A UPS a bejelentette, hogy a tervezettnél egy évvel korábban elérte célját, hogy alternatív üzemanyagokat felhasználó járműparkja 1 milliárd mérföldet (1,6 milliárd km) tegyen meg.

A UPS a bejelentette, hogy a tervezettnél egy évvel korábban elérte célját, hogy alternatív üzemanyagokat felhasználó járműparkja 1 milliárd mérföldet (1,6 milliárd km) tegyen meg. Ezzel a „gördülő laboratóriumára" épülő 10 éve tartó tanulási folyamat végére tett pontot.  A világ vezető logisztikai cégeként, a UPS fenntarthatóság iránti hosszú távú elkötelezettsége változást hoz a kereskedelmi szállítás és a logisztika világába, és növekedést generál a tiszta üzemanyagok piacán. A vállalat fenntarthatósági fejlődését a mai napon közzétett, 14. éves fenntarthatósági jelentésében taglalja bővebben.

 

„Nagyratörő fenntarthatósági célt tűztünk ki magunk elé: gördülő laborunkból úgy hozzuk ki a legtöbbet, ha 1,6 milliárd tiszta kilométert teszünk meg alternatív üzemanyagú járműveinkkel. Ez több mint 4000 holdutazásnak felel meg – nyilatkozta David Abney, a UPS elnök-vezérigazgatója. – Bár ez a siker újdonság, az alternatív üzemanyagok iránti elkötelezettségünk valójában az 1930-as évekre vezethető vissza, amikor a UPS először tesztelt elektromos meghajtású járműveket. Mivel több mint 100 000 futárunk évente több mint 4,8 milliárd kilométert tesz meg, jövőnk azon múlik, hogy ki tudjuk-e elégíteni a bővülő világkereskedelmi keresletet, miközben mérsékeljük a környezetre gyakorolt hatásunkat is."

 

Ma már a UPS közúti járműparkja által korábban használt hagyományos dízel- és benzinüzemanyag mintegy 12 százalékát alternatív üzemanyag, többek között megújuló gáz és gázolaj váltotta ki.

 

Mivel felismerte, hogy az útvonaltól és a földrajzi viszonyoktól függően minden egyes alternatív üzemanyag és fejlett technológia egyedi előnyökkel rendelkezik, a UPS gördülő laboratóriumában több mint 7200 jármű bevonásával igyekszik meghatározni, az egyes helyzetekben mi a legjobb megoldás. A sűrűn lakott városi területeken alkalmazott klasszikus, pedálmeghajtású és elektromos kerékpároktól az Egyesült Államokban használt elektromos és hibrid járműveken át a világszerte elterjedt földgázig, megújuló gázig és propánig a UPS a világ minden táján mozgásba hozza a fenntarthatóságot szolgáló innovációt.

 

„A világ számos forgalmi dugóval küzdő városa alakít ki nulla kipufogógáz-kibocsátású zónákat, a UPS pedig a fejlett technológiákba történő befektetésekkel és a jövő kereskedelmi szállítói flottájának létrehozásával egy lépéssel előrébb jár" – állította Abney.

 

2009-től 2016 végéig a UPS világszerte több mint 750 millió dollárt fektet be alternatív üzemanyagú és fejlett technológiai megoldásokkal felszerelt járművekbe és töltőállomásokba. Ez a folyamatos befektetés az ösztönző kormányzati intézkedésekkel és együttműködő partnerekkel együtt a világ minden táján elősegítette az alternatív üzemanyagok, járművek és infrastruktúrák fejlődésének és hasznosításának előretörését.

 

A folyamat során a UPS jelentős tudásra tett szert, amely más cégeknek is hasznára lehet hosszú távon kifizetődő fenntarthatósági beruházások megvalósításához:

 

  • Az innováció ösztönzése: A „szemléletként" indult jelenségből szép lassan az újítás és haladás ökoszisztémája lett, amelyet a beszállítókkal, szakpolitikusokkal és egyéb érdekeltekkel folytatott együttműködés alakít. A UPS felhasználta a logisztika terén szerzett szakértelmét a fenntarthatóságot érintő kihívás leküzdéséhez, és kiaknázta 100000 járműből álló flottáját is annak érdekében, hogy a tisztább üzemanyagokat és műszaki megoldásokat technológiai, piaci és infrastrukturális fejlesztésekkel gazdaságilag életképessé tegye.
  • Testre szabott megoldás: A legjobb megoldás nem mindig tökéletes. Az egyik régióban vagy környezetben használható üzemanyagok és járművek máshol nem feltétlenül ésszerűek. A műszaki korlátok, a hatótávolság, a rendelkezésre álló infrastruktúra, a kormányzati szakpolitika és a helyi levegőminőségi célértékek mind szerepet játszanak a jármű és az üzemanyag kiválasztásában.
  • A valós, nagy adathalmazok elemzését semmi sem helyettesítheti: A UPS percenként 30.000 szállításiút-optimalizációt képes végezni ORION (On-Road Integrated Optimization and Navigation) rendszerével, amely a járműpark telematikai alkalmazásai és algoritmusok révén csökkenti a megtett kilométerek számát. A UPS gördülő laborjában keletkező nagy adathalmazok feldolgozása kulcsszerepet játszott a teljesítményjavítás és a költségcsökkentés terén. Amikor az ORION eléri teljes kiépítettségét, segítségével a tervek szerint a UPS évente 160 millió kilométerrel kevesebb utat tesz meg, 100.000 tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, valamint 38 millió liter üzemanyagot takarít meg.
  • Következetes, rendíthetetlen elkötelezettség nélkül nem érhető el a cél: A hosszú távú befektetés rövid távon nem mindig kifizetődő. A gazdasági viszonyok és a piaci erők állandóan változnak, a beruházás és infrastruktúrafejlesztés ösztönzéséhez szükséges politikai környezet pedig kiszámíthatatlan lehet. Több mint egy évtizedig tartott, míg a UPS eljutott arra a pontra, ahol a járműparkja által megtett kilométerek száma szinte exponenciálisan nőtt. Ez hosszú távú elköteleződés híján nem történt volna meg.
  • Partnerség, promóció és az eredmények bemutatása: Az elért eredmények és a tapasztalatok legfontosabb érdekeltekkel való megosztása, valamint az alternatív üzemanyagok és technológiák fejlesztőivel, a nonprofit szervezetekkel, az állami szervekkel és az ágazati csoportokkal kialakított partneri viszony kiemelten hozzájárult a gördülő laboratórium sikeréhez. A UPS fenntarthatósági jelentésében évente beszámol az előrelépésről, amelyet a legfőbb mutatókkal, többek között a szén-dioxid-kibocsátás, az energiafogyasztás, továbbá az alternatív üzemanyagok felhasználásával és fejlett technológiai megoldások segítségével megtett távolság adataival is alátámaszt. Együttesen ezek a mérőszámok igazolják a vállalat fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási programjainak pozitív hatását.

*** ups.com/sustainability

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük