22 gyilkosság a Fenyő ügytől Szita Bence megöléséig. A Halálosztók című riportkönyv bemutatóján sztárügyvédek, ismert nyomozók, rendőrök és hírességek tették tiszteletüket.

 

22 gyilkosság a Fenyő ügytől Szita Bence megöléséig. A Halálosztók című riportkönyv bemutatóján sztárügyvédek, ismert nyomozók, rendőrök és hírességek tették tiszteletüket.

 

P. Gál Judit új kötete, a Halálosztók tíz fejezetben az utóbbi évek olyan emberölési eseteit dolgozza fel, amelyeknek egyetlen közös nevezőjük van: az ész nélküli brutalitás.

10 olyan ügy van benne, ami az utóbbi éveinkben szinte mindenkinek komoly fejtörést okozott, nagyon sokat hallottunk róla, nagyon sokat foglalkoztunk vele és valószínűleg nagyon sok álmatlan éjszakát okozhatott, hogy egyáltalán ilyesmi megtörténhet – mondta bevezetésképpen Máté Krisztina a bemutató moderátora.

 

Mennyire tud távolságot tartani az adott gyilkosságtól egy nyomozó? Ítélkezhet-e a gyilkosok felett egy író? Elfogadhatja-e az ügyvéd, hogy felmentik a védencét, miközben tudja, hogy embert ölt? A bemutatón minderre választ kaphattunk.

Mi játszódik le azokban az emberekben, akik élvezettel, válogatás nélkül ölnek férfit, nőt vagy akár gyereket? Mit élt át a tizenegy éves Szita Bence élete utolsó óráiban? Mit mondanak a gyilkosok, az őket felnevelő anyák, a velük együtt élő feleségek, szerelmek?

 

„A riportkönyv megírásának ötlete a 11 éves Szita Bence meggyilkolása után érlelődött meg bennem. Az átlagember ezeket a brutális eseteket nem képes felfogni, megmagyarázni – nekem azonban a riportkönyv írójaként nem feladatom az ítélkezés, nem kell hinnem annak, akik a börtönben velem szemben ül. Ahogy az Ördögök ügyvédei sorozat többi köteténél is, most is a megismerés vágya hajtott" – árulta el P. Gál Judit, aki hét börtöninterjút készített.

 

Az interjúalanyok a legkényelmetlenebb kérdésekre is válaszoltak, azt is vállalták, hogy az arcuk felismerhető legyen a könyvben. A riportkönyv immár nyolckötetes szerzője, hét interjút készített az ország legszigorúbban őrzött fegyházaiban a bestiális gyilkosságok elkövetőivel. Többek mellett Gere Ákos, a pécsi egyetemi ámokfutó, Jozef Rohác, akit Fenyő János és még öt ember megölésével gyanúsítanak vagy a soproni lőtéri gyilkosság miatt elítélt húszéves Végerbauer Roland is interjút adott P. Gál Juditnak.

 

Volt olyan, akinek hitt az írónő? – fogalmazódott meg a bemutatón a kérdés.

„Újságíróként, könyvszerzőként az a feladatom, hogy közvetítsek. Kérdéseket tegyek fel, azokat a kérdéseket, amelyeket feltenne az olvasó is. Átadjam azt, amilyennek az az ember adott esetben önmagát láttatni szeretné, ill. a kérdések segítségével megmutassam azt, hogy valamilyennek csak láttatni szeretné magát, de nem olyan… Nem az a dolgom, hogy sajnáljak…  Ott és akkor megérintett, amiről beszélt. Megrázó volt, de nem mondhatom azt, hogy sajnálom… A mi munkánk arról szól, hogy megismerjük azt az ívet, ami a születéstől addig a bűncselekményig tart, akár az áldozat, akár az elkövető oldaláról – ítélkezés nélkül."

 

A bemutatón részt vettek a könyvben megszólaló ügyvédek, rendőrök, sőt még a csepeli kettősgyilkosság egyik áldozatának hozzátartozói is. Közösen boncolgatták a témát: mennyire folyhat bele lelkileg az ügyvéd, vagy a nyomozó a gyilkosságokba.

„Az évek során megkérgesedik a szív, ezt a hivatást nem is lehetne másképp űzni és jól csinálni. Bizonyos esetekben persze nehéz a távolságtartás, nekem pedig soha nem voltak előítéleteim a gyilkosokkal szemben, sőt, volt, amelyik szimpatikus volt" – mondta el Kovács Lajos ezredes utalva egykori kollégájára, Rozsi Attilára, a szerelmes rendőrre, aki hét lövéssel végzett barátnője férjével.

 

A könyv előszavát megíró Gálvölgyi János is jelen volt a sajtótájékoztatón.

„Jó párszor összeszorult a gyomrom olvasás közben, ugyanakkor, a bűnügyi sztorik nagy rajongójaként élvezettel lapoztam P. Gál Judit könyvét. Olyan, mint egy csavaros krimi, és a végén a rossz általában azért elnyeri méltó jutalmát" – mondta el a színművész.

 

A Halálosztókból megismerhetjük a Bándy Kata-gyilkosság hátterét, a gyilkos, Péntek László vallomásait. Bepillantást nyerhetünk Fenyő János kivégzésének kulisszatitkaiba – a fővádlott, Jozef Rohác soha korábban nem nyilatkozott az ügyről. Gere Ákos életében először beszélt a pécsi egyetemi ámokfutásról egy interjúban. De teljes részletességében láthatjuk a romagyilkosságokat, a fővádlott védőjének szemével, a soproni lőtéren történt kivégzést vagy a darabolós gyilkossággal vádolt boncmester esetét. P. Gál Judit Halálosztók című könyve 22 gyilkosságot dolgoz fel. A szerző annak ajánlja a könyvet, aki kíváncsi a kegyetlen történetek mögött húzódó emberi sorsokra, az utóbbi évek legbrutálisabb gyilkosságainak indítékaira és főleg erős idegzete van.

P. Gál Judit: Halálosztók

Kiadó: Babusz Bt.

Terjedelem: 264 oldal

Kiadás éve: 2013

ISBN: 9789630874137

 

 

 

 

Lantai József