Kívül-belül megújultak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tankönyvei. A magyar köznevelés képzési formáinak, a tantárgyak jellemzőinek és a tanulók életkori sajátosságainak figyelembevételével új külsőt kaptak a taneszközök, a pedagógusok visszajelzései alapján pedig tartalmukban is megújultak.

Kívül-belül megújultak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tankönyvei. A magyar köznevelés képzési formáinak, a tantárgyak jellemzőinek és a tanulók életkori sajátosságainak figyelembevételével új külsőt kaptak a taneszközök, a pedagógusok visszajelzései alapján pedig tartalmukban is megújultak.

2016. április 1-jétől elindult a tankönyvrendelés. Idén több mint 1300 OFI-s kiadvány van jegyzéken, ez közel 200 új kiadvánnyal jelent többet a tavalyihoz képest. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kínált tankönyvi portfólió lefedi a teljes magyar iskolarendszert, minden iskolatípust és évfolyamot, ugyanakkor garantálja a széleskörű választás lehetőségét. A korábbi Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a korábbi Apáczai Kiadó tankönyvei továbbra is rendelhetők, ezek a Nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez igazodva kerültek átdolgozásra. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően az OFI kiadványai a piacon a legolcsóbbak.

A korábbi ütemtervnek megfelelően lezárult a kísérletitankönyv-fejlesztés első szakasza, melynek eredményeként 31 újgenerációs tankönyv nyerte el végső változatát az 1., 5. és 9. évfolyamokon. Az OFI célja a legjobb minőségű tankönyvek fejlesztése és biztosítása, melynek érdekében a kísérleti tankönyvek fejlesztésébe gyakorló pedagógusokat vontak be. Ilyen jellegű közös tankönyvfejlesztésre korábban még nem volt példa. Ugyanakkor teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata, azaz már 4., 8. és 12. évfolyamon is választhatók. 2016-ban 56 darab új kísérleti kiadvány kerül piacra.

A tankönyvek mellett, azokhoz szorosan kapcsolódva a Nemzeti Köznevelési Portálon számos digitális tananyag és feladat is elérhető. Ez a tudásbázis gazdag ismeretanyagával és változatos feladataival segíti a pedagógusok és tanulók munkáját, valamint a szülőkkel való közös gyakorlás folyamatát. Így a tanulás interaktív és alkotó tevékenységgé válik. Az újgenerációs tankönyvek a böngészők által jól megjeleníthető HTML leírónyelv használatával lesznek elérhetők a következő tanévig, így a korábbinál érdekesebb, informatikailag újszerű elemekkel kicsik és nagyok szinte játszva sajátíthatják el a tudást.

Az OFI újgenerációs tankönyvei azonban nemcsak belső tartalmukban, hanem vizuális világukban is megújultak. A beazonosíthatóság és a más kiadványoktól való megkülönböztethetőség követelményein túl fő cél volt, hogy a tankönyvborító ne csak jelezze a tantárgyat, hanem esztétikumával felkeltse a diákok érdeklődését is. Az egyedi formai jegyek között megtalálhatók az iskolai szinthez igazodó egységes betűtípusok és az azonos tantárgyakat vertikálisan összekötő színkódok is. A tervezők olyan gyakorlati paramétereket is figyelembe vettek, mint az általános iskolai munkafüzeteken megjelenő névablak.

Az újgenerációs tankönyvek vizuális világáról 2016. április 5-8. között kiállítással egybekötött kreatív workshopokat tartanak. A 6-12 éveseket rajzos foglalkozás és viaszkarckészítés várja, míg a nagyobbak kipróbálhatják a Lego StoryStarter képregénykészítő szoftvert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük