2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent a Tetra Pak fenntarthatósági jelentése

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/96780"><img class="image image-preview" src="/files/images/tetraPa.preview.jpg" border="0" width="460" height="519" /></a></span>A Tetra Pak publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.</p> <p> 

 A Tetra Pak publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.

 

 A Tetra Pak publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.

 

A Tetra Pak több területen is jelentős előrelépését ért el fenntarthatósági törekvéseinek teljesítésében. Egyebek mellett:

  • 2015 januárjában az áruházak polcaira került a világ első, teljesen megújuló, növényi alapú csomagolása, a Tetra Rex® doboz.
  • Júniusban a vállalat bejelentette a Tetra Pak E3 bevezetését. Az új töltőgép különlegessége, hogy hidrogén-peroxid helyett elektron részecskéket használ a csomagolóanyag fertőtlenítéshez, amely jelentős energia-megtakarítást és csökkenő környezeti hatást eredményez.
  • A vállalat globális üzemi munkavédelmi rendszert vezetett be, 2016 végéig minden Tetra Pak gyártóegységre meg kívánja szerezni az OHSAS 18001 tanúsítványt. Eddig a gyárak 50%-át tanúsították, 2013-ban ez az arány 42% volt.
  • A Tetra Pak „Food for Development" (Élelmiszerrel a fejlődésért) programjának keretében világszerte folytatta a kormányzatok és ügyfelek támogatását az iskolai étkeztetési programokban. Ennek köszönhetően 2014-ben rekord számú, 66 millió gyermek kapott tejet és egyéb, Tetra Pak csomagolású tápláló italokat az iskolákban.

 

"A Tetra Paknál a fenntarthatóságot mottónkkal – 'Megőrzi, ami jó' – összhangban értelmezzük. Ez egyrészt arra utal, hogy feldolgozó és csomagolási megoldásaink révén megőrizzük az élelmiszerek minőségét, ugyanakkor azt is jelenti, hogy megőrizzük az emberek egészségét, valamint megőrizzük a jövőt: bolygónk, ügyfeleink és saját jövőnket egyaránt" – mondta Dennis Jönsson, a Tetra Pak csoport elnök-vezérigazgatója.

 

"Az ENSZ 2030-as Fenntarthatósági Fejlesztési Céljainak bejelentése után a fenntarthatóság világszerte még inkább integrálódik a vállalatok tevékenységeibe. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ügyfeleinkkel együtt dolgozva megfeleljünk az ENSZ által meghatározott kritériumoknak" – tette hozzá.

 

A Tetra Pak törekszik arra, hogy a csomagolásokhoz használt kartonpapír FSC® (Forest Stwardship Council®) tanúsítású, vagyis természetes úton megújuló, felelősen kezelt erdőkből származzon. A tanúsítvánnyal rendelkező papír aránya a 2013. évi 41%-ról 2014-ben globálisan 43%-ra emelkedett. A Tetra Pak középtávú célja, hogy csomagolóanyagai gyártásához 100%-ban FSC tanúsított kartonpapírt használjon.

 

A felelős alapanyag beszerzés mellett a vállalat ugyancsak célul tűzte ki, hogy az újrahasznosított italos kartonok aránya 2020-ra globálisan 40%-ra nőjön. Ezt elsősorban a fogyasztók tájékoztatásával, az ismeretek és szaktudás megosztásával, a szelektív gyűjtési infrastruktúra használatának elősegítésével és az újrahasznosítási technológiák fejlesztésének támogatásával kívánják elérni.

 

A Tetra Pak globális fenntarthatósági jelentése online is megtekinthető.

 

www.tetrapak.com/sustainability

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.