2013. október 11-én, kétnapos ünnepi rendezvény keretében megnyitja kapuit a Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont. Az Új Széchenyi Terv keretén belül elkészült a Magyarországon egyedülálló integrált látogatóközpont, mely október második hétvégéjén szüreti fesztivállal nyitja meg kapuit.

 

2013. október 11-én, kétnapos ünnepi rendezvény keretében megnyitja kapuit a Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont. Az Új Széchenyi Terv keretén belül elkészült a Magyarországon egyedülálló integrált látogatóközpont, mely október második hétvégéjén szüreti fesztivállal nyitja meg kapuit.

 

A két napos fesztiválon az egri borok, a szüret és az ínyenc gasztronómia kerül a főszerepbe. Ami biztosan lesz, harminc mázsa szőlő, az ország legnagyobb szőlőprése és mustkóstolás. Kiderül mit hozott 2013 az egri borvidéknek.

Természetesen a szüreti mulatságból a zene sem hiányozhat. A fesztivál során dallamok csendülnek fel az Egri Szimfonikus zenekar, az X-faktorból jól ismert Stone és Demjén Ferenc előadásában.

 

A rendezvényt Détár Enikő színművésznő és Koltay Lajos rendező részvétele gazdagítja. Fővédnök Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere.

 

A látogatók a szüreti mulatság keretén belül felfedezhetik a látogatóközpont különböző elemeit: a Szabadtéri Színpadot, a Márai szobát, a Völgy-központban található gyermek játszóházat vagy kipróbálhatják az izgalmas Akadály Játszó-és Pihenőparkot is.

 

Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont

 – Az első magyarországi integrált látogató központ szabadtéri színpaddal – kialakítása" ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0004

 

Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében készült el az új látogatóközpont Egerben a Szépasszonyvölgyben. A projekt összköltsége 385 915 600 Ft, a megítélt támogatás mértéke 85% (328 028 260 Ft).

 

A projektgazda Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt célja olyan egyedülálló, az aktív és ökoturizmust népszerűsítő projekt megvalósítása, melyhez komplexitásában és szakmai tartalmában hasonló jelenleg nincs az országban, vagyis létrehozni az egri Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontot, amely az első magyarországi integrált látogatóközpont szabadtéri színpaddal.

Az integrált turisztikai projekt egyszerre Turisztikai Látogatóközpont, Szabadtéri Színpad, Kulturális Örökségi Emlékhely, Interaktív Bemutatóhely, amely a működési engedély megszerzése után 2013 őszén várja már a látogatóit.

 

A Szabadtéri Színpad teljesen megújult: részleges speciális fedés, valamint a színpadra helyezhető mobil színpad is rendelkezésre áll. Itt rendszeres népzenei-, könnyűzenei koncerteket, színházi, táncos előadásokat tekinthetnek meg a látogatók, akik a 795 férőhelyes, új nézőtéren foglalhatnak helyet.

Az épületben több, különböző funkciót ellátó teret alakítottak ki. Gyermekeknek játszóház, állandó tárlatként boros dugókat és számos, a borkészítéshez használatos eszközt tekinthetnek meg a Völgyközpontba érkezők. Mindemellett időszakos kiállításokat tervez az üzemeltető, melyek a borral, Márai Sándorral, a gasztronómiával, a Szépasszonyvölggyel, illetve Egerrel állnak kapcsolatban. A Márai szobában az író életéről és műveiből készített filmeket láthatnak az érdeklődők, továbbá elmerenghetnek Márai Sándor alkotásait olvasva.

 

Az egészségcentrum programjain a látogatók egyénileg és csoportosan is részt vehetnek, érdeklődésüknek megfelelően: GabuChi-Ja keleti masszázs és testedzési technikák alkalmazása, otthoni egyéni használata, Utazás a Stílus birodalmába címen zajlik öltözködési és/vagy sminktanácsadás, krémhasználat, szőlő alapú termékek bemutatója.

Külön helyszínen található az Akadály-Völgy Játszópark, itt több korosztály töltheti el szabadidejét élményszerűen és hasznosan. Lehetőség nyílik túrázásra, erre a célra speciális, kitáblázott túraútvonalat jelöltek ki.

 

A beruházásnak köszönhetően 6 új munkahely is létrejött.

 

A turisztikai projekt integrálódó elemei: szabadtéri színpad, turisztikai látogatóközpont, kulturális örökségi emlékhely, interaktív bemutatóhely, ügyességi kalandpark, és ökoturisztikai központ. A Völgy turisztikai kínálatában a hagyományos ökoturisztikai és a boros célcsoportok mellett mindenekelőtt a családosok, és az iskolai csoportok számára kíván állandóan megújuló turisztikai és szabadidős vonzerő és élmény lenni.
A látogatóközpont kiemelt célja, hogy a célcsoportok számára interaktívan bemutassa a szőlőkultúrát, a bor-, illetve szőlőműveléshez kapcsolódó „egzotikus érdekességeket". A látogatóközpontban olyan elemeket szeretnénk megvalósítani, melyek folyamatosan megújuló kínálatában minden generáció számára tud újdonságot, érdekességet mutatni, az év minden szakában. A komplex kínálat egyszerre szolgálja a Test, a Szellem és a Lélek egységét, megújulását és feltöltődését.

 

Az egyes projektelemek ismertetése

1. Tervezett megújuló szabadtéri színpad és programjai

Egerben egyéb megvalósuló új beruházásoknak köszönhetően megszűnik a jelenleg használt városi szabadtéri színpad (Líceum udvar), mely a városi nagyrendezvények megrendezésének kiemelt színtere volt. A fejlesztési projekt eredményeként, a jelenleg ezen a színpadon lévő programok is új helyet kaphatnak a szépasszonyvölgyi Látogatóközpontban és Szabadtéri Színpadon. Ily módon lehetőség nyílik arra, hogy az egri szabadtéri rendezvények kulturált környezetben, a város határában, a Szépasszonyvölgyben kerüljenek a jövőben megrendezésre. Az új látogatómenedzsment rendszerrel szeretnénk a Szépasszonyvölgybe irányítani a szabadtéri rendezvények nagy részét, ezzel még több látogatót a völgybe csábítani, és megismertetni őket az integrált és komplex turisztikai projekt többi elemével is, mely lehetőséget kínál a rendezvényekhez kapcsolódó másodlagos turisztikai felhasználásra. Ez esetben az elsődleges cél a Szabadtéri színpad programja, melyhez járulékosan a Látogatóközpont új kínálata és a Szépasszonyvölgyi hagyományos kínálat tud élménykeretül szolgálni.
A projekt megvalósításával a szabadtéri színpad nézőtere megújul, alkalmassá válik 600-800 fő ültetésére, és megoldódik a színpad fedése. A jelenlegi vizes blokkok és öltözők átépítésével létesülhet egy, a völgy egészét kiszolgáló épületegyüttes, látogatóközpont. A bővített és megújított szabadtéri színpad alapvetően teljesen más célközönséget kíván megszólítani, melynek elsődleges fókuszában a családok és az Egerbe látogató csoportok, egyéni turisták állnak, valamint az Eger és térségének lakosai.

 

2. Integrált Látogatóközpont

A szőlő- és bortermelés mestersége apáról fiúra szállt, és napjainkban is büszkék az egri termelők mesterségük titkaira, fortélyaira, mellyel boraik minőségét fenntartják. Az évszázados hagyományokra épülő szőlő-és bortermelés emlékeinek megőrzése, bemutatása, szándéka a projektnek. A megvalósítás során kialakításra kerül egy múzeumi kiállítóhely funkciót betöltő helyiség, amely helyt ad a borkészítés és szőlőművelés történetét és folyamatát feldolgozó kiállításnak, modern interaktív technikával kialakítva azt.
A projektelem keretein belül helyet kaphatnak azok a fontos, és látványos kiegészítő tevékenységek, és produktumok, amelyek szorosan kapcsolódnak a borkultúrához (hordókészítés, palackozás, dugókészítés, címkekészítés, nyomdázás, tervezés stb.) A megelevenedő folyamatok lényege, hogy minden művelet, téma interaktív, mozgalmas, közelről átélhető legyen a látogatók számára, könnyen és látványosan bemutatva, közelebb hozva a borászat, szőlészet elemeit.
A kisgyermekek számára változatos Mozgó Játszóházat és Gyermekmegőrzőt tervezünk a látogatóközpontban. A szülőknek is kialakításra kerül egy Egészség-sarok, ahol a szőlő jótékony hatásait ismerhetik meg, a Főző-sarok a hölgyek számára nyújthat kikapcsolódást.

 

3. Márai emlékszoba

A szépasszonyvölgyi új kínálat egyik központi eleme a Márai emlékszoba. A Márai emlékszobában az író életével és műveivel (pl. bor témájú írásaival) ismerkedhetnek meg a látogatók előadó-művészeti programok keretében, színészek közreműködésével, dokumentum- és játékfilmek megtekintésével, ismeretterjesztő előadások formájában.
A létesítménnyel a város bekapcsolódhat az országosan meghirdetett Márai programba, az új típusú műveltség-programba, amelyben az olvasásnépszerűsítés terén kiemelt figyelmet szentelhet Eger a bor és a kultúra kapcsolatának.

 

4. Akadályvölgy Játszó- és Pihenőpark

A nagyobb gyermekeknek az ügyességi kalandpark nyújthat plusz kikapcsolódási lehetőséget a völgyben. A park kétféle szolgáltatást kínál majd: szőlőművelés megismertetése és játszópark funkciók.

A szőlőskertben a hagyományoknak megfelelően a szőlőművelés bemutatása történik, de oly módon, hogy a látogatók az adott műveletet játékosan, érdekesen tudják elsajátítani. A tervezett programok a következők: szőlőültetés, szőlőmetszés, szüretelés, szőlőpréselés, stb. Játékos ügyességi feladatok: szőlőfürt-építés, dugóhúzás, palackozás, szőlőlé-kostolás, szőlő illatok beazonosítása, keresztrejtvény stb.

A játszópark, amelynek eszközei kihasználják a völgy domborzati adottságait. A park alapvetően a völgy egyik domboldalában tervezett. A játszóhelyek 3 terepszintet foglalnak el, illetve kötnek össze. A parkba pihenőkkel megszakított, szerpentinszerű lépcsősor visz fel, akár egy erdei ösvény. Az ide érkezőt pihenő és gyülekezőhely várja a domb aljában: piknikasztalokkal és kerékpártárolóval. Az első játszószint a legkisebbeké. A köteles hintaágy ideális játszó- és pihenőhelye a 3-8 éves korosztálynak, egyszerre több gyerek is kényelmesen használhatja. A széles csúszdát és alagutat egyszerre több 3 év feletti gyerek használhatja biztonságosan.

A nagyobbaknak (5-12 évesek) kihívás a kis kötélhíd, amelyen mászás közben egyensúlyozni is kell. Variálható elemei lehetővé teszik, hogy a terepviszonyokhoz illesztve helyezzék el. A mászó híd egyben összeköti a különböző szinten elhelyezkedő játszóhelyeket. A második szinten kötél kígyóhinta áll, amely az együttjátszás lehetőségét teremti meg. A legfelső harmadik szint a túrázni, barangolni vágyókat várja. Fentről a pihenő padokról belátni a kalandparkot és a völgyet. A park az aktív és passzív pihenni vágyóknak egyaránt nyújt élményeket.
A cél az, hogy az Egerbe látogató iskoláscsoportok számára a Szépasszonyvölgy az Akadályvölgy Játszó- és Pihenőparkkal Eger második számú iskolai célpontja legyen.

 

5. Túraút

A „Szépasszonyvölgyi Ökoturisztikai Túraútvonal" (SZÖT) minden korosztály számára teljesíthető, és végig kalauzol a Szépasszonyvölgyben, bemutatva annak legfontosabb nevezetességeit. Az egyes tervezett állomások részletes tematikus tartalmának kialakítása a projektmegvalósítás része. A jelenleg tervezett 8 állomás a következő:

Gyülekezőhely: a SZÖT bemutatása, legfontosabb helyi értékek, táv, idő, nehézség.

Szabadtéri Színpad: környezeti nevezetességek, híres pincék bemutatása.

Kilátóhegy: a Szépasszonyvölgy felülnézeti domborzati térképe, földtani és földrajzi adottságainak bemutatása.

„Katlan" szabadprogram: számháborúk és csoportos játékok színtere – ökoturisztikai játékismertető.

Szőlőművelés: az egri borvidék szőlőművelési történetének bemutatása.

Kilátó szabadprogram: a Szépasszonyvölgy kultúrtörténeti és gazdasági adottságainak bemutatása.

Pincesor: híres pincék, híres gazdák bemutatója.

Pincesor, vendéglátás: borbemutató és -kóstoló.

A célcsoportok számára az egri szépasszonyvölgyi fejlesztés mindenekelőtt kiegészítő tematikus kínálati elemet jelent a családos és iskolai célcsoportok, valamint a völgybe érkező borkedvelők számára. Célja is mindenekelőtt az, hogy kiegészítő elemként szolgáljon a völgybe érkezők számára, alternatív öko- és aktívturisztikai kínálatot nyújtson a hagyományos borkóstolás és egyéb kapcsolódó programok mellett, megnövelve ezzel a völgybe való tartózkodás átlagos idejét; az elsődleges célcsoportok fogyasztóiból – mint visszatérők – másodlagos fogyasztókat teremteni.

 

http://eger.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük