2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megkezdődnek a Cziffra György Roma Kulturális és Oktatási Központ beruházási munkálatai

3 perc olvasás

j03016251.jpgMárcius elején megindulhat a Cziffra Központ létrejöttét célzó kormányzati beruházás előkészítése – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, a központ alapkőletétellel egybekötött sajtótájékoztatóján. A világhírű művészről elnevezett, Európában egyedülálló összművészeti intézmény romák és nem romák számára teremt közösségi teret a cigány kultúra autentikus nemzetiségi hagyományainak, művészeti örökségének, értékeinek és kortárs jelenének megismerésére. A 2,5 Mrd Ft hazai forrásból felépülő tavaszmező utcai létesítmény várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit.

A 350 fős befogadó színházzal, komplex előadóművészeti térrel, állandó és tematikus kiállítások bemutatására alkalmas galériával, zenei, tánc és képzőművészeti szakmai műhelyekkel, professzionális hang és vizuális anyagok rögzítésre alkalmas stúdióval és multimédia műhellyel, digitális archívummal és könyvtárral, rádióműsor sugárzására alkalmas stúdióval és szerkesztőséggel, valamint közösségi terekkel létrejövő Központ összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a kortárs és a hagyományos roma kultúra kincseit, lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre, a roma kultúra fejlesztésére és szélesebb körben való megismertetésére. A Cziffra Központ a tervek szerint a romák számára a kulturális örökségük megismerésének, az identitásuk megerősítésének a fiatal nemzedékeknek való továbbadásának, a tehetségek felkarolásának és identitásuk megerősítésének helyszínévé válik. A tervezett kulturális innovatív programok a nem roma emberek számára aktuális, a kor kulturális színvonalán rajzolnak majd hiteles képet a cigányság kultúrájáról, értékrendjéről, örökségéről.

A projekt során romák és nem romák dolgoznak együtt a központ megvalósulásáért, így részt vesznek benne roma kulturális szervezetek, prominens cigány művészek, a tervező pedig Gelesz András Pro Architektúra díjas tervező. A projekt művészeti vezetője Káli Horváth Kálmán, a szakmai tanácsadó testület tagja Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyáry Oszkár, és Balogh Tibor grafikus és festő, aki a díszkapu grafikai megjelenítését is elkészítette. A projekt védnöki testületének tagjai között megtalálhatóak a roma kultúra valamennyi területét reprezentáló neves roma alkotók, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, az eseményen fellépő fiatalok oktatója Sárközi Gyula, de a tehetséges zenészek felkarolója Snétberger Ferenc is, valamint a központ régi megálmodói Raduly József és Kathy-Horváth Lajos.

A Központ művészeti koncepciójának összeállítására a szakmai testület mellett neves szakembereket bevonva, valamint Balázs János Junior Prima, Liszt- és Prima Díjas zongoraművész vezetésével kerül majd sor.

Az alapkőletétel alkalmából a március 1-jei eseményen fellépett Baranyi Zoltán, Szabó Ádám és Batyi Róbert (hegedű, harmonika, nagybőgő) triója, Boda Péter énekes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei, valamint A Tudás Hatalom együttes.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.