Ünnepélyes keretek között 2009 június 4-én  nyitotta meg a bérlők előtt a HOCHTIEF Development Hungary a körülbelül 32.500m2 területű Capital Square irodaházat 1133 Budapest, Váci út 76. szám alatt. Ez korábban az Elektromos Művek kábeltároló és ügyfélszolgálati telepe volt.  A HOCHTIEF Projektentwicklung 100 %-os tulajdonában álló magyarországi leányvállalatának első magyar referenciaprojektje máris 30 %-os telítettséggel büszkélkedhet.

 

Ünnepélyes keretek között 2009 június 4-én  nyitotta meg a bérlők előtt a HOCHTIEF Development Hungary a körülbelül 32.500m2 területű Capital Square irodaházat 1133 Budapest, Váci út 76. szám alatt. Ez korábban az Elektromos Művek kábeltároló és ügyfélszolgálati telepe volt.  A HOCHTIEF Projektentwicklung 100 %-os tulajdonában álló magyarországi leányvállalatának első magyar referenciaprojektje máris 30 %-os telítettséggel büszkélkedhet.

A XIII. kerületi, Váci úton elhelyezkedő prémiumingatlan több mint 32.500m2 bérbevehető irodafelülettel rendelkezik. Az első építési ütem elkészültével csaknem 22.100m2 iroda vált beköltözhetővé. Itt vett bérbe irodát az RWE leányvállalata, a Buda-pesti Elektromos Művek Nyrt ELMÜ, a First Clients és az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.. Emellett itt nyitott fiókot a K&H Bank illetve az UniCredit Bank is, továbbá itt nyitotta meg negyedik budapesti kávézóját a Coffeeshop Company. Nem sokkal a hivatalos átadás előtt a HOCHTIEF Development Hungary további 1.400m2-es területre kötött bérleti szerződést – a nemzetközi édességgyártó, a Ferrero 2009 decemberében az új irodaház hatodik emeletére helyezi át magyar képviseletét.

Rendkívüli építészeti megoldásaival és innovatív technológiájával a HOCHTIEF Development Hungary új mérföldkövet tett le Budapesten. Fenntartható megoldások, a közkedvelt budapesti üzleti folyosóban található fekvés és a felhasználói lehetőségekben korlátlan rugalmasság a Capital Square irodaházat, mint prémiumkategóriás ingatlant, a gazdaságosság egy új dimenziójába helyezi. A Finta Építész Stúdió tervei alapján 2007 decembere óta összesen 38.500 m2 földfelszín feletti bruttó alapterület készült el, elsősorban irodák számára. A XIII. kerület Váci út 76. szám alatti 8.500 m2 területű telken a 18 hónapig tartó építkezési munkálatokat a  HOCHTIEF Development Hungary generálkivitelező nélkül, maga irányította.

A prémiumingatlanok meggyőzik a prémiumfelhasználókat

2009. április 30-án emelkedett jogerőre az első budapesti HOCHTIEF-ház használatbavételi engedélye – májusban költöztek be az első bérlők. 2009. június 4-én ünnepélyes és hivatalos keretek között adták át az első, csaknem 22.100 m2-es területet a bérlőknek. A teljes, 32.500 m2-es komplexum 2009 nyarára készül el. Az első építési ütem bérbeadható területeinek közel 40%-a már bérlőre talált. „A  különösen kedvező ár-érték arány mellett kínált A+ kategóriás szolgáltatások egy óvatos piacon még inkább felértékelődnek"- hangoztatta Sven Göller, a HOCHTIEF Development Hungary ügyvezető igazgatója.

Már 2008-ban közel 4.000 m2-t vett bérbe irodai és ügyfélszolgálati célokra az RWE egyik leányvállalatának, a Budapesti Elektromos Művek Nyrt-nek néhány leányvállalata. Ugyancsak az elsők között kötött le mintegy 1.400 m2 irodaterületet az épületben a First Clients, az irodai szolgáltatásokkal foglalkozó, nemrég alapított dán vállalat.

A HOCHTIEF-ház a bankszektorban is igen keresett. Máris két bankfiók nyitott meg, a K&H Bank és az UniCredit Bank egy-egy kirendeltsége. Ezen kívül a Coffeeshop Company is itt nyitotta meg negyedik budapesti kávézóját. Maga az ingatlanfejlesztő, a HOCHTIEF Development Hungary is átköltözött referenciaépületébe: „A HOCHTIEF Development Hungary életében kiemelt fontosságú a Capital Square projekt iránti elkötelezettségünk. Döntésünkkel azt is jelezzük, hogy első budapesti irodaházunk minden bizalmat megérdemel"- mondta Sven Göller, a HOCHTIEF Development Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Capital Square projektet már az építés megkezdése előtt értékesítették: a CA Immo International a tervezőasztalról vásárolta meg az ingatlanberuházást, így a befektető már idejekorán bekapcsolódhatott a tervezésbe, a költséghatékonyság előtérbe helyezésével.

Fenntartható építészet

Már messziről feltűnik a Capital Square rendkívüli homlokzati kialakítása, melyhez a szokásos műkövek vagy beton-üveg kombinációk helyett kerámiaelemeket használtak fel. Ezek nemcsak optikai tükröződésre szolgálnak, hanem egyidejűleg a hőszigetelés hatékonysági fokát is javítják. Az integrált napvédő rendszerrel kombinálva a Capital  Square bérlői 42 Celsiusfok hőmérsékletig védve vannak.

A parkszerűen kialakított belső udvarok, a zöld teraszok és tetők egyrészt kikapcsolódásra szolgálnak, másrészt elősegítik a belső terek hőmérsékletszabályozását és növelik a levegő nedvességtartalmát. Összesítve tiszta, pormentes, kellemes klíma garantált az épületben. Nem mellesleg a zöldtető extra védelemként is szolgál a csapadék és egyéb károsodások ellen.

A HOCHTIEF Development Hungary az elegancia mellett a kényelemre is gondolt – az épületben 18 nagysebességű felvonó, és egy extra vendéglift áll rendelkezésre. Az irodákat speciális zajszigeteléssel és automatikus árnyékoló rendszerrel szerelték fel, emellett minden helyiséget ér természetes fény. A földszinten étterem és kávézó található, a mélygarázs pedig 3 szinten 640 személyautónak kínál parkolási lehetőséget. A Capital Square irodaház metróval és busszal is kényelmesen megközelíthető, a megállók közvetlenül az épület előtt vannak.

Energiatakarékos és környezettudatos megoldások

A Capital Square több szempontból is „A"-kategóriás irodaház, és ezt a címet nem, csak példaértékű építészeti megoldásai és kitűnő kivitelezése miatt érdemelte ki, de felhasználóbarát mivolta, és rugalmas alkalmazási lehetőségei révén is.

A HOCHTIEF Development Hungary a Capital Square irodaház esetében környezettudatos megoldásokat választott, mivel az energiával való gazdaságos bánásmód nem csak a környezetet kíméli, de tartósan csökkenti az üzemeltetési költségeket is. A hasonló fenntartható fejlesztésű ingatlanok iránt pedig mind a bérlők, mind a befektetők érdeklődése folyamatosan nő.

A HOCHTIEF már korán nagy eredményeket ért el a fenntartható ingatlanok fejlesztésének piacán. A HOCHTIEF Development Hungary anyavállalata a DGNB, azaz a Fenntartható Ingatlanok Német Társaságának alapítói közé tartozik, melynek minőségi tanúsítványai jelzik, hogy az új fejlesztésű ingatlanok a leggazdaságosabb nyersanyagfelhasználással illeszkednek a szociális környezetbe. Amikor az elmúlt évben első ízben kiírták a Green Thinker Award díjért folyó versengést, a HOCHTIEF azon kevés jelölt vállalat között szerepelt, amelyek a „zöld projektek" megvalósításánál kiemelkedő érdemeket szereztek. 2007 szeptemberében a HOCHTIEF-et, mint egyedüli német építési szolgáltatót, felvették a neves Dow Jones globális fenntarthatósági indexére (DJSI). A DJSI-n kizárólag olyan cégek képviseltetik magukat, amelyek cégvezetésük során a pénzügyi kritériumok mellett ökológiai és szociális szempontokat is figyelembe vesznek és dokumentálnak. 

A HOCHTIEF Development Hungary egy nemzetközi konszern tőkeerős hátterével a Capital Square-hez hasonló, további nagyértékű és környezetbarát ingatlanfejlesztésekben gondolkodik Budapesten. Előnyben részesítik a belváros közeli ingatlanokat, és az érvényben lévő Green Building standard szerint fenntartható építészeti megoldásokkal.

Adatok és tények

Teleknagyság:

8 500 m²

Földfelszín feletti bruttó alapterület:

38 300 m²

Béradható terület nagysága:

32 500 m²

Szintek:

10 ill.11, ebből földfelszín felett 7 ill. 8

Mélygarázs befogadóképessége:

640 szgk

Magasság:

31 m

Építkezés kezdete:

2007. december

Építkezés befejezése:

2009. június

„Kiemelkedően fontos volt számunkra egy olyan XIII. kerületi lokáció megtalálása, mely dolgozóink és partnereink számára egyaránt könnyen elérhető mind tömegközlekedési eszközökkel mind gépjárművel." – mondta Karancsy Zsolt, a Ferrero Magyarország általános igazgatója. „Azért esett a választásunk a Capital Square irodaházra, mert közel helyezkedik el a fő tömegközlekedési csomópontokhoz valamint olyan építészeti minőséget és stílust képvisel a mai ingatlanpiacon ami méltó a cég patinás jó híréhez és magas színvonalú termékeihez"."

A Capital Square irodaházra kiemelkedő építészeti megoldások, alacsony enerigafogyasztás és felhasználóbarát kialakítás jellemző: „A Capital Square iránt a válság ellenére is tartósan élénk bérlői érdeklődést tapasztalunk." – állapította meg Sven Göller, a HOCHTIEF Development Hungary ügyvezető igazgatója. Ez mutatja, hogy az irodaház jó elérhetősége, magas minősége és az A+ kategóriában különösen kedvező ár-érték aránya még egy óvatos piacon is kelendő.

A  Ferrero-val kötött bérleti szerződést a GVA Robertson Hungary és az exkluzív ingatlantanácsadó, a Cushman & Wakefield cég közösen hozták létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük