A SES (NYSE Euronext Paris és Luxembourg Stock Exchange: SESG) és a Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris:ETL) bejelentették, hogy több megállapodás megkötésével lezárták jogi vitáikat. A megegyezés keretein belül a felek rögzítették a keleti 28,5 fokos műholdas pozíció használatára vonatkozó feltételeket, valamint hosszú távú kereskedelmi és frekvencia-koordinációs kérdéseket is tisztáztak.

 

A SES (NYSE Euronext Paris és Luxembourg Stock Exchange: SESG) és a Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris:ETL) bejelentették, hogy több megállapodás megkötésével lezárták jogi vitáikat. A megegyezés keretein belül a felek rögzítették a keleti 28,5 fokos műholdas pozíció használatára vonatkozó feltételeket, valamint hosszú távú kereskedelmi és frekvencia-koordinációs kérdéseket is tisztáztak.

 

A megállapodás első elemeként a Eutelsat és a SES lezárta a vállalatok közötti bírósági eljárást, amely a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) vonatkozó jogi keretei közt kezdődött 2012 októberében, Párizsban. A jogi vita a keleti 28,5 fokos orbitális pozíción található 500 MHz frekvencia használati jogával kapcsolatosan bontakozott ki. A Eutelsat 2013. október 3-án felhagyott a tartomány használatával, ezt követően a SES gyakorolta a használati jogokat. A most megkötött megállapodás értelmében a SES tovább működteti műholdjait ebben a pozícióban, és a Eutelsat a korábban vitatott frekvencia kapacitásának egy részét függetlenül használhatja kereskedelmi célokra.

 

A második megállapodás szerint a Eutelsat hosszú távú műholdas kapacitás-szerződést kötött a SES flottájával a keleti 28,5 fokos pozíció használatára vonatkozóan. A Eutelsat, a SES flottája révén kereskedelmi tevékenységet végezhet Európában a korábban vita tárgyát képező 500 MHz kapacitásból 125 MHz-nyi tartományban, nyolc transzponderen. Emellett a Eutelsat további 250 MHz kapacitást is használhat tizenkét transzponderen a SES flottáján keresztül, amely korábban nem volt a bírósági eljárás része. A húsz transzpondert a SES a keleti 28,2 és 28,5 fokon elhelyezett három új szatellitjéről, az ASTRA 2F, ASTRA 2E, valamint ASTRA 2G műholdakról bocsátja rendelkezésre, amelyből kettő már működik, és a harmadik 2014-ben áll földkörüli pályára.

 

A harmadik megállapodás keretében a felek megegyeztek a frekvencia-koordináció technikai hátteréről, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) vonatkozó előírásai alapján. Az egyezség lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját tartományaikat a legoptimálisabb módon használhassák ki Európa, a Közel-Kelet, valamint Afrika területére sugárzó orbitális pozíciókban. A felek rögzítették és tisztázták a földrajzi lefedettség technikai feltételeit, valamint megállapodás született a frekvencia-átviteli teljesítmény szintjéről ezekben a pozíciókban.

 

 

„A Eutelsattal kötött megállapodások megfelelő keretet nyújtanak a működéshez a főbb műsorszóró- és adatpiacokon Európában, Közel-Keleten és Afrikában egyaránt. Nem csupán az egész iparág számára előnyösek, hanem mindenekelőtt ügyfeleink és végfelhasználóink számára is, mivel így a legkiválóbb műholdas szolgáltatásokat vehetik igénybe. A megállapodások emellett lehetővé teszik a SES számára, hogy megfelelő módon kihasználhassa műholdas- és flottafejlesztéseit, valamint hogy eszközeit és frekvencia tartományát a lehető leghatékonyabban működtethesse. A megállapodásra alapozva összpontosíthatunk a további műholdas kapacitás értékesítésére és továbbra is biztosíthatjuk magas színvonalú szolgáltatásainkat ügyfeleink és felhasználóink számára világszerte." – mondta Romain Bausch, a SES elnök-vezérigazgatója.

 

„Közös célunk, hogy ügyfeleink számára minőségi szolgáltatást nyújtsunk, valamint, hogy megfelelő módon kihasználhassuk a rendelkezésre álló tartományokat. Ezen törekvéseket követve a Eutelsat és a SES pragmatikus és szakmai megközelítéssel fogadta el a megállapodásokat. Az aláírt hosszú távú egyezmények tisztázzák az interferencia-mentes működés feltételeit, lehetővé téve vállalataink számára, hogy egymástól függetlenül bővíthessük kereskedelmi tevékenységeinket egy versenyt biztosító környezetben. A Eutelsat elkötelezett az innovatív szolgáltatások mellett a műsorszórási piac egyik legpezsgőbb területén, és a megállapodásnak köszönhetően tovább javíthatja eredményességét a keringési-pálya források és a  befektetések fejlesztésében" – tette hozzá Michel de Rosen, a Eutelsat elnök-vezérigazgatója.