HKTDC és a Graham Uden közti hídHKTDC és a Graham Uden közti híd

„Lifestyle Expo Budapest" címmel nyílt meg ünnepélyes keretek között  szeptember 15-én a háromnapos,  szeptember 15-16-17-én  zajló kiállítás a budapesti Syma csarnokban. 

  HKTDC és a Graham Uden közti hídHKTDC és a Graham Uden közti híd

„Lifestyle Expo Budapest" címmel nyílt meg ünnepélyes keretek között  szeptember 15-én a háromnapos,  szeptember 15-16-17-én  zajló kiállítás a budapesti Syma csarnokban. 

A rendezvényt  Dr. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, a Miniszterelnöki Hivatal külgazdasági kormánybiztosa; Jack So, a Hong Kong Trade Development Council (Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács, HKTDC) elnöke és Huang Liren, a Department of Foreign Trade and Economic Cooperation of Guangdong (Kanton tartomány Külkereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Minisztériuma, GD-DOFTEC)  igazgatóhelyettese nyitotta meg.

Dr. Garamhegyi Ábel hangsúlyozta a magyar-hongkongi üzleti kapcsolatok fontosságát, s kiemelte, Hongkong volt az egyik legfontosabb helyszíne a Kínai Magyar Évad programjainak,  bizonyítva Magyarország Hongkong iránti nagyrabecsülését.  A kormánybiztos az elektronikai és ICT ipart a kétoldalú kereskedelem és a befektetési együttműködés motorjaként említette.

Jack So beszédében hangsúlyozta,  a közép- és kelet-európai régió egyre nagyobb figyelmet kap, mivel olyan új és izgalmas lehetőségeket rejtő fogyasztói piacról van szó, amely fogékony az új divatirányzatok és terméktrendek iránt.  Hongkong és Kanton együttes megjelenéssel szép kivitelezésű árukat kívánnak bemutatni, s bíznak benne, hogy a magyar és kelet-európai vásárlókat is meggyőzi a termékek stílusa és kedvező ára.

Huang Liren kifejezte reményét, hogy a Lifestyle Expo által Magyarország és a közép-kelet-európai régió üzletemberei jobban megértik Hongkong és Kanton kereskedelemről kialakított szemléletét, ami még több közös partnerségi kapcsolat kialakítására ad lehetőséget.

2007-ben a Hongkong és Magyarország között megvalósult kereskedelem összességében elérte az 1,268 milliárd US dollár értéket, amely 21%-kal volt több, mint 2006-ban. A 2008-as év első felében további 21,1%-os növekedés figyelhető meg. Magyarország jelenleg Hongkong 33. legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Edelweiss Cheung a szépségkirálynőEdelweiss Cheung a szépségkirálynőA szervezők szerint a rendezvény elsősorban a KKV-kkal való kapcsolatokat kívánja fejleszteni, a termékek pedig az igényes vevőkört célozzák!

A megjelent hivatalos személyekhez csatlakozott a 2008-as  „Hongkong szépe", Edelweiss Cheung, aki a hongkongi stílus nagykövete is egyben.  A kiállítás különleges vonzerejét jelentik azok a divatbemutatók, melyek a szépségkirálynő  részvételével kerülnek megrendezése.  A divatbemutatókat szeptember 16-án délelőtt 11 és délután 2 órakor újra tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítás területén. A hölgy budapesti helyszíneken történt fotózása során már sok tekintetet vonzott. 

KantonKantonMiss Hong Kong a nyitóünnepségen a magyar modellekkel együtt a legújabb és legismertebb hongkongi divattervezők ruháit mutatta be, akik Hongkong és a szomszédos kantoni régió innovatív és kreatív képességeit személyesítik meg.

Tehát:

A rendezvény célközönsége: 

hazai és környező országokból érkező üzletemberek és üzleti delegációk, elsősorban kis- és közepes méretű cégek részéről, de nagykereskedőket is várnak.  A HKTDC) és a GD-DOFTEC által közösen szervezett kiállításon a magyar és a környező országok üzletemberei személyes tapasztalatokat szerezhetnek a legújabb trendekről és stílusokról.  A kiállításra Macedóniából, Romániából, Oroszországból, Csehországból és Lengyelországból érkeznek üzleti delegációk.

A kiállított termékek: 

Különleges, modern kivitelű ruhák,  táskák, USB-meghajtású ventillátorok, Bluetooth szórakoztató-elektronikai rendszerek,  extravagáns lakberendezési cikkek és számos más különleges termék, több mint 170 hongkongi és kantoni cég kiállításában, s ahogy a szervezők fogalmaztak;  remek ár-érték aránnyal.

A kereskedők minden terméket megrendelhetnek szeptember 17-ig a budapesti SYMA Sport- és Rendezvény-központban.

A kiállított termékek között találtuk:

– Jide Technology Co., Ltd.,  csúcsszintű biometrikus ujjlenyomat-olvasók;   http://www.jidekj.com/ 

-Chugh Enterprises Ltd.,  konzum elektronika;  LCD tv-k,  asztali és hordozható DVD felvevő-lejátszók,  DVD házimozi rendszerek,  MP3 lejátszók,  MP4 lejátszók,  digitális képkeretek,  szetereo autórádiók;

 http://www.chughhk.com/

-Shenzhen Kailong Electronics Co. Ltd.,  Kchibo sorozatú, hordozható PLL szintézeres világvevő rádiók;

 http://www.kchibo.com/ 

Szeptember 16-án  a kiállítás területén a látogatók két alkalommal is részt vehetnek az Iparág-specifikus Kapcsolatépítő Programban, ahol termékkörönként tárgyalhatnak a gyártókkal.

Két szakmai nap után, szeptember 17-én várják a kiállításra a magyar nagyközönséget.  A szervezők ingyenes belépést és tapasztalt babysitterek felügyelete mellett gyermekmegőrző szolgáltatást és játszóházat biztosítanak.

 

A Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) 1966-os alapítása óta a hongkongi gyártók, kereskedők és a szolgáltató cégek szolgálatában áll, továbbá nemzetközi piacra jutásukat segíti elő. A HKTDC világszerte több mint 40 irodája – amelyek közül 11 Kína területén található – Hongkong üzleti adottságait és a kínai, valamint az ázsiai kereskedelemben betöltött jelentős szerepét hangsúlyozza. A HKTDC világvásárokat és üzleti delegációkat szervez, miközben nemzetközi eladók és vevők millióit köti össze különböző integrált szolgáltatásai – kereskedelmi vásárok, online piacterek és termékkatalógusok – segítségével.

1997-től, a 150 éves brit fennhatóság után, Hongkong a Kínai Népköztársaság része Különleges Adminisztratív Terület (Special Administrative Region,  SAR) néven.  Az „Egy ország, két rendszer" koncepcióra alapozva formálták Kína és az Egyesült Királyság (UK)  egymáshoz való kapcsolatát és Hongkong kormányzási viszonyait, kivéve a külügyeket és a védelem kérdését. 

Hongkong a világ 11. legnagyobb gazdasága.  A GDP 90%-nál is nagyobb részét adja a szolgáltató szektor, így Hongkongban található a világ leginkább szolgáltatás-orientált gazdasága, a ruha, óra, játék és elektronikus termékek vezető szállítói közé sorolható világviszonylatban.

Nemzetközi mértékkel mérve, Hongkong a világ egyik vezető pénzügyi központja. Nemzetközi üzleti központként, Hongkong erős jogi rendszerét nagyrészt a korábbi brit rendszerre alapozza. A törvényhozás, a sikeresen működő független bírói intézmények biztosítják az üzleti szerződések és a szerzői és kapcsolt jogok megfelelő védelmét.

A legfontosabb adatok:

Lakosság:   kb. 7 millió fő

A hivatalos nyelvek:   kínai és angol

Időzóna:    GMT+8

A Gyöngy folyó deltájának régiója  (The PearI River Delta Region,  PRD)

Kína gyors gazdasági fejlődése nyomán létrejött a termékek és szolgáltatások gyorsan növekvő piaca, valamint a gyártók és viszonteladók jellegzetes termékbázisa.A sikeres társaságok számára világossá vált, hogy Kína nem egyetlen egységes piac, hanem regionális piacok sora. Jelenleg a külföldi társaságok többsége a Gyöngy folyó deltájának övezetébe (PRD) koncentrálódik, a kínai anyaország déli köszögellésén.

Ebben az övezetben összpontosul a terület minden előnye,  Hongkong (HK)a maga nemzetközi szolgáltatásaival és egyszerű üzletkötési lehetőségeivel, valamint a közeli PRD, ahol jóminőségű a kézműipar és folyamatosan nővekszik a vásárlói piac.  A PRD-ben találhatók a szárazföldi Kína legvagyonosabb vásárlói és itt a legerősebb a vásárlóerő. 

Az egy főre jutó GDP és az eladások aránya a PRD-ben jelentősen magasabb, mint a szárazföldi Kína más régióiban, beleértve a Jangce folyó Sanghajt övező deltavidékét és a Pekinget övező régiót is.

Ezek az összetett előnyök teszik ezt az övezetet oly kedveltté a nemzetközi társaságok számára, amikor a Kínába való belépés stratégiáját megválasztják.

HK + PRD =  a legjobb kombináció a világon, mert ongkongban:

barátságos az üzleti környezet, világszintűek az üzleti szolgáltatások,kozmopolita az életstílus, öbbnyelvű a munkaerő.

-A PRD városokban találhatók Kína legerősebb exportálói, óminőségű a kézműipar, barátságos árak mellett, étszámjegyű a GDP növekedése,található Kína legvagyonosabb vásárlói rétege.

A kiterjesztett PRD régió

A szélesebb értelemben vett PRD övezetben (The Greater PearI River Delta,  GPRD)  Hongkong nemzetközi üzleti előnyei vegyülnek a PRD kézműipari és termék-központú előnyeivel. Makaó, Hongkong és  további  kilenc város együttesével  a GPRD ma már  egyértelműen egyetlen gazdasági egységet alkot.

Egy hongkongi céggel való partneri viszony két világosan értelmezhető előnye:  az évtizedeken át felgyülemlett üzleti tapasztalatok, plussz a kínai know-how és hálózatok ismerete. A Hongkongi üzemek több mint 50 ezer egységet működtetnek a PRD-ben, mintegy 9 millió alkalmazottal.

http://www.hktdc.com/

www.hktdc.com/lifestyleexpobudapest

http://www.info.gov.hk/info/hkbrief/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük