenciának és nyilvános sajtótájékoztatónak.  Az elmúlt 18 évben innovációs díjat nyert társaságok hozták létre a rendezvény kereteit jelentő Magyar Innovációs Klubot,  az esemény  házigazdája a 2009. évi Innovációs Nagydíjas Paksi Atomerőmű Zrt. volt.

Dr. Pálinkás József, a  Magyar Tudományos Akadémia elnöke megnyitó beszédében az akadémiai kutatás és az innováció szoros kapcsolatáról szólt, utalva az MTA kutató intézeteiben,  elsősorban a természet-tudományi intézetekben folyó jelentős, és innovációs díjakkal is elismert tevékenységre.  

Az elnök emlékeztetett, itt Európában viszonylagos jólétben élünk a világ sok más területéhez képest, ezt a minőséget az emberi alkotó erő hozta létre. Az alkotó, technikai-társadalmi és a kutató-innovatív tevékenységek többszörösen összefüggő, egymást kiegészítő rendszert alkotnak.  Ma új megoldásokra van szüksége az országnak, hogy birtokában legyen egy felfedező, kutatást támogató rendszernek.  Ennek költségeit finanszírozni kell, de miből?  A tudósok, kutatók kézenfekvő válasza:  „Faraday és Maxwell (eredményeivel) több száz évre előre kifizette a kutatások-fejlesztések költségeit…"

Stabil, innovációt, tudományt és kutatás-fejlesztés támogató rendszert kell létrehozni, a közeli napokban ezekben a a kérdésekben döntések fognak születni.

Nikodémus Antal , a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Innovációs Főosztály vezetője ismertette a  Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal  (NKTH)  átalakításával kapcsolatos terveket.  Az NKTH a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt, annak bázisán olyan Nemzeti Kutatási Hivatallá fog átalakulni, amely innovációs ügynökségként (Nemzeti Innovációs Ügynökség, NIÜ)  segíti a vállalkozások innovációs tevékenységét.  

December 17-én  lesz a Kutatási, Innovációs és Fejlesztési Tanács alakuló ülése !

Az NKTH lehetőségei a 2011. évben,  a 2010. évi Innovációs Nagydíj pályázat meghirdetése:

Pakucs János , a MISZ tiszteletbeli elnöke közzé tette a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által 19. alkalommal kiírt 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. 

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, ill. azokra lehet javaslatot tenni, amelyek a 2010. évben kiemelkedő műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.  Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet. A Magyar Innovációs Nagydíjat az a vállalkozás nyeri el, amelyik a 2010. évben a legkiemelkedőbb innovációs teljesítményt érte el.

Zettwitz Sándor,  a Magyar Innovációs Klub elnöke elmondta, az elmúlt 18 évben

5 nagyvállalat

11 KKV és

2 MTA kutatóintézet részesült Innovációs Nagydíjban.

Ezen kívül  128 egyéb innovációs díj került átadásra

72 nagyvállalatnak,

47 mikro-, kis- és középvállalkozásnak, valamint

9 kutatóintézetnek.

A díjak tehát jellemzően nem csak a nagyvállalatok privilégiumát jelentik, a KKV-k bátran pályázhatnak, újíthatnak a siker reményében!

Hogyan működtek 2010-ben a  2009. évi innovációs díjat nyert vállalatok?

A konferencián a továbbiakban a 2009. évi innovációs díjazott  vállalatok vezetői bemutatták, hogy az innovációs díj elnyerése milyen eredmény-, ill. teljesítmény-növekedést eredményezett  cégüknél.

Hamvas István László, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, az elmúlt évi Innovációs Nagydíj nyerteseként elmondta;  a vállalatnál felhalmozott szellemi kapacitás predesztinál az állandó innovációs tevékenységre.

Új eredményeik születtek a díj átvétele óta,  4.1 milliárd Ft megtakarítást értek el a teljesítményt növelő fejlesztések révén, mindezt a lehető legnagyobb biztonság szem előtt tartásával. 

A szakágazat speciális feltételei között ritkán lehet kész, azonnal alkalmazható megoldást találni, ezért is szoros a kapcsolatuk a szakmai háttér-intézményekkel.  Jó példa erre az un. gadoulinium  üzemanyag-kazetta alkalmazása, mellyel a 4 éves üzemidő 5 évre bővíthető.

Dr. Güntner Ottó, a miskolci FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. kutatási igazgatója az elektromos energia-kábelek átviteli veszteségeinek csökkentésében elért eredményekről szólt. Az acél belső mag köré csavartan felvitt alumínium kábelsodrony-erekben a sodrásból eredő, indukált veszteségek keletkeznek, hő formájában,

5-7%-al csökkentve az átvitel hatásfokát. Ezen segít a céges innováció; a felcsavarás menetemelkedésének változtatásával a fellépő veszteségek  5-7%-al leszoríthatók.  Az innovációt tovább folytatják, a sodronyra rakódott pára és eső további zavarokat és veszteséget okoz, a korona-sugárzásként ismert jelenséget  hallják a nagyfeszültségű vezetékek közelében lévők „zizegésként".  Az újonnan kialakított kábelek ezt csökkentik , további energia-megtakarítást is hozva magukkal.  Sikeres termékeikből az Egyesült Államokba, ill. az ugyancsak igényes felvevőpiacra, Németországba is szállítanak.  2009-es  3 ezer tonnás kivitelüket  2010-ben többszörösre kívánják bővíteni.

Dr. Hegedűs Lajos, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója elmondta, mintegy 300 fő dolgozik a vállalatnál a K+F-ben.  A szektorban csak új termékekkel lehet nyereség-többletet elérni, ezért is fordítják éves bevételük 

6-8%-át erre a célra.  A gyógyszeripari alapanyag, az un. sztatinok új generációjának alkalmazásával hatékonyabb gyógyszerek készíthetők, melyekkel az egy betegre jutó gyógyítási költség tizedére csökkenthető.  A nagy nemzetközi érdeklődés kielégítésére a debreceni gyár mellett új telephelyet nyitnak a gyártásra Sajóbábonyban.

Exportjuk az egész világra, de különösen az USA-ra nézve növekszik, komoly az érdeklődés Japánból is.

Vass Attila, az Electrolux Lehel Kft. porszívógyárának igazgatója az 1919-ben alapított Electrolux cég sikereit az egész világra kiterjedőként jellemezte.  „Zöld" porszívójuk sikerénél nem állnak meg, az UltraOne Green modell ezen is túlmutat,  50%-al kisebb a fogyasztása, teljesen PVC-mentes, porzsákja kukorica-lisztből készül, a termék alkotórészeinek 92%-a teljes mértékben újra-felhasználható.  

A gyártmányfejlesztés 60%-a történik Stockholmban, a többi idehaza.

Fejes Sándor, a Hedz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az elektronikus, mobil fizetési eszközökben elért sikereket taglalta.  Pécsett valósult meg a példa, a mobil-telefonnal történő közlekedés-fizetés. A mobillal, vagy bankkártyával való fizetés megvalósítása után a gondolatot tovább viszik, GPRS eszközökkel kombinálva további alkalmazási lehetőségek számtalan variációja vezethető be. Különös előnyt jelent a közlekedési ellenérték kényelmes, egyszerű áttekintése, ellenőrizhetősége, tiszta-átlátható viszonyok kialakítása.

A regisztrált innovációs teljesítményekből  1.000 Mrd Ft-ot  meghaladó többleteredmény származott.

www.nkth.gov.hu/

http://www.ngm.gov.hu/

http://www.innovacio.hu/

http://www.atomeromu.hu/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gadolínium

www.jergym.hiedu.cz/~canovm/vyhledav/variant5/gasc.htm

www.fux.hu/bemutatkozas.htm

http://www.teva.hu/

www.teva.hu/index.php?s=news&id=200

www.hazipatika.com/forums/messages/A_koleszterincsokkentok__statinok_es_ezetimib__mellekhatasai_es_veszelyei?ftid=1865

www.hazipatika.com/topics/magas_koleszterinszint/articles/Koleszterinszint_csokkento_gyogyszerek?aid=20080211135650

http://ersebesz.blogter.hu/251349/_a_pravasztatin_pravastatin_a_koleszterin

www.electrolux.hu/

http://newsroom.electrolux.com/hu/

www.hedz.hu/aboutus.jsp

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük