2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megerősítette az önkormányzati választás a Fideszt – mérte a Századvég Alapítvány

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44863"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_80.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Századvég közvélemény-kutatást végzett a parlamenti pártok lakossági támogatottságának és a 98 százalékos különadó megítélésének feltérképezése érdekében. A vizsgálat alapján a Fidesz-KDNP tovább erősödött a helyhatósági választásokat követően. A végkielégítések egy részére kivetett extra adóval 10 emberből 9 egyetért. </p><p>

A Századvég közvélemény-kutatást végzett a parlamenti pártok lakossági támogatottságának és a 98 százalékos különadó megítélésének feltérképezése érdekében. A vizsgálat alapján a Fidesz-KDNP tovább erősödött a helyhatósági választásokat követően. A végkielégítések egy részére kivetett extra adóval 10 emberből 9 egyetért.

A Századvég közvélemény-kutatást végzett a parlamenti pártok lakossági támogatottságának és a 98 százalékos különadó megítélésének feltérképezése érdekében. A vizsgálat alapján a Fidesz-KDNP tovább erősödött a helyhatósági választásokat követően. A végkielégítések egy részére kivetett extra adóval 10 emberből 9 egyetért.

Pártok támogatottsága

Október havi kutatásunk eredményei szerint a Fidesz erősíteni tudta pozícióit az önkormányzati választásokat követően. A részvételi hajlandóság 55 százalékos szintje mellett a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 47 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. A szocialisták a teljes sokaságon belül a szavaztok 11 százalékát kapnák meg, a Jobbikra 9, az LMP-re 4 százaléknyian adnák voksukat. Ezen a bázison a megkérdezettek negyede nem nevezett meg pártot; vagy azért, mert nem tudott, vagy mert nem akart kérdésünkre válaszolni. A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor legszívesebben valamelyik jelenleg parlamenten kívüli pártot juttatná az országgyűlésbe.

A részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók preferenciáit nézve nyílik a támogatottsági olló a Fidesz-KDNP (68%) és a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták között (14%). Ebben a választói csoportban a kormányzó pártok előnye közel ötszörös. A Jobbikra 10 százaléknyian szavaznának, míg az LMP a bejutási küszöbnek megfelelő támogatottsági szinten áll (5%). A biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka más pártra adná voksát egy most esedékes parlamenti választáson.

Végkielégítések 98 százalékos adója

Október havi felmérésünk egy aktuálpolitikai helyzetre vonatkozó kérdést is megfogalmazott. Azt igyekeztünk megtudni a kutatásban résztvevőktől: egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a végkielégítések 2 millió forint feletti részét 98 százalékos kulcsú adóval adóztassa meg. A felvetéssel a válaszadók 91 százaléka értett egyet, 6 százalékuk ellenezte azt, 3 százalékuk nem tudott, vagy nem akart értékelhető választ adni.

A kutatás módszertana:
A Századvég kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. október 22-28. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük