Augusztus 2-a a Roma Holokauszt emléknapja, az artisták is megálltak egy percre a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

Augusztus 2-a a Roma Holokauszt emléknapja, az artisták is megálltak egy percre a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka, az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábor felszámolásának éjjelén mintegy 3000 romát végeztek ki a koncentrációs táborban. Ez a nap a Roma Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

 

A Fővárosi Nagycirkusz Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág augusztus 2-ai előadásának második része előtt a cirkusz művészei, munkatársai és közönsége egy perces csenddel emlékezett az áldozatokra. Vadász Gábor színművész, a Játékszín idei Kránitz Lajos-díjának tulajdonosa, az Életrevalók című produkció sztárja, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának kíséretével elénekelte a roma himnuszt.

 

„A cirkuszművészet, az előadó-művészet e speciális ága, a maga sokszínűségével, nemzetköziségével mindig is egymás elfogadását, az egymásba vetett bizalmat és hitet, a toleranciát hirdette és hirdeti.

Ma roma művésztársaink iránti tiszteletből cselekszünk.

Nemzeti előadó-művészeti intézményként feladatunk és kötelességünk, hogy ha kell, megálljunk, s felemelt mutatóujjal megemlékezzünk." – mondta el Fekete Péter igazgató.

 

http://www.fnc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük