Miközben a dollár továbbra is relatív erőt mutat, nem gyengül tovább az arany, vagyis az arannyal való jellemzően negatív korrelációja pillanatnyilag nem érvényesül. De a némileg mérséklődő kockázatkerülésnek köszönhetően éledező részvénypiacok is legfeljebb csak fékezni képesek az arany enyhén emelkedő tendenciáját. Mindez a sárga nemesfémbe máris visszatérő életerő egyértelmű bizonyítéka – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Miközben a dollár továbbra is relatív erőt mutat, nem gyengül tovább az arany, vagyis az arannyal való jellemzően negatív korrelációja pillanatnyilag nem érvényesül. De a némileg mérséklődő kockázatkerülésnek köszönhetően éledező részvénypiacok is legfeljebb csak fékezni képesek az arany enyhén emelkedő tendenciáját. Mindez a sárga nemesfémbe máris visszatérő életerő egyértelmű bizonyítéka – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A globális pénzrendszer körüli viharos széljárás lecsendesítésén a háttérben munkálkodó kormányzatok táplálják azt a reményt, ami az elmúlt héten átmeneti megnyugvást hozott a befektetési piacokon. A határidős tőzsdékről indult eladói hullám valamelyest leapadt, de az arany piacára korábban jellemző törvényszerűségek még mindig hatályon kívül látszanak. Sokakat meglep például, hogy az arany nem drágul most, amikor a részvénypiacok esnek, és a befektetők nem fejvesztve menekülnek a nemesfémekbe. És valóban, jelenleg az arany és a részvények vagy békés harmóniában együtt emelkednek, vagy éppen együtt zuhannak, de a két piac ellentétes irányú mozgása egyáltalán nem tapasztalható.

 

Hamis azonban az a megérzés, amely azt súgja, hogy a végső menedékként számon tartott arany, akkor teljesít kimagaslóan, amikor a részvények válságban vannak. Ennek a két piacnak a hosszútávú korrelációja egyáltalán nem negatív, hanem enyhén pozitív, de nulla közeli, vagyis inkább függetlenül teljesítenek egymástól. Ezért is ideális kiegészítés az arany egy kockázatvállalás és -kerülés közötti kiegyensúlyozottságra törekvő befektetési portfólióban.

 

Ennek megfelelően vélekednek a DundeeWealth kanadai vagyonkezelő cég szakemberei is, akik nemrégiben egy elemzésükben arra utaltak, hogy a súlyos recessziókkal szembeni ellenállóképesség még soha nem tartozott a sárga fém erényei közé, és nem maguk a tőzsdeválságok okozzák az aranyár emelkedését. Jó példa erre 2008 ősze, amikor a most tapasztaltakhoz hasonlóan az arany árnyékként követte a részvényeket a zuhanásban. Az árfolyam felpattanása akkoriban csak az év végén következett, azt követően, hogy az USA jegybankja megnyitotta a pénzcsapokat, és a laza monetáris politika (Quantitave Easing) első fordulója kezdetét vette. Igazán pedig akkor pörgött fel az aranyár, amikor aztán a QE1-ből QE2 lett, és Európában is beindultak a bankmentő programok. A 70 milliárd dollárnyi befektetői vagyon kezelését végző DundeeWealth szerint tehát a fémek királya akkor teljesít majd ismét jobban, amikor a kormányok és jegybankok pénzhígító intézkedései nyomán a befektetési piacokon a vihar elcsendesedik, és a dollár gyengesége ismét előtérbe kerül. Más szóval a befektetők nem a gazdasági válság elől menekülnek a nemesfémbe, hanem leginkább a devizák leértékelődésétől való félelmükben teszik ezt majd a közeljövőben.

 

Egyelőre azonban az érezhető gazdasági lassulásra megszülető agresszív politikai válasz várat még magára. Az eddig napvilágot látott gyámoltalan élénkítő csomagok rendre csalódást okoztak a befektetők körében, miközben a helyzet napról napra romlik, és már Alan Greenspan egykori Fed-elnök szerint is „nagyon veszélyes". Erre utal az a leminősítési orgia, amellyel a nagy nemzetközi hitelminősítők az elmúlt héten következetesen büntették Spanyolországot, Olaszországot, valamint számos brit, olasz és portugál pénzintézetet, de Belgium és további bankok leminősítése is küszöbön áll. Egyre inkább egyértelmű, hogy nevezzék bárhogyan is, likviditásfokozó programok nélkül a pénzpiaci feszültségek nem lesznek enyhíthetőek, ez pedig előbb vagy utóbb az aranyár emelkedéséhez vezet majd. Így gondolják ezt olyan nagy piaci szereplők, mint a Morgan Stanley, a Credit Suisse és a Goldman Sachs elemzői is, akik hírügynökségi jelentések szerint az utóbbi napokban egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy 2012-ben tizenkettedik évébe léphet a szakadatlan arany-rally. A Morgan Stanley ennek kapcsán 2012-re unciánként 2.200 dollárt nevezett meg elérendő célárként, ami 35%-kos növekedés a jelenlegi árfolyamhoz képest.

 Arany, ezüst – technikai elemzés

Technikailag a sárga nemesfém árfolyama most azon iparkodik, hogy maga mögött hagyja az 1.600 dollár környékén húzódó veszélyzónát, de 1.660 dollárnál egyelőre egy konok ellenállási szinttel találja szembe magát a kurzus, és még a rövidtávú csökkenést jelző tendencia sem tört meg. Ugyanakkor a hosszútávú emelkedést kivetítő trendvonal valamint a pirossal jelölt 200-napos mozgóátlag ez idáig sikeresen átvészelték a kiárusítást. Az elkövetkezendő két hétben megláthatjuk, hogy az árfolyam képes lesz-e elszakadni a rövidtávú csökkenéstől, avagy a 200-napos mozgóátlag kerül-e tesztelésre. Mivel azonban mostanra túladott állapotba került az arany, ez utóbbi szcenárió kevésbé tűnik valószínűnek.

 

Nemcsak technikailag mutatkozik bíztató kép, de az aranypiac fundamentális szempontokat értékelő szereplői is optimisták. Ezek többsége egy még néhány hétig eltartó konszolidációs fázist valószínűsít, mielőtt az árfolyam ismét határozott irányt vesz majd felfelé. Az aranyár emelkedésének fundamentális okai a már említett transzatlanti monetáris politika, a tőzsdén kereskedett alapok, jegybankok és kisbefektetők által világszerte támasztott kereslet, valamint az év végi ajándékozási szokások miatt erősödő ékszeripari felhasználás lehet. Mindösszességében tehát az arany jelen árszintje közép- és hosszútávon kedvező beszállási pont lehet.

 

 

 

Az ezüst 5%-os növekedést mutatott fel az elmúlt héten. Ezzel nincs ugyan behozva az ezt megelőző hét több mint 7%-os esése, de az év elejéhez viszonyítva ismét pluszba került az olcsóbbik nemesfém egyenlege. Miután átmeneti mélypontját szeptember végén 28,16 dollárnál érte el a kurzus, 30 dollár környékén megkapaszkodva szolid bázis épít azóta. Ez a konszolidáció nagy valószínűséggel folytatódni fog ezen a szinten az elkövetkezendő hetekben. Egy további kiterjedt árfolyamcsökkenés esélye meglehetősen csekélynek tűnik, de fulmináns növekedésre a jelen gazdasági környezetben ugyancsak merészség lenne számítani. A legvalószínűbb szcenárió a közeli jövőre nézve egy továbbra is fennmaradó erős volatilitás lehet, ami akár magába foglalhatja a legutóbbi lokális mélypont ismételt tesztelését is. Mindazonáltal a többéves emelkedő trend ép és sértetlen, ami miatt óvatos beszállás a mostani árszinten hosszútávon indokolt lehet.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük